Οικονομική ανάσα τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ σε βάθος ετών μπορεί να προσφέρει στη βαριά βιομηχανία της χώρας η αποθήκευση CO2 (Capture Carbon Sotrage – CCS).
Πρόκειται για μία από τις πρώτες εκτιμήσεις από το όφελος που θα αποκομήσει η εγχώρια βιομηχανία και κατ’ επέκταση η ελληνική οικονομία αν προχωρήσει το θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο για τις ανάπτυξη υπόγειων ή και υποθαλάσσιων ταμιευτήρων αποθήκευσης ρύπων CO2.
Στα σκαριά projects για την αποθήκευση εκπομπών CO2
Το μέγεθος αυτό έγινε γνωστό στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που διοργάνωσε το μεσημέρι η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, η οποία σε συνεργασία με την KPMG παρουσίασαν τη Λευκή Βίβλο για τις επενδύσεις CCS.
Οι ρύποι CO2
Στην Ελλάδα η μόνη αδειδοοτημένη αποθηκευτική εγκατάσταση για ρύπους CO2 είναι ο ταμιευτήρας του κοιτάσματος του Πρίνου, το οποίο εκμεταλλεύεται η Energean.
H αποθηκευτική του δυναμικότητα, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΔΕΥΕΠ Άρη Στεφάτο είναι 60 εκατ. τόνοι. Η τιμή στο χρηματιστήριο ρύπων του CO2 είναι στα 100 ευρώ/τόνο.
Οι ετήσιες εκπομπές CO2 από τις μεγάλες βιομηχανίες της χώρας, τσιμεντοβιομηχανίες, διυλιστήρια, ηλεκτροπαραγωγοί και μεταλλευτικές επιχειρήσεις υπολογίζονται σε περίπου 30 εκατ. τόνους.
Επενδυτικό ενδιαφέρον
Σύμφωνα με τον κ. Στεφάτο οι μεγάλες βιομηχανίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αποθήκευση των ρύπων CO2 καθώς με τον τρόπο αυτό εξοικονομούν δαπάνες για τις εκπομπές και θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά.
Η ΕΔΕΥΕΠ έχει σε εξέλιξη έρευνες για τη δυνατότητα αποθήκευσης ρύπων και σε άλλες περιοχές της χώρας, σε γεωλογικούς ταμιευτήρες των Γρεβενών, της Μαγνησίας αλλά και της Δυτικής Θεσσαλονίκης.
Πρόσφατα με νομοθεσία του 2022 η ΕΔΕΥΕΠ ορίστηκε ως αδειοδοτούσα αρχή για την έρευνα και την επένδυση μετατροπής υπόγειου ή υποθαλάσσιου ταμιευτήρα (συνήθως πρόκειται για παλιά εξαντλημένα κοιτάσματα υδρογονανθράκων). Ωστόσο εκκρεμμεί η δευτερογενής νομοθεσίας όπως για παράδειγμα τα τέλη αποθήκευσης αλλά και ο τρόπος με τον οποίο και το κράτος θα αποκομίζει έσοδα από την παραχώρηση αποθηκευτικού χώρου.
Ο Πρίνος
Το κοίτασμα του Πρίνου, ως γνωστόν έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προκειμένου να χρηματοδοτηθεί με περίπου 100 εκατ. ευρώ για την επένδυση που θέλει να κάνει η Energean μετατρέποντας το σε CCS.
Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία μαζί με τον ΔΕΣΦΑ έχουν υποβάλλει και αίτημα στην Κομισιόν προκειμένου το επενδυτικό σχέδιο να ενταχθεί στα έργα κοινού και αμοιβαίου ενδιαφέροντος της Ε.Ε.
Άλλες χώρες
Η αποθήκευση CO2 αναπτύσσεται και σε άλλες χώρες και ηπείρους του πλανήτη.
Όπως έκαναν γνωστό στην εκδήλωση η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου και ο κ. Στεφάτος οι ΗΠΑ επιχορηγούν τέτοιες επενδύσεις με 12 δις. δολ.
Στη Μεσόγειο είναι σε εξέλιξη αντίστοιχα projects CCS στην Ιταλία, την Ισπανία και την Κροατία.
Ο Καναδάς επιδοτεί τέτοιες αποθήκες με 2 δις. δολ, ενώ στην Ολλανδία οι κρατικές ενισχύσεις ανέρχονται σε 2,2 δις. ευρώ και στη Δανία στα 5 δις. ευρώ.
Πιο προχωρημένη χώρα είναι η Νορβηγία που καλύπτει το 80% των κεφαλαιουχικών επενδύσεων. Στη Νορβηγία βρίσκονται σε λειτουργία δύο CCS και σε φάση ανάπτυξης 12 αποθήκες.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο 36 CCS βρίσκονται σε ανάπτυξη.
Latest News
Το «Trump Trade» του Μασκ αναδικνύει την Tesla νικητή με ράλι 570 δισ. δολαρίων
Oι επενδυτές θεωρούν ως ένα πολιτικό αριστούργημα του ηγέτη της Tesla, Ίλον Μασκ, την επιθετική στήριξη του Ντόναλντ Τραμπ
Σε επίπεδα ρεκόρ και το 2024 η κατανάλωση άνθρακα [γράφημα]
Στη χρονιά που φεύγει, σε όλο τον κόσμο κάηκαν 8,77 δισεκατομμύρια τόνοι άνθρακα, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσίευσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).
Η ηλιακή βιομηχανία της Κίνας... αντιγράφει τον ΟΠΕΚ - Πώς θα διαχειριστεί την πλεονάζουσα παραγωγή
Περισσότερες από 30 από τις κορυφαίες εταιρείες της Κίνα που κατασκευάζουν φωτοβολταϊκά υπέγραψαν ένα πρόγραμμα αυτοπειθαρχίας
Χρηματοδότηση-ρεκόρ για τη σλοβακική InoBat - Πώς η εταιρεία μπαταριών «κέρδισε» 100 εκατ. ευρώ
Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, η InoBat στοχεύει να αυξήσει την παραγωγή κυψελών μπαταριών ευρωπαϊκού σχεδιασμού
Νέες επιδοτήσεις 906 δικαιούχων στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ»
Αύριο θα πιστωθεί στους λογαριασμούς 906 δικαιούχων του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ», το ποσό των 3.330.514,20 ευρώ.
Πώς απαντά η Toyota στις απειλές Τραμπ για τέλος σε επιχορηγήσεις EV
Ο Τραμπ θέλει να τερματίσει τις πιστώσεις για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα - Η Toyota είναι η πρώτη που ανταποκρίνεται
Τα EV ξαναμοιράζουν την τράπουλα στην αυτοκινητοβιομηχανία
Οι συζητήσεις για mega deal μεταξύ Honda-Nissan-Mitsubishi σηματοδοτούν σημαντικές εξελίξεις σε Ασία και Ευρώπη με το βλέμμα στις ΗΠΑ
Ο Καναδάς αλλάζει στόχο - Το νέο σχέδιο «δείχνει» ηλεκτρικό δίκτυο net zero το 2050
Ο Καναδάς στοχεύει σε ένα δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας με μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050
ΕΥΔΑΠ: Στη μάχη για τη λειψυδρία τρία τάνκερ και μία μονάδα αφαλάτωσης στην Ιτέα
Ο CEO της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης παρουσίασε εναλλακτικά σχέδια για τη θωράκιση της Αττικής από τη λειψυδρία
Νέο διοικητικό συμβούλιο στον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας
Οι Σκυλακάκης και Τσιάρας παρουσίασαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το νέο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας