Ποια Βραζιλία και ποιος Αμαζόνιος… Η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το δίδυμο της καταστροφής των τροπικών δασών! Και καλά η Κίνα. Η ευαίσθητη και ενημερωμένη περιβαλλοντικά και προηγμένη και προοδευτική Ευρώπη μέσω των εισαγωγών της (μιλάμε για σοκολάτα, καφέ, κακάο, καουτσούκ και άλλα «εξωτικά» προϊόντα) συμβάλλει κατά 16% στην αποψίλωση των δασών του πλανήτη.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να θέσει τέρμα στην τόσο μεγάλη – αν και έμμεση – συμβολή που έχουν οι «27» στην αποψίλωση και καταστροφή των τροπικών δασών. Την περασμένη Τετάρτη το κεντρικό ευρωπαϊκό νομοθετικό όργανο αποφάσισε να απογορεύσει τις εισαγωγές στην ΕΕ ζωϊκών προϊόντων, κακάο, καφέ, φοινικέλαιου, σόγιας, καουτσούκ, κάρβουνου, ξυλείας και προϊόντων χαρτιού, εάν τα αγαθά αυτά προέρχονται από γη που αποψιλώθηκε μετά το Δεκέμβριο του 2020.
Αποψίλωση δασών: Η ΕΕ απαγορεύει τις εισαγωγές 6 δημοφιλών προϊόντων
Στόχος του ευρωπαϊκού κανονισμού που θα πρέπει να υιοθετήσουν τα εθνικά Κοινοβούλια των «27» ώστε να ενταχθεί στο εσωτερικό δίκαιο των κρατών-μελών, είναι «η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η διατήρηση της βιοποικιλότητας», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στο κείμενο που ψηφίστηκε.
Πρωτοποριακό νομοθέτημα
«Πρόκειται για τον πρώτο νόμο που ψηφίζεται στον κόσμο που θα δώσει τέλος στην ‘εισαγόμενη’ αποψίλωση των δασών», τόνισε μιλώντας στον «Figaro» ο Πασκάλ Κανφέν, ευρωβουλευτής εκλεγμένος με το κόμμα Ανανέωση του Εμανουέλ Μακρόν (μετέχει στην κοινοβουλευτική ομάδα των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων) και πρώην πρόεδρος της WWF στη Γαλλία.
Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, η ΕΕ είναι ο δεύτερος καταστροφέας τροπικών δασών μετά την Κίνα. Όχι άμεσα, αλλά μέσω των εισαγωγών της η WWF εκτιμά ότι οι «27» συμβάλλουν κατά 16% στην αποψίλωση των δασών του πλανήτη.
«Όλες οι έρευνες της κοινής γνώμης δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να συμβάλλουν στην καταστροφή των δασών. Δεν είχαν όμως τη δυνατότητα να γνωρίζουν ότι, όταν πίνουν ένα φλιτζάνι καφέ το πρωί ή ένα φλιτζάνι ζεστή σοκολάτα το απόγευμα, στην πραγματικότητα είναι συνένοχοι στην εισαγόμενη αποψίλωση των δασών του πλανήτη», τόνισε ο γάλλος ευρωβουλευτής.
«Πρώτο» ή «τεράστιο» βήμα;
«Πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα προς τα μπροστά για τη σωτηρία των δασών του πλανήτη, για το κλίμα, τη βιοποικιλότητα αλλά και για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για τη ρύθμιση μιας οικονομίας που εξελίσσεται τρελά», δήλωσε από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου η εκλεγμένη με τους Γάλλους Πράσινους, Μαρί Τουσέν.
Τους πανηγυρικούς τόνους της Τουσέν, του Πασκάλ Κανφέν και άλλων ευρωβουλευτών με περιβαλλοντικές ευαισθησίες αμφισβήτησε πάντως η Greenpeace, όπως επισημαίνει ο «Figaro». Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει το ευρω-νομοθέτημα ως «πρώτο βήμα» για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει, καθώς εμφανίζει «ελλείψεις και παραλείψεις».
Αγνοεί για παράδειγμα κάποια οικοσυστήματα, όπως τις σαβάνες, που υφίστανται κι αυτές τις καταστροφικές συνέπειες «προγραμμάτων αξιοποίησης». Και επίσης δεν αναφέρεται στις τράπεζες, χάρη στις πιστώσεις των οποίων χρηματοδοτούνται τα καταστροφικά για τα δάση και εν γένει για την παγκόσμια φυσική κληρονομιά προγράμματα.
