Μπορεί στο Βερολίνο σε μία συνάντηση «εξέχουσας συμβολικής σημασίας» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να εξήγησε στον Γερμανό καγκελάριο κ. Ολαφ Σόλτς το σχέδιο του για την «προοδευτική διακυβέρνηση», αλλά στην Αθήνα…
Στην Αθήνα λίθοι πλίνθοι κέραμοι ατάκτως ερριμμένα! Η «υπόθεση Γεωργούλη» ως εμβρυουλκό των πολιτικών εξελίξεων έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον, που κάθε άλλο παρά ευνοεί τα μεγαλόπνοα σχέδια της Κουμουνδούρου. Όσο κι αν ο κ. Σόλτς εμφανίζεται … οπαδός τους! Κάτι με «βομβαρδισμένο τοπίο» μοιάζει η πολιτική σκηνή. Σε λίγο ο ένας δεν θα λέει … καλημέρα στον άλλον!
Είναι ακόμη χαμηλά
Όλα αυτά όμως μαρτυρούν ότι τα ποσοστά των βασικών κομμάτων είναι χαμηλά – κι η επιχειρούμενη πόλωση επιδιώκει την βελτίωση τους – και το ισχυρό ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου διατηρείται αμείωτο, απ΄ ότι φαίνεται. Άρα; Άρα οι συνεχιζόμενες τοξικές επιλογές μοιάζουν μ΄ αυτόν που θέλει να ξεδιψάσει πίνοντας αλμυρό νερό! Οι επόμενες τριάντα κρίσιμες ημέρες θα δείξουν αν το παιχνίδι των εντυπώσεων εφάπτεται με την σκληρή πραγματικότητα.
Σκληρή πραγματικότητα
Προχθές ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ήταν πρώτος που επεσήμανε πως η ρύθμιση των 120 δόσεων στην εφορία είναι για λίγους, λέγεται πως οι 8 στους 10 ενδιαφερομένους, μένουν την … προσδοκία!
Χθες ήταν η σειρά του κ. Παύλου Ραβάνη, προέδρου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, να επισημάνει πως «η πλειοψηφία των επιχειρηματιών, δεν μπόρεσαν να εξυπηρετήσουν τις 120 δόσεις, λόγω των συσσωρευμένων οικονομικών υποχρεώσεων, γι’ αυτό και έχασαν τη ρύθμιση. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να δώσει μια πραγματικά δεύτερη ευκαιρία στους επιχειρηματίες, που προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, εντάσσοντας στις 120 δόσεις το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους, οι οποίες πολλαπλασιάστηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού και της ενεργειακής κρίσης».
Για να μην πούμε για τα επιτόκια. Όπως τονίζει ο κ. Ραβάνης «το επιτόκιο στη συγκεκριμένη ρύθμιση, είναι ιδιαίτερα υψηλό: 4,38% για τις 36 δόσεις και 5,87% για τις 72 δόσεις. Σε αυτή τη ρύθμιση οφειλών, είναι αδύνατο να ενταχθεί η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων, καθώς έχουν ληξιπρόθεσμες τόσο φορολογικές, όσο και ασφαλιστικές υποχρεώσεις».
«Ο φόβος φυλάει τα έρμα»
Σε συνέχεια των όσων μάθαμε το 2022, δηλαδή του … «θέρους των υποκλοπών», είναι η παρακάτω έρευνα. Σύμφωνα, λοιπόν, με νέα έρευνα της Focus Bari που αφορά στην «Εξελισσόμενη Αγορά των Ηλεκτρονικών Συσκευών» – και τη σύγκριση της Ελλάδας με άλλες 17 χώρες που διεξήχθη μέσω του δικτύου YouGov – προκύπτει ότι οι 7 στους 10 Έλληνες ανησυχούν για την ασφάλεια των δεδομένων που μοιράζονται στο ίντερνετ, με την Ελλάδα να έρχεται στη 13η θέση σε βαθμό ανησυχίας σε σύγκριση με 17 άλλες χώρες. Πάντως τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς ο βαθμός προβληματισμού για την προστασία και την ασφάλεια δεδομένων ποικίλει ανάλογα με την ηλικία. Τόσο οι μικρές αλλά κυρίως οι μεγαλύτερες ηλικίες φαίνεται να ανησυχούν για την ασφάλεια των προσωπικών τους δεδομένων. Και υπάρχουν κριτήρια για τα απαραίτητα επιθυμητά μέτρα ασφαλείας που οι χρήστες λαμβάνουν υπόψη τους όταν αγοράζουν μία συσκευή.
