
Ξεκίνησαν οι παραδόσεις φυσικού αερίου από το μεγάλο κοίτασμα της Μαύρης Θάλασσας, με τον πολύτιμο υδρογονάνθρακα να ρέει ήδη στο εθνικό σύστημα της Τουρκίας, με τον Ερντογάν να δηλώνει -ενόψει εκλογών- ότι προσφέρει δωρεάν αέριο στους πολίτες.
Κατά τη διάρκεια μάλιστα μιας «τελετής ανάθεσης» στην πόλη Zonguldak της Μαύρης Θάλασσας, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι το αέριο που καταναλώνεται σε κατοικημένες περιοχές θα είναι δωρεάν για ένα μήνα για τον εορτασμό της περίστασης, εξοικονομώντας 625 λίρες (32,2 δολάρια) για κάθε νοικοκυριό.
Τουρκία: Μπορεί να γίνει κόμβος ρωσικού φυσικού αερίου;
Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου σε οικιακές κουζίνες και μπάνια θα είναι επίσης δωρεάν για ένα χρόνο, μοιράζοντας περίπου 25 κυβικά μέτρα το μήνα.
Τον Δεκέμβριο, η Τουρκία αναθεώρησε ανοδικά την εκτίμησή της για το ύψος των αποθεμάτων φυσικού αερίου της στη Μαύ
ρη Θάλασσα κατά σχεδόν ένα τρίτο, ανεβάζοντας τα συνολικά της κοιτάσματα στα 710 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Έχει αγοραία αξία της τάξης του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.
Το εθνικό σχέδιο
Ως μέρος ενός εθνικού ενεργειακού σχεδίου, η Τουρκία στοχεύει να είναι πιο ενεργειακά αυτάρκης, χρησιμοποιώντας τους δικούς της ενεργειακούς πόρους για να μειώσει τις ακριβές εισαγωγές φυσικού αερίου.
Το κοίτασμα Sakarya της Τουρκίας θεωρήθηκε ήδη ότι περιέχει τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου που έχουν καταγραφεί ποτέ στη Μαύρη Θάλασσα. Τα κοιτάσματα της Μαύρης Θάλασσας θα προμηθεύουν αρχικά 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα και στη συνέχεια θα φτάσουν τα 40 εκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2026 , καλύπτοντας περίπου το ένα τέταρτο των αναγκών της χώρας ετησίως.
Λαμβάνοντας μια μέση τιμή spot των 10 λιρών ανά κυβικό μέτρο, όπως αναφέρεται από το Τουρκικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (EPIAS), οι ειδικοί υπολόγισαν ότι το αέριο πρώτης φάσης θα μπορούσε να συνεισφέρει 35 δισεκατομμύρια λίρες (1,8 δις δολάρια) στην οικονομία.
Ο Oguzhan Akyener, πρόεδρος του Κέντρου Ενεργειακής Στρατηγικής και Πολιτικής Έρευνας της Τουρκίας (TESPAM), δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu ότι η παραγωγή πρώτης φάσης 10 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου την ημέρα θα μπορούσε να καλύψει το 5-6% της ετήσιας ζήτησης της Τουρκίας.
Η Τουρκία σκοπεύει τελικά να παράγει 60 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.
Αυτή τη στιγμή, η Τουρκία έχει ελάχιστο δικό της πετρέλαιο και φυσικό αέριο και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισαγωγές από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν. Εισάγει επίσης υγρό φυσικό αέριο (LNG) από το Κατάρ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νιγηρία και την Αλγερία.
Αέριο και εκλογές
Οι πρώτες παραδόσεις από το πιο φιλόδοξο σχέδιο παραγωγής ενέργειας της Τουρκίας έρχονται λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου, κατά τις οποίες αναμένεται να «μονομαχίσουν» ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Τον προηγούμενο μήνα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα μειώσει τους λογαριασμούς φυσικού αερίου για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να συμβάλει στην άμβλυνση των οικονομικών πιέσεων, καθώς ο πληθωρισμός ξεπερνά το 50%.
Η Τουρκία είναι ένας τεράστιος εισαγωγέας ενέργειας, καθώς έως τώρα σχεδόν όλο το φυσικό αέριο που καταναλώνει προέρχεται από το εξωτερικό. Το γεγονός αυτό καθιστά το πρότζεκτ Sakarya μια σημαντική επένδυση στον ενεργειακό τομέα της χώρας. Οι καθαρές ενεργειακές εισαγωγές της Άγκυρας, οι οποίες περιλαμβάνουν πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άλλα προϊόντα, ήταν 80 δισ. δολάρια πέρυσι, αποτελώντας σημαντικό μέρος του τεράστιου ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.
Ήδη από την προηγούμενη Πέμπτη ο Bilgin είχε προαναγγείλει ότι η Turkish Petroleum θα ξεκινήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου από τρεις γεωτρήσεις στο εξαιρετικά βαθύ κοίτασμα φυσικού αερίου Sakarya. Η Τουρκία αναπτύσσει το έργο με μια κοινοπραξία που περιλαμβάνει τον αμερικανικό όμιλο υπηρεσιών πετρελαϊκών πεδίων Schlumberger και τη βρετανική Subsea 7.
Όταν οι επτά ακόμη γεωτρήσεις τεθούν σε λειτουργία, τον Σεπτέμβριο, η εγκατάσταση θα αρχίσει να παράγει 10 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα, δήλωσε ο Bilgin, ποσότητα που θα αντιστοιχούσε περίπου στο 7% της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου της Τουρκίας πέρυσι, σύμφωνα με υπολογισμούς των Financial Times που βασίζονται σε στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενεργειακών Αγορών.


