Ξεκίνησαν οι παραδόσεις φυσικού αερίου από το μεγάλο κοίτασμα της Μαύρης Θάλασσας, με τον πολύτιμο υδρογονάνθρακα να ρέει ήδη στο εθνικό σύστημα της Τουρκίας, με τον Ερντογάν να δηλώνει -ενόψει εκλογών- ότι προσφέρει δωρεάν αέριο στους πολίτες.
Κατά τη διάρκεια μάλιστα μιας «τελετής ανάθεσης» στην πόλη Zonguldak της Μαύρης Θάλασσας, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι το αέριο που καταναλώνεται σε κατοικημένες περιοχές θα είναι δωρεάν για ένα μήνα για τον εορτασμό της περίστασης, εξοικονομώντας 625 λίρες (32,2 δολάρια) για κάθε νοικοκυριό.
Τουρκία: Μπορεί να γίνει κόμβος ρωσικού φυσικού αερίου;
Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου σε οικιακές κουζίνες και μπάνια θα είναι επίσης δωρεάν για ένα χρόνο, μοιράζοντας περίπου 25 κυβικά μέτρα το μήνα.
Τον Δεκέμβριο, η Τουρκία αναθεώρησε ανοδικά την εκτίμησή της για το ύψος των αποθεμάτων φυσικού αερίου της στη Μαύ
ρη Θάλασσα κατά σχεδόν ένα τρίτο, ανεβάζοντας τα συνολικά της κοιτάσματα στα 710 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Έχει αγοραία αξία της τάξης του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.
Το εθνικό σχέδιο
Ως μέρος ενός εθνικού ενεργειακού σχεδίου, η Τουρκία στοχεύει να είναι πιο ενεργειακά αυτάρκης, χρησιμοποιώντας τους δικούς της ενεργειακούς πόρους για να μειώσει τις ακριβές εισαγωγές φυσικού αερίου.
Το κοίτασμα Sakarya της Τουρκίας θεωρήθηκε ήδη ότι περιέχει τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου που έχουν καταγραφεί ποτέ στη Μαύρη Θάλασσα. Τα κοιτάσματα της Μαύρης Θάλασσας θα προμηθεύουν αρχικά 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα και στη συνέχεια θα φτάσουν τα 40 εκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2026 , καλύπτοντας περίπου το ένα τέταρτο των αναγκών της χώρας ετησίως.
Λαμβάνοντας μια μέση τιμή spot των 10 λιρών ανά κυβικό μέτρο, όπως αναφέρεται από το Τουρκικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (EPIAS), οι ειδικοί υπολόγισαν ότι το αέριο πρώτης φάσης θα μπορούσε να συνεισφέρει 35 δισεκατομμύρια λίρες (1,8 δις δολάρια) στην οικονομία.
Ο Oguzhan Akyener, πρόεδρος του Κέντρου Ενεργειακής Στρατηγικής και Πολιτικής Έρευνας της Τουρκίας (TESPAM), δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu ότι η παραγωγή πρώτης φάσης 10 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου την ημέρα θα μπορούσε να καλύψει το 5-6% της ετήσιας ζήτησης της Τουρκίας.
Η Τουρκία σκοπεύει τελικά να παράγει 60 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.
Αυτή τη στιγμή, η Τουρκία έχει ελάχιστο δικό της πετρέλαιο και φυσικό αέριο και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισαγωγές από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν. Εισάγει επίσης υγρό φυσικό αέριο (LNG) από το Κατάρ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νιγηρία και την Αλγερία.
Αέριο και εκλογές
Οι πρώτες παραδόσεις από το πιο φιλόδοξο σχέδιο παραγωγής ενέργειας της Τουρκίας έρχονται λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου, κατά τις οποίες αναμένεται να «μονομαχίσουν» ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Τον προηγούμενο μήνα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα μειώσει τους λογαριασμούς φυσικού αερίου για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να συμβάλει στην άμβλυνση των οικονομικών πιέσεων, καθώς ο πληθωρισμός ξεπερνά το 50%.