Η τελειότητα μπορεί να περιμένει
Οφείλει να παρατηρήσει κανείς πάντως ότι και η Μαρί Τουσέν παραδέχθηκε ότι «είναι απαραίτητο το κείμενο που ενέκρινε η Ευρωβουλή να διευρυνθεί και να επεκταθεί ώστε να έχει εφαρμογή και σε άλλα εύθραυστα οικοσυστήματα, όπως είναι τα μαγκρόβια δάση των υποτροπικών και τροπικών θαλάσσιων ακτών, και επίσης να συμπεριλάβει κι άλλα προϊόντα όπως είναι το καλαμπόκι ή να συνυπολογίσει χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που χρηματοδοτούν κατά κόρον προγράμματα ανάπτυξης που προϋποθέτουν αποψιλώσεις δασών».
Στο περιθώριο της αναμφίβολα σημαντικής συνεδρίασης του Ευρωκοινοβουλίου εξάλλου, ο δημοσιογράφος από το Λουξεμβούργο και εκλεγμένος με το Χριστιανο-κοινωνικό Λαϊκό Κόμμα (μέλος της ευρωομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) Κριστόφ Χάνσεν αναγνώρισε ότι το κείμενο που υιοθέτησαν ο ίδιος και οι συνάδελφοί του «δεν είναι τέλειο». Γι’ αυτό, όπως είπε, προβλέφθηκαν ήδη τρεις αναθεωρήσεις πάνω σ’ αυτό: μία σε ένα έτος, μία σε δύο και μία ακόμα σε πέντε έτη.
«Η τελειότητα δεν είναι για σήμερα, είναι για αύριο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χάνσεν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Latest News
Κλείνει εργοστάσιο της BYD στη Βραζιλία λόγω συνθηκών «σκλαβιάς»
Η BYD ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι διέκοψε τις σχέσεις της με την εμπλεκόμενη εταιρεία και παρέμεινε προσηλωμένη στην «πλήρη συμμόρφωση με τη νομοθεσία της Βραζιλίας»
Mega lifting της ΔΕΗ σε μονάδες ρεύματος στα νησιά - Οι πρώτες στη Σαντορίνη
Οι νέες μονάδες θα συμβάλουν στη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας του νησιού ενόψει της θερινής περιόδου.
Δυναμικό το αποτύπωμα της ηλεκτρικίνησης στο 2024 - Πώς διαμορφώθηκαν οι πωλήσεις
Το 2024 χαρακτηρίζεται δημιουργικό έτος στον τομέα των πωλήσεων, καθώς φέτος κυκλοφόρησαν περίπου 17 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Το «Trump Trade» του Μασκ αναδικνύει την Tesla νικητή με ράλι 570 δισ. δολαρίων
Oι επενδυτές θεωρούν ως ένα πολιτικό αριστούργημα του ηγέτη της Tesla, Ίλον Μασκ, την επιθετική στήριξη του Ντόναλντ Τραμπ
Σε επίπεδα ρεκόρ και το 2024 η κατανάλωση άνθρακα [γράφημα]
Στη χρονιά που φεύγει, σε όλο τον κόσμο κάηκαν 8,77 δισεκατομμύρια τόνοι άνθρακα, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσίευσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).
Η ηλιακή βιομηχανία της Κίνας... αντιγράφει τον ΟΠΕΚ - Πώς θα διαχειριστεί την πλεονάζουσα παραγωγή
Περισσότερες από 30 από τις κορυφαίες εταιρείες της Κίνα που κατασκευάζουν φωτοβολταϊκά υπέγραψαν ένα πρόγραμμα αυτοπειθαρχίας
Χρηματοδότηση-ρεκόρ για τη σλοβακική InoBat - Πώς η εταιρεία μπαταριών «κέρδισε» 100 εκατ. ευρώ
Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, η InoBat στοχεύει να αυξήσει την παραγωγή κυψελών μπαταριών ευρωπαϊκού σχεδιασμού
Νέες επιδοτήσεις 906 δικαιούχων στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ»
Αύριο θα πιστωθεί στους λογαριασμούς 906 δικαιούχων του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ», το ποσό των 3.330.514,20 ευρώ.
Πώς απαντά η Toyota στις απειλές Τραμπ για τέλος σε επιχορηγήσεις EV
Ο Τραμπ θέλει να τερματίσει τις πιστώσεις για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα - Η Toyota είναι η πρώτη που ανταποκρίνεται
Τα EV ξαναμοιράζουν την τράπουλα στην αυτοκινητοβιομηχανία
Οι συζητήσεις για mega deal μεταξύ Honda-Nissan-Mitsubishi σηματοδοτούν σημαντικές εξελίξεις σε Ασία και Ευρώπη με το βλέμμα στις ΗΠΑ