
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιδίως οι πλατφόρμες δημόσιου διαδικτυακού χώρου που προσφέρονται για ανταλλαγή κάθε λογής θέσεων και απόψεων δεν θεωρείται, εκ πρώτης τουλάχιστον όψης, να στοιχειοθετούν βλάβες ανάλογης σημασίας και βαρύτητας με αυτές που ενδέχεται να συντελεστούν εκτός του διαδικτυακού πλαισίου.
Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές κατά τις οποίες προσβολές της προσωπικότητας που λαμβάνουν χώρα στη ψηφιακή σφαίρα δεν άγονται ενώπιον της δικαιοσύνης με την (εσφαλμένη) πεποίθηση ότι θα έχουν αβέβαιη δικαστική κατάληξη. Κατά πόσο, όμως, είναι ακριβές κάτι τέτοιο όταν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πέραν των ευεργετικών τους ιδιοτήτων, λειτουργούν αρκετές φορές ως όχημα αλλεπάλληλων προσβολών της προσωπικότητας ορισμένων προσώπων;
Οι υποθέσεις που έχουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά έχουν απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό τη νομολογία στο πλαίσιο αγωγών περί προσβολής προσωπικότητας λόγω δυσφημιστικών αναρτήσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και πιο συγκεκριμένα στο «Facebook» – η λειτουργία του οποίου, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στους παραδοσιακούς ιστότοπους (websites) ενημέρωσης, στηρίζεται στις διάφορες καταχωρήσεις και αναρτήσεις του κατόχου του εκάστοτε λογαριασμού και στις απαντήσεις αυτών που τον επισκέπτονται, είτε ως απλοί χρήστες του διαδικτύου, είτε ως «φίλοι» του διαχειριστή.
Κατά τούτο, λοιπόν, αναρτήσεις δυσφημιστικού σκοπού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και η μη διαγραφή αυτών προσβάλλουν την προσωπικότητα του θιγόμενου προσώπου, με αποτέλεσμα λόγω της εν λόγω παράνομης και υπαίτιας πράξης να πληρούνται οι προϋποθέσεις προς χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης. Ειδικότερα, σε ένα τέτοιο πλαίσιο, όταν το περιεχόμενο των επίδικων αναρτήσεων κρίνεται ψευδές και μάλιστα εν γνώσει του ψεύδους, με απώτερο στόχο την προσβολή της τιμής, της υπόληψης, της φήμης και εν γένει της προσωπικότητας του κάθε φορά θιγομένου καταφάσκεται ηθική βλάβη.
Η κρίση του δικαστηρίου
Υπό το φως των ανωτέρω, το Δικαστήριο θα λάβει υπόψη του εν γένει τις συνθήκες τέλεσης της προσβολής, το είδος και τη βαρύτητα αυτής, το έντονο ψυχικό άλγος που προκλήθηκε εξαιτίας της προσβλητικής συμπεριφοράς, την κοινωνική και οικονομική κατάσταση των διαδίκων, και μετά τη στάθμιση των κατά νόμο στοιχείων (932 ΑΚ) σε συνάρτηση με την αρχή της αναλογικότητας θα επιδικάσει ένα εύλογο ποσό για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης του θιγόμενου προσώπου.
Παράλληλα, το δικαστήριο θα υποχρεώσει τον εναγόμενο να άρει την προσβολή της προσωπικότητας του ενάγοντος με διαγραφή από το προφίλ της επίδικης δημοσίευσης/ανάρτησης, να δημοσιεύσει αυτούσιο το διατακτικό της απόφασης, καθώς και να προβεί μέσω δημοσίευσης σε δήλωση ανάκλησης των προσβλητικών δημοσιεύσεων που οδήγησαν αιτιωδώς στην προσβολή της τιμής, της υπόληψης και της φήμης του προσώπου και εξ αυτού του λόγου συνετέλεσαν στην πλήρωση των προϋποθέσεων για χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης.
Συμπερασματικά, οι προσβολές της προσωπικότητα στη δημόσια ψηφιακή σφαίρα δεν αποτελούν αχαρτογράφητο πεδίο για την ελληνική νομολογία, καθότι οι βλάβες που συντελούνται σε βάρος προσώπων είναι πολλές και κάποιες φορές ίσως και βαρύτερες εν συγκρίσει με εκείνες εκτός δημόσιου διαδικτυακού πλαισίου.
* Η Σουζάνα Κλημεντίδη είναι Δικηγόρος


Latest News

Πώς επηρεάστηκαν τα επενδυτικά καταφύγια από τη διεθνή οικονομική αναταραχή
Η άναρχη και συνάμα επικίνδυνη χάραξη της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ προκαλεί έντονη νευρικότητα στους επενδυτές. Κι εκείνοι, ενστικτωδώς αναζητούν χαμηλότερη μεταβλητότητα.

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Α]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita1-e1727899707686-1024x684-1-600x401.jpg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα
Οι νέες διατάξεις για τα κίνητρα ώστε να μπουν στην αγορά νέα ακίνητα που προέρχονται είτε από βραχυχρόνια μίσθωση είτε ήταν κενά

Τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ελκυστικά παρά τις αναταράξεις στις μετοχικές αγορές
Ο τυφώνας Trump έχει σαρώσει τις χρηματαγορές παγκοσμίως, με τους επενδυτές να αντιμετωπίζουν σοβαρή μεταβλητότητα. Κάποιοι, όμως, βρίσκονται στο απυρόβλητο.
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ergazomenoi-768x512-1-600x400.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]
Υπολογισμός του τεκμαιρόμενου ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος (προ μειώσεων)

Πώς να υπολογίσετε το δώρο Πάσχα
Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου

Μισθοί, αγοραστική δύναμη και επίπεδο φτώχειας
Με την αύξηση αυτή η Ελλάδα είναι στην 11η θέση μεταξύ των 22 χωρών της Ευρώπης που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό σε ονομαστικές τιμές και στην 13η θέση σε τιμές αγοραστικής δύναμης

Νέες πράξεις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ 2023 και 2024
Επανεκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για οικισμούς μετά από αλλαγές στους συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου

Οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου και οι άμυνες της Ελλάδας
Η Ελλάδα, αν και έχει μικρότερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ, ενδέχεται να επηρεαστεί έμμεσα

Η συνεισφορά της επιστήμης στη Δημοκρατία
Τα απαραίτητα στοιχεία για την πρόοδο της επιστήμης είναι: η επένδυση στην έρευνα, η προώθηση επιστημονικών επαγγελμάτων, η εκπαίδευση στην κριτική σκέψη, η θέση της εξειδίκευσης στη χάραξη δημόσιων πολιτικών και, κυρίως η ανάδειξη των στενών δεσμών μεταξύ επιστημονικής προσέγγισης και δημοκρατίας