Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Ecology & Evolution, μια ομάδα ερευνητών αποκάλυψε ότι δεκάδες είδη παράκτιων ασπόνδυλων οργανισμών μπόρεσαν να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν σε πλαστικά σκουπίδια που επιπλέουν στους ωκεανούς εδώ και χρόνια, σύμφωνα με το Graphic News.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι τα ευρήματα υποστηρίζουν ότι η ρύπανση από πλαστικά στον ωκεανό επιτρέπει τη δημιουργία νέων οικοσυστημάτων που κανονικά δεν είναι σε θέση να επιβιώσουν σε ανοιχτές θάλασσες.

Η Μεγάλη Σκουπιδόμαζα του Ειρηνικού έχει εξελιχθεί σε ολόκληρο οικοσύστημα

Στο 70% των σκουπιδιών

Σε αντίθεση με το οργανικό υλικό που αποσυντίθεται και βυθίζεται μέσα σε μήνες ή το πολύ, σε λίγα χρόνια, τα πλαστικά μπορούν να επιπλέουν στους ωκεανούς για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δίνοντας στα πλάσματα την ευκαιρία να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν στον ανοιχτό ωκεανό για χρόνια.

«Ήταν έκπληξη να δούμε πόσο συχνά ήταν τα παράκτια είδη. Βρίσκονταν στο 70% των σκουπιδιών», δήλωσε στο CNN η Λίνσεϊ Χαράμ, επιστημονική συνεργάτης στο Εθνικό Ινστιτούτο Τροφίμων και Γεωργίας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι δεκάδες παράκτιοι θαλάσσιοι οργανισμοί, στην πλειοψηφία τους, ασπόνδυλοι, ευδοκιμούν και αναπαράγονται μέσα σε πλωτούς σκουπιδότοπους, κυρίως στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Οι αποικίες αυτές εκτείνονται κυρίως στον Βόρειο Ειρηνικό, σε μια θαλάσσια περιοχή 1,6 εκατ. τετρ. χλμ, που έχει πάρει την ονομασία GPGP.

Tο GPGP είναι ουσιαστικά μια θαλάσσια έκταση που ξεκινάει από τον κεντρικό και καταλήγει στον βόρειο ωκεανό, η οποία έχει μεταμορφωθεί σε μια τεράστια χωματερή που έχει εξελιχθεί σε οικοσύστημα και προσφέρει καταφύγιο σε μια μεγάλη ποικιλία οργανισμών.

Η έκτασή της είναι δύο φορές μεγαλύτερη από το Τέξας ή 3 φορές από την Γαλλία.

Κατά την διάρκεια της έρευνας , οι επιστήμονες συγκέντρωσαν 105 πλαστικά αντικείμενα από τον «μεγάλο σκουπιδότοπο» και ανακάλυψαν διάφορους θαλάσσιους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων καβουριών, ανεμώνων και καρκινοειδών.

Συνολικά, ανακάλυψαν 46 είδη οργανισμών, εκ των οποίων το 80% συνήθως ζουν σε παράκτια ενδιαιτήματα.

Πολλά ασπόνδυλα που βρέθηκαν πάνω στα πλαστικά σκουπίδια προέρχονται από τις ακτές της Ιαπωνίας και δεν αποκλείεται να έφτασαν στη σκουπιδόμαζα μετά το τσουνάμι που χτύπησε τις ιαπωνικές ακτές το 2011.

Ο κίνδυνος

Όμως, παρόλο που προσφέρει καταφύγιο σε δεκάδες είδη οργανισμών, η Μεγάλη Σκουπιδόμαζα του Ειρηνικού ευνοεί την μετακίνηση ξενικών ειδών στα ευαίσθητα οικοσυστήματα της Χαβάης, η οποία παρέμενε απομονωμένη από την ξηρά εδώ και εκατομμύρια χρόνια, όπως προειδοποιούν οι ερευνητές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα