H Consensus Economics στη νέα της έκθεση για τις χώρες G7 και τη Δυτική Ευρώπη (11 Απριλίου 2023) σημειώνει ότι τα οικονομικά στοιχεία για τις αρχές του 2023 ήταν πιο ισχυρά από ό,τι αναμενόταν, παρά το γεγονός ότι η μεταποιητική βιομηχανία αντιμετωπίζει υψηλότερο κόστος εισροών και παρά την παγκόσμια μείωση της ζήτησης. Οι τομείς των υπηρεσιών σε αρκετές οικονομίες των G7 τα πήγαν καλύτερα από το αναμενόμενο, λόγω της ισχυρής κατανάλωσης.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Τράπεζας του Καναδά και της Τράπεζας της Αγγλίας είχαν προτείνει μια παύση στις πολιτικές σύσφιξης, αλλά η οικονομική δραστηριότητα παρέμεινε ισχυρή παρά τις πιέσεις στις τιμές. Υπάρχει ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα σπιράλ μισθών – τιμών. Ένας άλλος παράγοντας που προκαλεί αβεβαιότητα στις οικονομικές προοπτικές είναι η χρηματοπιστωτική ευθραυστότητα. Ενώ οι δονήσεις από την αναταραχή της Silicon Valley Bank τον περασμένο μήνα έχουν υποχωρήσει, η προσαρμογή σε ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων για τις χρηματοπιστωτικές αγορές ήταν δύσκολη και οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται υπό πίεση να διαχειριστούν την πίεση της αγοράς.
Αναφορικά με την περίπτωση της Ευρωζώνης, η Consensus Economics σημειώνει ότι ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) στην Ευρωζώνη μειώθηκε από 8,5% τον Φεβρουάριο σε 6,9% τον Μάρτιο, χάρη στη μείωση των τιμών της ενέργειας κατά -0,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Ωστόσο, ο βασικός ΕνΔΤΚ αυξήθηκε σε υψηλό ρεκόρ 5,7% το Μάρτιο, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για την ΕΚΤ, καθώς υποδηλώνει ότι οι πιέσεις στις τιμές γίνονται πιο διαδεδομένες και εδραιωμένες. Το χαμηλό ποσοστό ανεργίας του 6,6% το Φεβρουάριο, σε συνδυασμό με την αύξηση του δομικού πληθωρισμού (πληθωρισμός χωρίς τους κλάδους των τροφίμων και της ενέργειας), έχει εγείρει ανησυχίες για τον πληθωρισμό των μισθών, καθώς οι εργαζόμενοι διατηρούν τη διαπραγματευτική τους δύναμη.
Η ανακοίνωση του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ+) για μείωση της παραγωγής ενισχύει περαιτέρω τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό. Αν και η μεταποίηση είναι πιο αδύναμη, οι μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων και ο πληθωρισμός καθιστούν τις προοπτικές του φετινού ΑΕΠ αβέβαιες.
Πηγές:
Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ, Πληθωρισμός, Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας, Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Oxford Economics – Global Economic Model.
Δείκτης PMI στη μεταποίηση: HIS Markit.
Δείκτης οικονομικού κλίματος: Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σημειώσεις:
Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές.
Πληθωρισμός: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του γενικού επιπέδου τιμών.
Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας: Πρόκειται για τον εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ή αλλιώς τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του επιπέδου τιμών προϊόντων ενέργειας.
Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Πρόκειται για δείκτες που παρουσιάζουν την τιμή του πετρελαίου και του αερίου με έτος βάσης το 2015, το οποίο λαμβάνει την τιμή 100.
Δείκτης PMI στη μεταποίηση: Πρόκειται για το Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών στον κλάδο της μεταποίησης που καταγράφει τόσο τα επίπεδα παραγωγής, όσο και τις προσδοκίες για την εξέλιξή της στο άμεσο μέλλον (περίπου 6 μήνες προβλεπτική ικανότητα). Τιμές άνω του 50 σημαίνουν ότι η τιμή είναι καλύτερη σε σχέση με του προηγούμενου μήνα και σηματοδοτεί καλές προοπτικές για τους επόμενους 6 περίπου μήνες.
Δείκτης οικονομικού κλίματος: Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) είναι ένας σύνθετος δείκτης που στόχο έχει να παρακολουθεί τη μεταβολή του ΑΕΠ είναι ένας σταθμισμένος μέσος όρος απαντήσεων σε επιλεγμένες ερωτήσεις που απευθύνονται σε επιχειρήσεις και σε καταναλωτές και σκοπό έχουν να προσδιορίσουν το οικονομικό κλίμα.
Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Βάση Δεδομένων για Οικονομικές Προβλέψεις
* Επιστημονικός Υπεύθυνος Π.Ε. Πετράκης (Καθηγητής), Συνεργάτες Δρ. Π.Χ. Κωστής και Δρ. Κ.Η. Καυκά με ομάδα ερευνητών
Latest News
Το ΕΚΠΑ καταγγέλλει παραπληροφόρηση για τις διεθνείς κατατάξεις των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων
Αναλυτική ανακοίνωση του ΕΚΠΑ απαντά στην παραπληροφόρηση για τις διεθνείς κατατάξεις των ελληνικών πανεπιστημίων με αφορμή την έκθεση της ΕΘΑΕ
Το ΕΚΠΑ στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο του CIVIS: Μια Διαδρομή Πρωτοπορίας και Εξωστρέφειας
Ως ιδρυτικό μέλος της Συμμαχίας CIVIS από το 2019, το ΕΚΠΑ πρωταγωνιστεί στη διαμόρφωση ενός νέου πανεπιστημιακού μοντέλου που προάγει τη συνεργασία, την καινοτομία και τη σύνδεση με την κοινωνία
Οι προβλέψεις 27 οίκων για την ελληνική οικονομία το 2025 και 2026
H Focus Economics παρουσιάζει τις εκτιμήσεις των οίκων που έκαναν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο 2024
Πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ με τα επιτόκια το 2025
Η Oxford Economics σημειώνει ότι οι μειώσεις των 25 μονάδων βάσης πιθανότατα θα συνεχιστούν στις πέντε πρώτες συνεδριάσεις του 2025
Σπύρος Μπλαβούκος: Ο «πρόεδρος της Ευρώπης» και η εξωτερική πολιτική
Ο Σπύρος Μπλαβούκος, καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
Η δύσκολη πρόκληση της ΕΚΤ στην πολιτική μείωσης των επιτοκίων
Η ΕΚΤ καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στη στήριξη της οικονομίας και στη διατήρηση σταθερού πληθωρισμού
Γιώργος Αλογοσκούφης: Πριν και Μετά τη Μεταπολίτευση Θεσμοί, Πολιτική και Οικονομία στην Ελλάδα
O Γ. Αλογοσκούφης εξετάζει, αναλύει και ερμηνεύει την εξέλιξη του κράτους και της οικονομίας της μεταπολεμικής Ελλάδας, πριν και μετά τη μεταπολίτευση του 1974