Η πορεία της διεθνούς οικονομίας παραμένει ο σημαντικότερος κίνδυνος του 2023 για τις επιχειρήσεις, ενώ η ελληνική οικονομία εμφανίζεται πιο τυχερή λόγω του RRF και της αναβάθμισης της.
Σε αυτήν την πρόταση συνοψίζονται οι εκτιμήσεις των «Big 5» της ελληνικής ενέργειας, των ομίλων που πρωταγωνιστούν στην εγχώρια και διεθνή αγορά.
Η οικονομική κρίση που πυροδοτήθηκε από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 ήταν από την ενέργεια, ακολούθησε ο πόλεμος της Ρωσίας προς την Ουκρανία με επιπτώσεις στον πληθωρισμό που είχε σαν αποτέλεσμα την πιο σφιχτή νομισματική πολιτική από τις τράπεζες.
Με 6+7 καλώδια ρεύματος η Ελλάδα θωρακίζεται ενεργειακά
Οι όμιλοι Helleniq Energy, ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, Mytilineos και Motor Oil μέσα από τις ετήσιες εκθέσεις των οικονομικών τους αποτελεσμάτων μοιράζονται με το επενδυτικό κοινό τις προβλέψεις τους για το 2023 και ταυτόχρονα περιγράφουν τα σχέδια τους ώστε να αντιμετωπίσουν τις όποιες προκλήσεις.
Η Helleniq Energy
Ο καθετοποιημένος όμιλος της διύλισης και της εμπορίας καυσίμων καθώς και της ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, η Helleniq Energy, βλέπει ως σημαντικό κίνδυνο για το 2023 την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας με επιπτώσεις στην ενέργεια: «Συνολικά παραμένει ως σημαντικός κίνδυνος η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2023, εν μέσω των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών εντάσεων, της προσαρμογής νομισματικής πολιτικής από τις περισσότερες κεντρικές τράπεζες και της μεταβλητότητας στις ενεργειακές αγορές, με άμεσο αντίκτυπο στις εξελίξεις όσον αφορά στη ζήτηση πετρελαϊκών προϊόντων για την ευρωπαϊκή βιομηχανία διύλισης, στις διακυμάνσεις των τιμών αργού πετρελαίου και προϊόντων, στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, στις διακυμάνσεις των τιμών δικαιωμάτων εκπομπών CO2, φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και στο ύψος των επιτοκίων»,προβλέπει ο ενεργειακός όμιλος και δηλώνει ότι «παρακολουθεί στενά τα διάφορα σενάρια»
Και συνεχίζει: «η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε μια φάση υψηλότερης αβεβαιότητας και υπό πληθωριστικές πιέσεις σε όλο το φάσμα της. Ταυτόχρονα, η ενεργειακή κρίση συνετέλεσε στην υιοθέτηση πολιτικών και επιχειρηματικών αποφάσεων που προκρίνουν τη γρηγορότερη ανάπτυξη εναλλακτικών καυσίμων και ΑΠΕ, με ταυτόχρονη σταδιακή υποκατάσταση των συμβατικών καυσίμων μακροπρόθεσμα».
Σε ό,τι αφορά την προσαρμογή του ομίλου στα νέα δεδομένα υπογραμμίζει την υλοποίηση του προγράμματος Vision 2025 με επέκταση των δραστηριοτήτων του στις ΑΠΕ και τα εναλλακτικά καύσιμα. Επιπλέον σημειώνει την πλήρη αντικατάσταση του ρωσικού αργού πετρελαίου με άλλους τύπους αργών και επιπλέον, λόγω της κατακόρυφης αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου, τα διυλιστήρια του ομίλου ελαχιστοποίησαν ήδη από το τέλος του 2021 τη χρήση φυσικού αερίου ως πρώτη ύλη, αντικαθιστώντας το σε σημαντικό βαθμό με προϊόντα πετρελαίου.
Η ΔΕΗ
Μικρή αναφορά κάνει η ΔΕΗ στην ετήσια οικονομική της έκθεση για τις προοπτικές της οικονομίας το 2023.
Ξεχωρίζει η επισήμανση της για τον «υψηλό βαθμό αβεβαιότητας» που προκαλείται από τον πόλεμο: «Η όποια συνολική τελική οικονομική επίδραση από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας στην παγκόσμια και την ελληνική οικονομία και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, δεν μπορεί επί του παρόντος να εκτιμηθεί, λόγω του υψηλού βαθμού αβεβαιότητας που προκύπτει από την αδυναμία πρόβλεψης της τελικής κατάληξης, αλλά και λόγω των δευτερογενών επιπτώσεών της που αναφέρονται παραπάνω», τονίζει η δημόσια εταιρεία και επισημαίνει την «κατάσταση αυξημένης εγρήγορσης» στην οποία βρίσκεται:
«Σε κάθε περίπτωση όμως, η διοίκηση του ομίλου και της μητρικής εταιρείας παρακολουθεί συνεχώς τις σχετικές εξελίξεις και αξιολογεί τυχόν πιθανές περαιτέρω επιπτώσεις στη λειτουργία, την οικονομική θέση και τα αποτελέσματα τους, ευρισκόμενη σε κατάσταση αυξημένης εγρήγορσης για τη λήψη κατάλληλων προληπτικών μέτρων για τη διαφύλαξη της ρευστότητας και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων».
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο μεγάλος όμιλος των ΑΠΕ, των παραχωρήσεων και της κυκλικής οικονομίας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αναφέρεται στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το 2023: «Η ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας αναμένεται να συνεχιστεί και το 2023 αλλά με σημαντικά χαμηλότερους ρυθμούς σαν αποτέλεσμα της μικρότερης ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και των πληθωριστικών πιέσεων που αναμένεται να επηρεάσουν την ιδιωτική κατανάλωση. Επιπλέον η μεταβολή της νομισματικής πολιτικής σε πιο περιοριστική αναμένεται να επιδράσει ανασταλτικά στην οικονομική δραστηριότητα», περιγράφει, αλλά ταυτόχρονα υπογραμμίζει τις θετικές επιπτώσεις των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης: «Ωστόσο, η αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ 2021-2027 και του ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δύναται να μετριάσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στην οικονομία».
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ επικαλείται επίσης τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας: «Αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5% για το 2023, παραμένοντας ωστόσο πάνω από των Ευρωπαϊκό μέσο όρο (+0,8% σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, +0.5% σύμφωνα με την ΕΚΤ)»
Βλέπει επίσης μείωση του πληθωρισμού αλλά και συμβολή στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων και τη «θετική συνεισφορά του δημοσίου προγράμματος ύψους 12 δις. ευρώ».
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ προσδοκά ότι η ευρωπαϊκή οικονομία μπορεί να αποφύγει την ύφεση στις αρχές του 2023 λόγω των χαμηλότερων τιμών ενέργειας (ήπιος χειμώνας) και της ανθεκτικότητας των θέσεων εργασίας.
Ο ρόλος των ΑΠΕ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στο ρόλο των ΑΠΕ: «Οι αλλαγές που έχουν επέλθει στις αγορές ενέργειας σαν αποτέλεσμα της κρίσης αναμένεται να επαναπροσδιορίσουν το τοπίο για τα επόμενα χρόνια. Τα επιχειρήματα για το θετικό αντίκτυπο της ενέργειας από ανανεώσιμές πηγές ήταν ήδη αρκετά ισχυρά αλλά τώρα πλέον ενισχύθηκαν και τα οικονομικά επιχειρήματα σχετικά με το κόστος της ενέργειας και την ενεργειακή ασφάλεια. Υπό αυτό το πρίσμα το αποτέλεσμα της κρίσης για τον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών αναμένεται να οδηγήσει σε μία περεταίρω ενίσχυση και επιτάχυνση. Πρώτα δείγματα αυτού είναι οι πρόσφατες ανακοινώσεις από την Αμερικάνικη Κυβέρνηση για το Inflation Reduction Act (IRA) αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο το RePowerEU και το Green Deal Industrial Plan», τονίζει ο όμιλος αλλά ταυτόχρονα συστήνει: «Ωστόσο χρειάζεται σημαντική προσπάθεια ώστε ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να μπορέσει να πραγματοποιήσει τους στόχους που έχουν τεθεί. Οι βασικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει ο κλάδος επικεντρώνονται γύρω από το ρυθμιστικό πλαίσιο σχετικά με τον επανασχεδιασμό των αγορών ενέργειας και την θέσπιση μακροπρόθεσμων και σταθερών αδειοδοτικών διαδικασιών αλλά και τις πληθωριστικές πιέσεις με έμφαση στον αντίκτυπο τους στην εφοδιαστική αλυσίδα».
