Μπορεί στην Ευρωζώνη ο ετήσιος πληθωρισμός να υποχώρησε στο 6,9% τον Μάρτιο από 8,5% το Φεβρουάριο και 7,4% ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα φρέσκα στοιχεία της Eurostat, αλλά οι τιμές στα τρόφιμα «καίνε» από άκρη σε άκρη της Ευρώπης. Τα νοικοκυριά που πάνε στο σουπερμάρκετ για να ψωνίσουν ώστε να μαγειρέψουν βλέπουν τις τρέχουσες τιμές να καλπάζουν πάνω από τα επίπεδα αυτά, όπως τουλάχιστον δείχνει ο αποκαλούμενος «Δείκτης Πίτσας Μαργαρίτα» για την Ιταλία.
Πλέον, το κόστος για να φτιάξει μια οικογένεια στην Ιταλία πίτσα Μαργαρίτα έχει ανέβει τουλάχιστον 20% σε σύγκριση με πέρσι, λόγω των συνεχών ανατιμήσεων στις τιμές –από τα υλικά μέχρι το ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με νέα στοιχεία για τις ανατιμήσεις αυτές που παρουσίασε το Bloomberg.
Παέγια, πίτσα, fish & chips και «τυλιχτά» από χρυσάφι
Ο Δείκτης Πίτσας Μαργαρίτα του Bloomberg που εξετάσει την πορεία των σχετικών τιμών, είναι αποκαλυπτικός για το πώς ο πολύ υψηλός πληθωρισμός βάζει φωτιά στις τσέπες των νοικοκυριών –και μάλιστα χωρίς να διαφαίνεται μείωση στο μέλλον. Όσον αφορά στα υλικά, οι ανατιμήσεις είναι συγκεκριμένες και δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος.
Ειδικότερα και ειδικά για την Ιταλία, οι τιμές στο ελαιόλαδο έχουν αυξηθεί κατά 27% σε σύγκριση με πέρσι. Η μοτσαρέλλα έχει γίνει πιο ακριβή κατά επίσης 27% το ίδιο διάστημα. Πάνω από 17,5% είναι οι ανατιμήσεις που καταγράφονται στο αλεύρι και 13% είναι οι αυξήσεις στις τιμές της ντομάτας.
Όσον αφορά το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, αν και οι τιμές έχουν πέσει σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες οι αυξήσεις σε ετήσια βάση κυμαίνονται στο 28% όπως δείχνει η εξέλιξη τιμών του Ο Δείκτης Πίτσας Μαργαρίτα του Bloomberg. Οι ανατιμήσεις αυτές καταγράφονται ειδικά στην Ιταλία, αλλά φαίνεται ότι δεν διαφέρουν πολύ από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Για την Ιταλία γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις μεγάλες αυξήσεις των τιμών του ελαιολάδου, ως βασικό συστατικό της πίτσας και όχι μόνο. Η διαρκής αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου αντανακλά τη μεγάλη ξηρασία που πλήττει χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, οι οποίες μαζί με την Ελλάδα είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί στην Ευρώπη και από τους μεγαλύτερους στον κόσμο. Ταυτόχρονα η ξηρασία πλήττει και την υπόλοιπη νότια Ευρώπη.
Ευάλωτες χώρες
Επίσης ο Δείκτης Πίτσας Μαργαρίτα δείχνει πως ακόμη κι όταν οι επίσημοι ρυθμοί πληθωρισμού μειώνονται και οι αυξήσεις των λογαριασμών ενέργειας επιβραδύνονται, χώρες όπως η Ιταλία παραμένουν ευάλωτες σε σειρά από ανατιμήσεις βασικών υλών και τροφίμων που επηρεάζουν ακόμη και τα πιο βασικά είδη που χρησιμοποιούνται από τις οικογένειες Η Ιταλία δεν είναι η μόνη χώρα που έχει αυτό το «προνόμιο» αφού αντίστοιχα προβλήματα με υψηλές τιμές τροφίμων καταγράφονται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης περιλαμβανομένης και της Ελλάδας. Το ελαιόλαδο είναι απαραίτητο στοιχείο πολλών πιάτων ειδικά στη Μεσόγειο Αυτό σημαίνει ότι ο αντίκτυπος από τις υψηλές τιμές του δεν επηρεάζει μόνο φαγητά όπως η πίτσα.
