Πριν από μερικά χρόνια λέγαμε: «Δείτε η Πορτογαλία, που είναι στο μέγεθος της Ελλάδας, πόσο πολύ εξάγει: Το 40% του ΑΕΠ σε αγαθά και υπηρεσίες». Λίγοι έχουν αντιληφθεί ότι και η Ελλάδα σήμερα εξάγει περίπου το 40% του ΑΕΠ, σχεδόν 20% σε αγαθά, άλλα 20% σε υπηρεσίες».
Η παραπάνω πρόσφατη αποστροφή του Γιάννη Στουρνάρα αποτυπώνει εύγλωττα την αθόρυβη αλλά εντυπωσιακή πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της εξωστρέφειας. Παρά τη διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, οφειλόμενη κυρίως σε συγκυριακούς παράγοντες, το 2022 έκλεισε με ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών, ενώ σε σχέση με το 2010 οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών έχουν σχεδόν διπλασιαστεί.
Το άλμα αυτό δεν αντανακλά μόνο τις υψηλές πτήσεις του τουρισμού, αλλά και τη διαφοροποίηση της εξαγωγικής βάσης και τη διεύρυνση των εξαγωγικών προορισμών. Ποιος θα περίμενε πριν από χρόνια ότι τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας θα αποτελούσαν βασική κινητήριο δύναμη; Kαταγράφοντας μάλιστα σταθερά υψηλότερους ρυθμούς σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνικές εξαγωγές. Και όμως, τα «έντασης τεχνολογίας» μηχανήματα, συνδεόμενα σε μεγάλο βαθμό με «πράσινο» ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, πρωταγωνιστούν πλέον σε μεγάλο εύρος προορισμών, από τα Βαλκάνια μέχρι τη Βόρεια Αμερική, πετυχαίνοντας αύξηση μεριδίων στις διεθνείς αγορές.
Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, τα περιθώρια βελτίωσης είναι μεγάλα. Σύμφωνα με ανάλυση της Εθνικής, για παράδειγμα, μόνο από τον χαμηλό βαθμό τυποποίησης της ελληνικής παραγωγής ελαιολάδου – σχεδόν 30%, έναντι 70% στην Ισπανία και περίπου 100% στην Ιταλία – η χώρα μας χάνει υπεραξία της τάξης των 1,3 ευρώ ανά κιλό, που αντιστοιχούν σε περίπου 0,2 δισ. ευρώ ετησίως.
Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα έχει βαρύ φορτίο. Οφείλει να συνεχίσει τις πολιτικές που συμβάλλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και παράλληλα να εξαλείψει τα «αγκάθια». Το κόστος ασφάλισης, η απουσία διμερών συμφωνιών με τις χώρες-στόχους, το κόστος προώθησης και προβολής των προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού, η γραφειοκρατία και οι τελωνειακές διαδικασίες θεωρούνται τα πιο σημαντικά.
Latest News
Ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά αβεβαιότητας
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τους λόγους της ανησυχίας για την κατάσταση των οικονομιών στις ευρωπαϊκές χώρες
Χωρίς τιμαριθμοποίηση
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τον «αραμπά» του κοινωνικού αυτοματισμού
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Στις μέρες μας, το 2024 εδώ στην Ελλάδα, έχουν πάρει κεφάλι και πάλι οι απαισιόδοξοι και φοβούνται και τη σκιά τους
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες
Οι επιχειρήσεις στην εποχή των αναταράξεων
Οι περίοδοι της σταθερότητας και μιας υποτιθέμενης κανονικότητας θα γίνονται όλο και πιο σύντομες για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες
Το ελαιόλαδο ρίχνει τον πληθωρισμό
Σε όλες τις απότομες αλλαγές σε μια αγορά, έτσι και στο ελαιόλαδο υπάρχουν νικητές και ηττημένοι
Στην ασφάλεια των πλεονασμάτων
Το χθεσινό μήνυμα Χατζηδάκη αποτελεί μια ελάχιστη ανταπόδοση στους χτυπημένους από τη χρεοκοπία Έλληνες φορολογουμένους
Ευκαιρία εκσυγχρονισμού
Τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση μεταφοράς, έως 15 Νοεμβρίου 2024, στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς
Εκτός κυβερνητικού ραντάρ…
Ο τομέας μπορεί να προοδεύει την τελευταία τριετία, αλλά η παραγωγικότητά του μειώνεται
Απαγορευτικά ενοίκια
Γενικά το κόστος στέγασης αποτελεί έναν από τα σημαντικότερα πάγια έξοδα για μια επιχείρηση