Το επενδυτικό πρόγραμμα
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ επισημαίνει και το επενδυτικό της πρόγραμμα το οποίο στήθηκε αναγνωρίζοντας τις προαναφερόμενες συνθήκες: «Το καινούργιο επενδυτικό πλάνο στοχεύει στην εγκατάσταση 5.5 GW από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το τέλος το 2029, αποσκοπώντας σε μια εγκατεστημένη ισχύ που θα ξεπερνά τα 6.4GW από 895 MW σήμερα. Το συνολικό κόστος του επενδυτικού προγράμματος υπολογίζεται στα 5.9 δις για την περίοδο 2022-2029. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, η λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου (EBITDA) αναμένεται να ξεπεράσει τα 700 εκατ. σε ετήσια βάση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων του ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στην Ελλάδα αυτή την στιγμή ανέρχεται σε 12 GW περιλαμβάνοντας έργα διαφόρων τεχνολογιών σε διάφορες φάσης ανάπτυξης. Ακόμη έργα ισχύος άνω του 1,0 GW εξετάζονται σε άλλες χώρες».
Η διοίκηση καταλήγει ως προς τις προοπτικές του ομίλου: «Λαμβάνοντας υπόψιν τα ανωτέρω, οι προοπτικές του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για το έτος 2023 αλλά και για τα επόμενα χρόνια διαγράφονται θετικές, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία και η Ελλάδα».
Η Mytilineos
O έτερος μεγάλος παίκτης της ενέργειας, η Mytilineos περιγράφει με τη σειρά του τις δύσκολές συνθήκες στη διεθνή οικονομία: «Το 2022 χαρακτηρίστηκε από τον παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία, την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους καθώς και την αύξηση των επιτοκίων σε μία προσπάθεια να τιθασευτούν οι εντονότερες πληθωριστικές πιέσεις που έχουν καταγραφεί από τη δεκαετία του 1970».
Αναγνωρίζει τη σημαντική άνοδο της ελληνικής οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο του 2022, αλλά υποστηρίζει ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα συνεχίσει να επηρεάζει την ανάπτυξη και τα επόμενα χρόνια.
Η Mytilineos επικαλείται τις χειμερινές ενδιάμεσες προβλέψεις της Ευρ. Επιτροπής για την ευρωπαϊκή οικονομία και την ελληνική: « Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις χειμερινές, ενδιάμεσες προβλέψεις της (Φεβρουάριος 2023), αύξησε τις προοπτικές ανάπτυξης στο 0,8% το 2023 και 1,6% το 2024, ενώ μείωσε ελαφρά τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό του 2023, στο 6,4%. Βάσει των ίδιων προβλέψεων, η Ελλάδα αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 1,2% το 2023 και κατά 2,2% το 2024, διατηρώντας ταυτόχρονα τον πληθωρισμό της για το 2023 στο 4,5%, σε επίπεδα κάτω του Ευρωπαϊκού μέσου όρου. Αν και ο πληθωρισμός των τιμών της ενέργειας μειώθηκε πρόσφατα στην Ε.Ε., ο πληθωρισμός τροφίμων, ο οποίος ξεκίνησε αργότερα το 2022, δεδομένης της καθυστερημένης μετακύλισης του υψηλού κόστους ενέργειας στην παραγωγή τροφίμων, αναμένεται να αποδειχθεί πιο επίμονος».
Οι δύο σύμμαχοι
Σύμφωνα με τον ενεργειακό και βιομηχανικό όμιλο: «Σε αυτό το αρνητικό διεθνές περιβάλλον, η Ελληνική οικονομία έχει δύο σημαντικούς συμμάχους. Ο πρώτος, είναι η συνεισφορά του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) στην Ελληνική οικονομία, που αναμένεται να ξεπεράσει τα 30 δισ. ευρώ (~15% του ΑΕΠ της χώρας) κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, με την «Πράσινη Μετάβαση» να αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες αυτού του Μηχανισμού. Σε μια εποχή που το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί σημαντικά, είναι ζωτικής σημασίας για μια διεθνή επιχείρηση με ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης, να έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση με ανταγωνιστικούς όρους».
