
Η παραγωγή βόειου κρέατος αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παράγοντες της κλιματικής αλλαγής, που προκαλείται από τον άνθρωπο. Κατά της διάρκεια της προεδρίας του Ζαΐρ Μπολσονάρου, από το 2019 έως το 2022, μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη Γερμανία αφαίρεσαν από τα ράφια τους προϊόντα από τη Βραζιλία λόγω της αύξησης της αποψίλωσης των δασών στον Αμαζόνιο για τη δημιουργία νέων βοσκοτόπων. «Ως διεθνής έμπορική εταιρεία με παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, θέλουμε να αναλάβουμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης για την πρόληψη της καταστροφής δασικών περιοχών», ανέφερε ένα δελτίο τύπου της γνωστής αλυσίδας εκπτωτικών αγορών ALDI πριν από δύο χρόνια.
Κλιματική αλλαγή: Η Ευρώπη θέλει να περιορίσει την καταστροφή των δασών
Ενώ όμως οι Γερμανοί αγοραστές κράτησαν αποστάσεις, το βόειο κρέας της Βραζιλίας σημειώνει τεράστια επιτυχία στη παγκόσμια αγορά. Το επιχειρηματικό περιοδικό «Valor» ανέφερε πριν από λίγες ημέρες: «Οι εξαγωγές βόειου κρέατος από τη Βραζιλία αναμένεται να υπερβούν τα τρία εκατομμύρια τόνους», μια πρόβλεψη που βασίζεται σε στοιχεία από το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA). Εάν αυτές οι εκτιμήσεις πραγματοποιηθούν, ο όγκος των εξαγωγών θα είναι σχεδόν 4% υψηλότερος από το 2022 και θα ισοδυναμεί με σχεδόν το 25% των παγκοσμίων εξαγωγών βοδινού κρέατος.
Η νέα κυβέρνηση του Λούλα ντα Σίλβα συνεχίζει τη πολιτική του Μπολσονάρου, λόγω του οικονομικού οφέλους για τη χώρα. «Η Βραζιλία δείχνει τη δύναμη και το μέγεθος του ζωικού κεφαλαίου της και η επέκταση στη παγκόσμια αγορά αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για την επανέναρξη της ανάπτυξης του τομέα αυτού», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Κάρλος Φαβάρο, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με το Μεξικό. Μελλοντικά η εξαγωγή του βοδινού κρέατος θα ξεκινήσει και πάλι (ύστερα από διακοπή λόγω ύποπτων κρουσμάτων των τρελών αγελάδων) στο Μεξικό, τη Κίνα, αλλά και σε αραβικές χώρες.
Τεράστιο το περιβαλλοντικό κόστος
Ωστόσο οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επικρίνουν την τρέχουσα στρατηγική προώθησης του βοδινού κρέατος. «Η τρέχουσα κατάσταση είναι ανησυχητική και δεν συνάδει με τον στόχο της κυβέρνησης για μηδενική αποψίλωση των δασών και τις δεσμεύσεις της απέναντι στον ΟΗΕ για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα. Η επέκταση των βοσκοτόπων προχωρά σταθερά και εξακολουθεί να είναι ο κύριος λόγος της αποψίλωσης των δασών στη περιοχή του Αμαζονίου», λέει η Κριστιάν Μαζέτι από την Greenpeace Βραζιλίας, ειδική εμπειρογνώμων στα θέματα των δασών, απαντώντας σε ερώτηση της DW.
Η ίδια παρατηρεί πως οι εταιρείες κρέατος και οι έμποροι λιανικής που δεσμεύτηκαν να απαγορεύσουν τα προϊόντα που σχετίζονται με την αποψίλωση των δασών από τις αλυσίδες εφοδιασμού, αθέτησαν τις υποσχέσεις τους και καθυστέρησαν επανειλημμένα τους στόχους τους για πλήρη ιχνηλασιμότητα. «Στην πράξη ιδιαίτερα οι έμμεσες αλυσίδες εφοδιασμού παρακολουθούνται ελάχιστα και συνδέονται συχνά με την αποψίλωση των δασών και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εάν τεθεί και η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Mercosur σε ισχύ τότε θα αυξηθεί περαιτέρω πίεση στη φύση», υπογραμμίζει η Μαζέτι.
Τελευταία ελπίδα το σχέδιο δράσης κατά της αποψίλωσης των δασών
Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ωστόσο έχει εντάξει στο προσχέδιο του λεγόμενου σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση και την πρόληψη της αποψίλωσης των δασών στον Αμαζόνιο, την εισαγωγή ενός συστήματος ιχνηλασιμότητας για τα αγροτικά προϊόντα. Η Μαζέτι επισημαίνει πως είναι πολύ νωρίς να κριθεί το σύστημα επιτυχές, αλλά όπως αναφέρει η ίδια, εάν είναι καλά δομημένο, διαφανές και υποχρεωτικό, το σχέδιο θα μπορούσε να είναι ένα μεγάλο βήμα προς την αποτελεσματική αντιμετώπιση της αποψίλωσης των δασών.
Η εφημερίδα «Folha» δημοσίευσε μια μελέτη που δείχνει πόσο στενά συνδέεται η εξαγωγή των γεωργικών προϊόντων από τη Βραζιλία με την αποψίλωση των δασών. Συγκεκριμένα, στην έρευνα επισημαίνεται πως μισές από τις εξαγωγές σόγιας στη Κίνα προέρχονται από αποψιλωμένα δάση του Ατλαντικού. Παρόλα αυτά οι επιτυχίες της βραζιλιάνικής γεωργικής βιομηχανίας δεν περνούν απαρατήρητες, καθώς σύμφωνα με τον Κέντρο Μελετών Αγροτικών Επιχειρήσεων του Ιδρύματος Getulio Vargas (FGV Agro), ο δείκτης αγροβιομηχανικής παραγωγής (PIMAgro) αυξήθηκε κατά 1,3% τον Ιανουάριο, το καλύτερο αποτέλεσμα μέσα σε 5 χρόνια. Ωστόσο δεν είναι ο μοναδικός αριθμός που αυξήθηκε. Η αποψίλωση του Αμαζονίου σημείωσε σημαντική αύξηση το πρώτο τρίμηνο του 2023 συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα G1 ανέφερε αύξηση της αποψίλωσης των δασών κατά 14% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, ενώ η νέα κυβέρνηση κατηγορεί τον Μπολσονάρου για αυτό.
Τομπίας Κόιφερ (Μπογκοτά)
Επιμέλεια: Ιωσηφίνα Τσαγκαλίδου
Πηγή: DW


Latest News

Απότομη προσγείωση για την Tesla - Πόσα έχασε μετά τις εκλογές
Οι επενδυτές εξακολουθούν να συζητούν αν η εταιρεία του Μασκ παραμένει υπερτιμημένη

Τα σχέδια της Κομισιόν για «καθαρή ενέργεια» στην Αφρική
Το «Scaling Up Renewables in Africa» της Κομισιόν με στόχο την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Αφρική

Δρομολογούνται 25 έργα κατά της λειψυδρίας - Οι 19 δήμοι που επιλέχθηκαν [λίστα]
Ο πρώτος κύκλος της πρωτοβουλίας για τη λειψυδρία αφορά σε τουλάχιστον 25 έργα που θα πραγματοποιηθούν σε 19 δήμους

Με βελτιωμένη επίδοση η ΔΕΗ στον δείκτη ATHEX ESG του ΧΑ
Νέα βαθμολογία 91% στο «ESG Transparency Score» για τη ΔΕΗ - Επιβεβαιώνει τη σημασία που αποδίδει ο Όμιλος σε ζητήματα ESG

«Εξοικονομώ» - «Αλλάζω θερμοσίφωνα»: Μέχρι πότε οι αιτήσεις στο gov.gr
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχουν κατατεθεί συνολικά 196.587 αιτήσεις

«Πακέτο» 3 δισ. για την απανθρακοποίηση των νησιών - Τα έργα που επιδοτούνται
Εντός του μήνα θα αποσταλεί προς έγκριση στην Κομισιόν ο τελικός πίνακας με την εξειδίκευση των έργων στα ελληνικά νησιά

Η Toyota λανσάρει στην Κίνα το φθηνότερο ηλεκτρικό όχημα
Θα μπορέσει να ανταγωνιστεί η Toyota με το νέο της EV την BYD στην Κίνα;

Αλλάζουν τακτική οι ακτιβιστές για το κλίμα - Ξεκινούν τα σαμποτάζ
Πιο αποτελεσματικό θεωρούν πλέον το σαμποτάζ οι ακτιβιστές για την ενημέρωση του κόσμου σχετικά με την κλιματική κρίση, σε σχέση με τις απλές διαμαρτυρίες

Ένα στα είκοσι νοικοκυριά έχει υποβάλει αίτηση στα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας
Οι αιτήσεις για το «Εξοικονομώ 2025» και το «Αλλάζω σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα» θα υποβάλλονται έως τις 20 Μαρτίου
![Χρηματιστήριο ενέργειας: Βουτιά πενταμήνου για τις τιμές στο ρεύμα – Οι ΑΠΕ φέρνουν μειώσεις στους λογαριασμούς [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/revmakwheuro-600x350-1-1-600x350-1-600x350-1-1.jpeg)
Βουτιά της τιμής ρεύματος στο χρηματιστήριο ενέργειας – Οι ΑΠΕ επιστρέφουν με μειώσεις στους λογαριασμούς [γράφημα]
Η μέση τιμή ρεύματος στο χρηματιστήριο ενέργειας έπεσε κατά 23% στα 83,7 ευρώ/MWh – Ακόμη και με 0,04 ευρώ/MWh οι συναλλαγές