Η Τουρκία είναι ένας τεράστιος εισαγωγέας ενέργειας, καθώς έως τώρα σχεδόν όλο το φυσικό αέριο που καταναλώνει προέρχεται από το εξωτερικό. Το γεγονός αυτό καθιστά το πρότζεκτ Sakarya μια σημαντική επένδυση στον ενεργειακό τομέα της χώρας. Οι καθαρές ενεργειακές εισαγωγές της Άγκυρας, οι οποίες περιλαμβάνουν πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άλλα προϊόντα, ήταν 80 δισ. δολάρια πέρυσι, αποτελώντας σημαντικό μέρος του τεράστιου ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.
Ήδη από την προηγούμενη Πέμπτη ο Bilgin είχε προαναγγείλει ότι η Turkish Petroleum θα ξεκινήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου από τρεις γεωτρήσεις στο εξαιρετικά βαθύ κοίτασμα φυσικού αερίου Sakarya. Η Τουρκία αναπτύσσει το έργο με μια κοινοπραξία που περιλαμβάνει τον αμερικανικό όμιλο υπηρεσιών πετρελαϊκών πεδίων Schlumberger και τη βρετανική Subsea 7.
Όταν οι επτά ακόμη γεωτρήσεις τεθούν σε λειτουργία, τον Σεπτέμβριο, η εγκατάσταση θα αρχίσει να παράγει 10 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα, δήλωσε ο Bilgin, ποσότητα που θα αντιστοιχούσε περίπου στο 7% της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου της Τουρκίας πέρυσι, σύμφωνα με υπολογισμούς των Financial Times που βασίζονται σε στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενεργειακών Αγορών.
Latest News
Τι παίζει με τα «πυρηνικά τσέπης»; - Ο Τραμπ, τα επιχειρηματικά deals και τα ελληνικά νησιά
Oι επιχειρηματικές κινήσεις διεθνώς για τα SMR, η στήριξη της COP29 και το νεύμα Μητσοτάκη στην πυρηνική ενέργεια
Καλπάζουν οι τιμές στο φυσικό αέριο - «Βλέπει» τα 50 δολάρια το TTF
Το φυσικό αέριο αναμένεται να αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί στους νέους εμπορικούς πολέμους επί Τραμπ
Τον Ιανουάριο ξεκινούν οι γεωτρήσεις από την ExxonMobil στην Κύπρο - Οι νέοι στόχοι
Η Κύπρος εξετάζει νέο γύρο αδειοδότησης για υπεράκτια εξερεύνηση φυσικού αερίου - Πού εστιάζουν πλέον οι έρευνες της ExxonMobil
ΑΔΜΗΕ: Με 20% στο καλώδιο Κρήτης – Αττικής η State Grid – Η συμφωνία
Υπεγράφη από τον ΑΔΜΗΕ η συμφωνία διάθεσης του 20% των μετοχών της Ariadne Interconnection στην State Grid International Development
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 629ΜW ΑΠΕ από την Evryo Group στη Ρουμανία
Η εξαγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ - Τι περιλαμβάνει
Κάτι τρέχει με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία
Γιατί το υπουργείο Οικονομίας στη Γερμανία έδωσε εντολή στους γερμανικούς σταθμούς LNG να μη δέχονται φορτία με ρωσικό αέριο. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα;
Σε ανοδική τροχιά το φυσικό αέριο - Τι δείχνουν οι κινήσεις στο LNG
Η κίνηση της Gazprom είναι μια υπενθύμιση της φθίνουσας, αλλά ακόμα ισχυρής ενεργειακής επιρροής της Ρωσίας στην ΕΕ με αιχμή το φυσικό αέριο
Στρατηγικό σχέδιο ΗΠΑ για τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 [γράφημα]
Περιζήτητο το εμπλουτισμένο ουράνιο για αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας - Πανίσχυρος παίκτης στην αγορά εμπλουτισμού η Ρωσία
Ενισχύεται περαιτέρω το δίκτυο small-scale LNG της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τέθηκε σε λειτουργία, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο πρώτος σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μονάδας ΣΗΘΥΑ εκτός δικτύου αγωγών
Στην COP29 η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου - Τα οφέλη της
Το καλώδιο Ελλάδας - Αιγύπτου θα αποφέρει οφέλη τόσο για την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή βιομηχανία