Αναφερόμενη στη θέση της εταιρείας τονίζει: «Η Mytilineos βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση για να μπορέσει να διατηρήσει τη σημερινή αναπτυξιακή της τροχιά, αφού μπορεί να χρηματοδοτεί τα αναπτυξιακά της σχέδια με ένα συνδυασμό κεφαλαίων προερχόμενο τόσο από ίδια κέρδη όσο και από άλλες διαθέσιμες πηγές με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, όπως το RRF και άλλα Ευρωπαϊκά εργαλεία».
Κατά τη Mytilineos ο δεύτερος σύμμαχος της ελληνικής οικονομίας είναι «μια πιθανή αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας στην «επενδυτική βαθμίδα», για πρώτη φορά μετά την οικονομική κρίση, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση στις εισροές ξένων επενδύσεων.
Η χώρα βρίσκεται μόλις μια βαθμίδα μακριά από το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, το οποίο με τη σειρά του θα σφραγίσει και για τις αγορές, την επιστροφή της Ελλάδας στη δημοσιονομική κανονικότητα. Για να διατηρήσει την πορεία της προς την επενδυτική βαθμίδα, η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει τη μεταρρυθμιστική και δημοσιονομική της σύνεση», συστήνει η διοίκηση της εισηγμένης.
Ο μετασχηματισμός
Η Mytilineos σημειώνει στην ετήσια οικονομική της έκθεση τον στρατηγικό της σχεδιασμό που τη θωρακίζει απέναντι στις όποιες προκλήσεις: «Για τη Mytilineos το 2022 ήταν ένα έτος ορόσημο, καθώς κατάφερε να κάνει μία διπλή μετάβαση, τόσο θέτοντας νέα επίπεδα κερδοφορίας, μέσω του τριπλασιασμού της κερδών της σε σχέση με τα μετά-συγχωνεύσεως επίπεδα, όσο και μέσω της δικής της, εσωτερικής ωρίμανσης μέσω του πρόσφατου εταιρικού μετασχηματισμού της, σε MYTILINEOS Energy & Metals».
Η ίδια καταλήγει ως προς την ανθεκτικότητα της αλλά και τη συνέχιση της αναπτυξιακής της τροχιάς στη διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων της, στην ολοκλήρωση των επενδύσεων της, το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό της μοντέλο αλλά και στον καλά κεφαλαιοποιημένο ισολογισμό της.
H Motor Oil
Ο ενεργειακός όμιλος της Motor Oil αποφεύγει στην ετήσια οικονομική έκθεση να προχωρήσει σε εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας το 2023.
Ωστόσο, ο αναπληρωτής CEO του ομίλου Πέτρος Τζαννετάκης στην πρόσφατη ενημέρωση των αναλυτών τόνισε τη δυσκολία της πρόβλεψης της πορείας της διεθνούς αγοράς των πετρελαιοειδών. Κάτι που αποδίδεται στις γεωπολιτικές αναταραχές, τις πληθωριστικές πιέσεις και την περιοριστική νομισματική πολιτική.
Ωστόσο, ο όμιλος για φέτος έχει προγραμματίσει επενδύσεις 170 εκ. ευρώ, ενώ σε εξέλιξη είναι και το πλάνο της επέκτασης των δραστηριοτήτων σε καθαρότερες μορφές ενέργειας.