Ματαίως…
Τα προφίλ του ΣΕΒ
Ο ΣΕΒ από την εποχή της προεδρίας του κ. Θεόδωρου Φέσσα προσπαθεί να διαμορφώσει ένα διαφορετικό προφίλ. Από την περίοδο του σκληροπυρηνικού εργοδοτικού οργανισμού και του κλειστού κλαμπ των βιομηχάνων, που είχαμε συνηθίσει τις δεκαετίες του 1970, 1980 ακόμη και της δεκαετίας του 1990, τα τελευταία χρόνια επιχειρεί να μετεξελιχθεί σε έναν σύγχρονο φορέα που επιδιώκει να αναδείξει ζητήματα της καινοτομίας, της τεχνολογίας αλλά και της σύγχρονης ηγεσίας των επιχειρήσεων. Δηλαδή ο πιο ισχυρός εργοδοτικός φορέας – με μεγάλη ιστορική φόρτιση – επιθυμεί να γίνει πιο συμβατός με τις ανάγκες των καιρών… Αυτό το προφίλ συνεχίζει να το διαμορφώνει και η προεδρία του κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλου.
Κρυψίνοια
Σε αυτήν, λοιπόν, την προσπάθεια ο ΣΕΒ, διοργανώνει μια σειρά από εκδηλώσεις και ενημερωτικές πρωτοβουλίες για τα μέλη του – και όχι μόνο – που αφορούν τις σύγχρονες προκλήσεις μιας επιχείρησης αλλά και της κοινωνίας ευρύτερα.
Αξιέπαινη προσπάθεια, αν και βέβαια τους ίδιους τους προέδρους του ΣΕΒ, όπως και τον σημερινό τον κ. Παπαλεξόπουλο, σπάνια θα τους δει κάποιος να τοποθετούνται δημόσια για αυτά τα ζητήματα και κυρίως σπάνια θα δοθεί η ευκαιρία στους δημοσιογράφους να τους απευθύνουν ερωτήσεις για αυτές τις σύγχρονες προκλήσεις, προκειμένου να ενημερωθεί και η κοινή γνώμη…
Η Τεχνητή Νοημοσύνη
Για να επανέλθω λοιπόν σε αυτό το νέο προφίλ του κορυφαίου εργοδοτικού οργανισμού, το «Κέντρο Αριστείας ΣΕΒ στη Δημιουργική Ηγεσία» διοργανώνει μία νέα σειρά συζητήσεων με θέμα «Ηγούμαστε Δημιουργικά». Και στις 26 Απριλίου το θέμα της συζήτησης θα είναι: «Πως η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τη λήψη αποφάσεων, τη διαχείριση της γνώσης, και τη φύση της εργασίας»
Και ο ΣΕΒ έχει προσκαλέσει να μιλήσει για αυτή τη μεγαλύτερη πρόκληση της νέας εποχής τη Δρ. Στέλλα Παχίδη. Είναι Επίκουρος Καθηγήτρια Πληροφοριακών Συστημάτων στο Judge Business School, University of Cambridge. Μάλιστα η κ. Παχίδη έχει συμπεριληφθεί από το Poets&Quants στη διεθνή λίστα των καλύτερων 40 καθηγητών κάτω των 40 ετών για το 2021.
Οι νέοι αλγόριθμοι της εργασίας
Θα παρουσιάσει την πρωτοποριακή της έρευνα που έχει δημοσιευθεί σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά όπως το OrganizationScience. Η έρευνα της αφορά στις μεταβολές που επιφέρει η εφαρμογή νέων αλγοριθμικών τεχνολογιών και εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης στη φύση της εργασίας και συγκεκριμένα στις διαδικασίες και μεθόδους δημιουργίας και διαχείρισης γνώσης και λήψης αποφάσεων. Αντλώντας συμπεράσματα από εθνογραφικές μελέτες και άλλες ποιοτικές έρευνες, θα αναλύσει τις αναγκαίες αλλαγές που προκύπτουν όσον αφορά στη δομή και κουλτούρα της επιχείρησης, στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και στη συνεργασία ανάμεσα σε εργαζομένους διαφορετικών ειδικοτήτων. Τέλος, θα εστιάσει στο ρόλο της ηγεσίας στην ενεργοποίηση και διαχείριση των ανωτέρω αλλαγών.