Σημειώνεται επίσης ότι σε ορισμένες περιπτώσεις στην Ιταλία το να αγοράσει κανείς πίτσα απέξω μπορεί να συνεπάγεται μικρότερη αύξηση στο κόστος από πέρσι σε σύγκριση με το να τη φτιάξει στο σπίτι, αφού στην πρώτη περίπτωση οι αυξήσεις στις τιμές σε ετήσια βάση ανέρχονται σε 8,5%. Το Bloomberg δεν αναφέρει τους λόγους που υπάρχει τέτοια ψαλίδα στις τιμές των μεμονωμένων υλικών που αγοράζει κανείς για το σπίτι του σε σύγκριση με την έτοιμη πίτσα. Όπως όμως μπορεί κανείς να υποθέσει μεταξύ άλλων, τα καταστήματα εστίασης που πουλάνε έτοιμες πίτσες και δουλεύουν πάνω από όλα για το κέρδος, ενδεχομένως να κάνουν μεγαλύτερες «εκπτώσεις» στα υλικά που χρησιμοποιούν προκειμένου να κρατήσουν τις τιμές ανταγωνιστικές.
Latest News
Γιατί τόσο ενδιαφέρον για τα σαφάρι - Πώς αλλάζει ο τουρισμός πολυτελείας
Η αγορά πολυτελών σαφάρι αναμένεται να αυξηθεί από 1,7 δισ. δολάρια το 2023 σε 1,98 δισ. μέχρι το 2032 - Πώς αλλάζει ο τουρισμός πολυτελείας
Ένα δεξαμενόπλοιο που προήλθε από τη Ρωσία ερευνάται για τη «σοβαρή δολιοφθορά» στο καλώδιο Estilink 2
Σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν εκφράζει τη στήριξή της σε Φινλανδία, Εσθονία και Γερμανία
Η Amazon αντεπιτίθεται – Πώς θα «χτυπήσει» Shein, Temu και… Tik Tok
Αυτό που επιχειρεί η Amazon με το Haul, είναι πρωτοφανές, υποστηρίζουν οι αναλυτές - Αναμένονται αντιδράσεις από τους κινεζικούς παίκτες
Κίνα: Θα κατασκευάσει το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό φράγμα στον κόσμο στο Θιβέτ
Το νέο φράγμα στην Κίνα, θα μπορούσε να παράγει 300 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, σύμφωνα με παλιαότερη εκτίμηση από την Power Construction Corp of China.
Αυξημένες οι λιανικές πωλήσεις των γιορτών στις ΗΠΑ - Τα στοιχεία της Mastercard
Ώθηση στις αμερικανικές πωλήσεις έδωσε το ηλεκτρονικό εμπόριο - Τι αναφέρει το Mastercard Economics Institute για τις ΗΠΑ
Πόσο στοιχίζει στην Αίγυπτο η κρίση στη Μέση Ανατολή
Τα γεγονότα στην Ερυθρά Θάλασσα κοστίζουν στην Αίγυπτο περίπου 7 δισ. δολ. σε έσοδα από τη διώρυγα του Σουέζ το 2024, δήλωσε ο πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Η πρώτη μείωση των τουρκικών επιτοκίων εδώ και σχεδόν δύο χρόνια
Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) της κεντρικής τράπεζας μείωσε το επιτόκιο του repos μίας εβδομάδας περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι αγορές στο 47,5% από 50%
H Κίνα αναθεωρεί το ΑΕΠ του (2023) κατα 2,7% στην τελευταία απογραφή
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) στην Κίνα το 2023 αυξήθηκε κατά 3,4 τρισεκατομμύρια γιουάν στα 129,4 τρισεκατομμύρια (17,73 τρισ. δολ.)
Το μεγάλο κόλπο της πολυτέλειας στη Ρωσία - Η σκιώδης αγορά στα χέρια των πλουσίων
Οι πλούσιοι στη Ρωσία στρέφονται σε «προσωπικούς αγοραστές» για να περάσουν λαθραία πολυτελείς τσάντες και ενδύματα
Νομοθετικό χάος την πρώτη χρονιά Τραμπ - Από τις υποσχέσεις στην... πράξη
Εν μέσω του αυξανόμενου χρέους των ΗΠΑ οι νομοθετικές διαμάχες για φορολογικές περικοπές προμηνύονται σκληρές