Υψηλά περιθώρια διύλισης
Η διοίκηση της Motor Oil αναφέρει για τους επόμενους στόχους: «Βασική επιδίωξη της εταιρίας τα επόμενα έτη είναι η επίτευξη περιθωρίων διύλισης στο ανώτερο εύρος του κλάδου στηριζόμενη στην ευελιξία παραγωγής του τεχνολογικά προηγμένου Διυλιστηρίου της. Η ολοκλήρωση και θέση σε λειτουργία του νέου συγκροτήματος κατεργασίας Νάφθας ήδη από το τρίτο τρίμηνο του 2022 αναμένεται να συμβάλλει στη διατηρησιμότητα των περιθωρίων διύλισης της Εταιρίας σε υψηλό επίπεδο. Η ετήσια παραγωγική δυναμικότητα του συγκροτήματος κατεργασίας Νάφθας εκτιμάται σε 850 χιλιάδες μετρικούς τόνους και η Εταιρία αναμένει οφέλη από την εκάστοτε διαφορά τιμής μεταξύ της νάφθας και των παραγόμενων από τη νέα μονάδα προϊόντων (βενζίνες υψηλής προστιθέμενης αξίας καθώς και Κηροζίνη και Υδρογόνο). Σε επίπεδο ομίλου, και ειδικότερα στον κλάδο λιανικής εμπορίας υγρών καυσίμων επιδιώκεται η διεύρυνση του μεριδίου αγοράς μέσω της επέκτασης του δικτύου πρατηρίων υγρών καυσίμων της AVIN και της CORAL. Πιο συγκεκριμένα, τη χρήση 2022 το δίκτυο της AVIN και της CORAL αυξήθηκε κατά 10 και 4 πρατήρια αντίστοιχα ενώ επιχειρείται και η ανάπτυξη του δικτύου των θυγατρικών της CORAL που δραστηριοποιούνται στις αγορές του εξωτερικού», τονίζεται σχετικώς στην ετήσια οικονομική έκθεση.
Οι ΑΠΕ
Η Motor Oil αναφέρει και την επέκταση της στις ΑΠΕ: «Επιπρόσθετα, ευρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διείσδυση και επέκταση του ομίλου στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Ειδικότερα, τη χρήση 2022 η 100% θυγατρική εταιρία MOTOR OIL RENEWABLE ENERGY ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε., διεύρυνε σημαντικά το χαρτοφυλάκιο των εν λειτουργία αιολικών πάρκων που διαχειρίζεται μέσω της συμμετοχής της στη νεοσυσταθείσα εταιρία ΑΝΕΜΟΣ RES HOLDINGS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»
Latest News
Μαθήματα τουρκικών από την Gazprom στους εργαζομένους της - Ο ρόλος της Άγκυρας
Υπάλληλοι της Gazprom μετακομίζουν στην Κωνσταντινούπολη με παχυλούς μισθούς
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Εκτεταμένες κυρώσεις στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα από τις ΗΠΑ - Ράλι στο Brent
Η κίνηση στο πετρέλαιο έρχεται από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο
«Τριμερής» Κοπελούζου – ΑΔΜΗΕ – EETC για είσοδο στον GREGY – Στα «σκαριά» η επενδυτική συμφωνία
Για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου η Elica του ομίλου Κοπελούζου, ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής (EETC) πυκνώνουν τις επαφές τους
Protergia: Οι πρώτες νικητές του Powergiving
Μέσα από το Powergiving, η Protergia θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2025, 12 μηνιαίες κληρώσεις με 111 νικητές
ΔΕΗ: Ξεκινά η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία
Η μονάδα θα καλύπτει ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης πάνω από 10%, καθώς και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%, σύμφωνα με τη ΔΕΗ
Bloomberg: Το 2030 βλέπει ο Κοπελούζος να ξεκινάει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου
Η Ελλάδα καθίσταται πύλη εισαγωγών στην Ευρώπη με το έργο GREGY, γράφει το Bloomberg
Άλμα 32% στις τιμές φυσικού αερίου το δωδεκάμηνο - Οι κίνδυνοι για τη βιομηχανία [γράφημα]
Καμπανάκι για τον πληθωρισμό από συνολικό κόστος ενέργειας και αυξήσεις στο ρεύμα - Οι προκλήσεις στο φυσικό αέριο
Reuters: Το χάσμα των τιμών της ενέργειας πλήττει δυσανάλογα τον ευρωπαϊκό νότο
Μεγάλο μέρος της αντίθεσης στις τιμές ενέργειας μεταξύ της νοτιοανατολικής και βόρειας Ευρώπης οφείλεται στο ύψος των επενδύσεων
Με ρυθμούς-ρεκόρ 7ετίας αδειάζουν οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Οι ανησυχίες του καλοκαιριού
Σε μια ασυνήθιστη κατάσταση, το φυσικό αέριο για παράδοση το καλοκαίρι διαπραγματεύεται με μεγάλο risk premium