Latest News

Οι περικοπές πράσινης ηλεκτροπαραγωγής θα αυξάνονται με τη διείσδυση ΑΠΕ
Βασική ευθύνη του ΑΔΜΗΕ είναι η ασφάλεια του συστήματος και με αυτό το κριτήριο χορηγούνται και θα χορηγούνται προσφορές σύνδεσης στα νέα έργα ΑΠΕ

Σενάριο fast track διαγωνισμού για τα blocks που ζητά η Chevron
Μετά τη Chevron και τρίτος πετρελαϊκός όμιλος έχει στο ραντάρ τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες, σύμφωνα με τον CEO της ΕΔΕΥΕΠ

Θα ξαναρχίσει να ρέει πετρέλαιο από τη Ρωσία;
Το ερώτημα για το πετρέλαιο παραμένει για τις ευρωπαϊκές εμπορικές εταιρείες -Τι θα γίνει με την λήξη του πολέμου

Παπασταύρου: Ψήφος εμπιστοσύνης το ενδιαφέρον της Chevron – Ενισχύει την ΑΟΖ της χώρας μας
Εντός του 2025 όλες οι διαδικασίες για τις έρευνες τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου

Πώς Chevron και ExxonMobil έρχονται πιο κοντά στην ανακάλυψη κοιτασμάτων αερίου
Ένα συνεχόμενο πεδίο ερευνών 81.655 τ.χλμ. για κοιτάσματα σε υδρογονάνθρακες δημιουργείται για Chevron και ExxonMobil

Παγκόσμιο ρεκόρ ενεργειακής κατανάλωσης το 2024
Υποχωρεί η παραγωγή ενέργειας από υδρογονάνθρακες προς όφελος της ηλεκτροπαραγωγής

Μπορεί η Gazprom να «αναστηθεί»; - Το μεγάλο σχέδιο για την εξυγίανση του άρρωστου γίγαντα
Η Ελένα Ιλιούχινα είναι η «εκλεκτή» του Πούτιν για την αναδιάρθωρση της Gazprom - Τι περιλαμβάνει το σχέδιο

ΔΕΣΦΑ: Εγκρίθηκε από τη ΡΑΑΕΥ το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης για την περίοδο 2024-2033
Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει 71 συνολικά έργα για την ενίσχυση της εξαγωγικής δυνατότητας της χώρας σε φυσικό αέριο και την επέκταση του εγχώριου δικτύου μεταφοράς

Drill, baby, drill... από Chevron και για τους υδρογονάνθρακες της Κρήτης
Νέο χτύπημα… από τη Chevron για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες – Αποδέχεται η κυβέρνηση το ενδιαφέρον για τα δύο blocks «Νότια Κρήτη Ι» και «Νότια Κρήτη ΙΙ»

Σε αναζήτηση ισορροπίας το φυσικό αέριο στην Ευρώπη - Καταλύτης το LNG
Νευρικές διακυμάνσεις καταγράφει το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά - Συγκρατημένη αισιοδοξία