
Στους 10.482.487 ανέρχεται ο μόνιμος πληθυσμός της Ελλάδας σύμφωνα με την απογραφή του 2021, όπως αναφέρει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Τα 5.356.510 είναι γυναίκες (51,1%) και τα 5.125.977 άντρες (48,9%), ενώ ο συνολικός πληθυσμός έχει μειωθεί κατά 3,11% συγκριτικά με την απογραφή του 2011.
Παράλληλα, μείωση του πληθυσμού παρατηρείται στις περισσότερες επαρχίες της χώρας, με ελάχιστες εξαιρέσεις.
Αλλαγή εκλογικών σχεδιασμών σε 14 περιφέρειες λόγω απογραφής
Ο πληθυσμός ανά περιφέρεια
Αναλυτικότερα, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης καταγράφεται μείωση του πληθυσμού κατά 7,6%, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατά 4,6%, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας κατά 10,3%, στην Περιφέρεια Ηπείρου 5%, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 6,1%, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κατά 7,1%, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων κατά 1,6%, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατά 4,6%, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κατά 6,6%, στην Περιφέρεια Αττικής μόλις κατά 0,4% και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγίου κατά 2,2%.
Αντίθετη πορεία ακολούθησε σύμφωνα με την απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ ο πληθυσμός στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που κατέγραψε αύξηση της τάξης του 6,1%, συγκριτικά με την απογραφή του 2011.
Αντίστοιχη πορεία ακολούθησε και η Περιφέρεια Κρήτης που κατέγραψε επίσης αύξηση, αν και οριακή, της τάξης του 0,2%.
Ο πληθυσμός ανά Δήμο
Σε ό,τι αφορά στους Δήμους της χώρας, 24 κατέγραψαν αύξηση, παρά τη συνολική τάση για μείωση του πληθυσμού ενώ πληθυσμιακή αύξηση παρατηρείται και σε δήμους τουριστικών περιοχών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την απογραφή του πληθυσμού, το Λεκανοπέδιο Αττικής διατηρεί σχεδόν τον ίδιο πληθυσμό αν και μία οριακή μείωση της τάξης του 0,4%.
Ωστόσο, υπάρχουν εσωτερικές διακυμάνσεις. Στον Κεντρικό Τομέα παρατηρείται μείωση 2,7%, ενώ στον Βόρειο Τομέα υπάρχει αύξηση 1,5%.
Πτώση της τάξης του 2,2% σημειώνεται στον Δυτικό Τομέα, ενώ ο Νότιος τομέας έχει παραμείνει σχεδόν σταθερός, με οριακή πτώση μόλις 0,1%.
Σημαντική άνοδο κατέγραψε η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, με 3,3%, ενώ άνοδο της τάξης του 2,9% κατέγραψε η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής. Οριακή πτώση της τάξης του 2% σημείωσε η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς, ενώ κατά 6,2% υποχώρησε ο πληθυσμός της Περιφερειακή Ενότητας Νήσων.
Σε ότι αφορά στις τουριστικές περιοχές σημειώθηκε αύξηση του πληθυσμού σε αρκετούς δήμους όπως των Ξάνθης, Ιωαννιτών, Λαρισαίων, Χαλκιδέων, Ζακύνθου, Αργοστολίου, Πατρέων, Καλαμάτας, Πειραιώς, Μυτιλήνης, Ικαρίας, Καλυμνίων, Καρπάθου, Κω, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Πάρου, Ρόδου, Τήνου, Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου, Ρεθύμνης και Χανίων.


Latest News

Aντιδράσεις και απειλές πολέμου από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
Όσοι γνωρίζουν το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία, ξέρουν καλά ότι πιο φανατικοί εθνικιστές είναι οι λεγόμενοι «Κεμαλιστές» της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, παρά το AKP του Ερντογάν

Τέλος χρόνου για τους καθαρισμούς των οικοπέδων – Έρχονται πρόστιμα
Οι αρμόδιες αρχές κρούουν των κώδωνα του κινδύνου ώστε οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των συγκεκριμένων χώρων να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες ενέργειες άμεσα καθώς βρισκόμαστε λιγότερο από 15 ημέρες από την εκπνοή της προθεσμίας

Ρούμπιο: Αν δεν τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ θα πρέπει να εγκαταλείψουν την προσπάθεια
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο έκανε σχετικές δηλώσεις στο Παρίσι ύστερα από συνάντηση με Ευρωπαίους και Ουκρανούς αξιωματούχους

Η Ελλάδα ανακήρυξε ΑΟΖ από το Ιόνιο έως το Ταίναρο - Τι αναφέρεται στο Προεδρικό Διάταγμα
Το Προεδρικό Διάταγμα λαμβάνει υπόψη τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Ελλάδας – Ιταλίας του 2020

Ουάσινγκτον και Κίεβο υπέγραψαν μνημόνιο για τα ορυκτά – Τι περιλαμβάνει
Η Γιούλια Σβιρεντένκο, πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην Ουκρανία και υπουργός Οικονομίας, επιβεβαίωσε ότι το μνημόνιο προθέσεων υπογράφηκε ανάμεσα σε Κίεβο και Ουάσινγκτον

Αδειάζει η Αθήνα - Αυξημένη κίνηση στα λιμάνια και έκτακτα δρομολόγια στα ΚΤΕΛ
Το αδιαχώρητο επικρατεί από νωρίς στο λιμάνι του Πειραιά, απ’ όπου χιλιάδες εκδρομείς του Πάσχα αναχωρούν για νησιωτικούς προορισμούς

Το TikTok του Μητσοτάκη: «Οδήγηση και αλκοόλ δεν πάνε μαζί, ποτέ»
Το μήνυμα για τους εκδρομείς του Πάσχα και την ασφάλεια στους δρόμους

Η Μελόνι σε ρόλο... γεφυροποιού μεταξύ ΕΕ - Τραμπ
Η Μελόνι έχει περιγράψει τους δασμούς του Τραμπ στα αγαθά της ΕΕ ως «λάθος», αλλά φαίνεται να ακολουθεί μια πιο προσεκτική προσέγγιση

Η Nissan σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή στις ΗΠΑ λόγω δασμών
Πέρυσι, η Nissan παρήγαγε σχεδόν 525.600 οχήματα στις ΗΠΑ αρκετά μακριά απο τη δυνατότητα του ενός εκατομμυρίου που έχουν οι εγκαταστάσεις της

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται μπάρα πρωτεΐνης
Ο ΕΦΕΤ ενημερώνει για την ανάκληση προϊόντος στο οποίο ανιχνεύτηκε γλουτένη, ενώ στη συσκευασία αναγράφεται ότι είναι «χωρίς γλουτένη»