Ενδιαφέρον έτσι κι αλλιώς…
Επιδόσεις
Το 2022 η Ελλάδα δεν είχε μόνο καλές δημοσιονομικές επιδόσεις, αλλά κατόρθωσε να έχει καλύτερες από τις τρεις μεγάλες χώρες της ευρωζώνης. Σύμφωνα με ανάρτηση στα socialmedia του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Πατέλη αντί για προβλεπόμενο έλλειμμα ύψους 1,6% έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 0,1%. Την ίδια χρονιά η Γερμανία είχε έλλειμμα 1,9%, η Γαλλία 2,8% και η Ιταλία 3,6%. Και το χρέος; Το χρέος έπεσε 23 μονάδες.
Με την ανάρτηση του, πάντως, ο κ. Πατέλης έβγαλε και το «άχτι» του για τους κινδυνολογούντες περί τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό.
Αμ δε…
Latest News
Γιατί μπαίνουν στον πάγο επενδύσεις, η λύση Στουρνάρα, τα αντανακλαστικά της Attica Bank, ο χαρούμενος Μανουσάκης
Ηρεμία…
O στρουθοκαμηλισμός του Μαξίμου, η βιασύνη Μηταράκη, Σκρέκα, μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο, οι υποσχόμενες Helleniq Energy και ΑΔΜΗΕ, η μετακόμιση της Epsilon Net
Στρουθοκαμηλισμός
Σε «εμπιστευτική» σύνοδο ο πρωθυπουργός, το «χέρι» του Μιτζάλη, «λάμπουν» Φαραντούρης και Αυτιάς στην Ευρώπη, η «βιασύνη» στη Eurobank, η εμπιστοσύνη στον Μανουσάκη
Από το Βορρά στο Νότο
Το block στους έφηβους, και πάλι «φίλοι» στη Νέα Δημοκρατία, η «α-τράπεζη» Βουκουρεστίου, τα email campaigns της Alpha Bank, οι «προσωρινοί» του ΕΛΓΑ, η έκπληξη του ΑΔΜΗΕ
Το Μέγαρο Μαξίμου
Το all in της κυβέρνησης, ο τραπεζίτης πίσω από τα μέτρα, οι αντοχές του χρηματιστηρίου και τα family offices, η γκάφα Γεωργιάδη, ο Καλατράβα “φεύγει”, το παζλ του food hall στο Αρσάκειο
All in…
Η στροφή Μητσοτάκη, η «φορολογία» των τραπεζών, τι θα μετρήσουν οι long του 2025, η «υποψηφιότητα» Πατέλη, το alert στα φάρμακα του Έβρου, το «σκάκι» της Helleniq Energy, η αξία της τηλε-διοίκησης
Η στροφή
Αλλαγή σελίδας στον Πειραιά, το timing της ελληνικής διπλωματίας, η «γκάφα» Πετραλιά, ο κεφάτος Σιάμισιης, «έκλεισε το μάτι» ο Θεοδωρικάκος
Νέα σελίδα για το κτήριο Κορασίδη στον Πειραιά
Θυμήθηκαν τον Τσίπρα, η προσεκτική ΕΚΤ, ετοιμάζεται το deal του CVC, τα «σεμινάρια» του Θεοδωρόπουλου, το ξενοδοχείο του χρηματιστή, Χριστούγεννα στο Ντίσελντορφ
Θυμήθηκαν και τα ελληνικά
Στον πάγο και πάλι οι τράπεζες, τα 13 λεπτά του Πατέλη, το αποτύπωμα Κοντόπουλου, οι μνήμες Τζαννετάκη, τι ετοιμάζει η Lavipharm, η πρόταση Καλαντώνη, το deep value play της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, από Δευτέρα οι αποφάσεις για ΔΕΠΑ
Παίζοντας με τις τάπες…
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη, η σφήνα Πολίτη, «καίει» εκατ. η Hellenic Train, παρασκήνιο για Elpedison, το triple της Helleniq Energy, η άγνωστη «πληγή» του λιανεμπορίου
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη