
Η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας αναμένεται να φθάσει τους 480 εκατομμύρια τόνους ή περίπου τα 9,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως φέτος.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο κυβερνητική πηγή που γνωρίζει τα δεδομένα, ο αριθμός αυτός, από τον οποίο εξαιρούνται τα συμπυκνώματα φυσικού αερίου, συμβαδίζει με τη δέσμευση της Ρωσίας να περιορίσει την παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως φθάνοντας την στα 9,5 εκατομμύρια βαρέλια από τον Μάρτιο έως το τέλος του έτους.
«Εάν κάνεις υπολογισμούς για όλο τον χρόνο, η παραγωγή θα είναι 480 εκατομμύρια τόνοι» δήλωσε η κυβερνητική πηγή στο Reuters τηρώντας την ανωνυμία της λόγω της ευαίσθητης φύσης τέτοιου είδους στοιχείων.
«Μαστίγιο και καρότο»: Η Gazprom συνεχίζει τα παιχνίδια με το αέριο προς την Ευρώπη
Το υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα να σχολιάσει το θέμα.
Πετρέλαιο και συμπυκνώματα
Το 2022 η παραγωγή αναμεμειγμένου πετρελαίου και συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου στην Ρωσία αυξήθηκε κατά 535 εκατομμύρια τόνους (10,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως). Τα συμπυκνώματα εξαιρούνται από τις ποσοστώσεις παραγωγής που χρησιμοποιεί η ομάδα πετρελαιοπαραγωγών χωρών του ΟΠΕΚ+ για την Ρωσία.
Αυτού του είδους η παραγωγή μπορεί να φτάσει εφέτος τα περίπου 520 εκατομμύρια τόνους (10,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως), σύμφωνα με την πηγή, συνυπολογίζοντας περίπου 40 εκατομμύρια τόνους συμπυκνωμένου αερίου.
Αυτό ο αριθμός είναι σημαντικά πιο υψηλός από τις επίσημες προβλέψεις που αναμένει η Ρωσία για το 2023 παραγωγής πετρελαίου και συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου που κυμαίνονται μεταξύ 490 εκατομμυρίων και 500 εκατομμυρίων τόνων (9,8-10 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως).
«Η ζήτηση ρωσικού πετρελαίου έχει ευρέως σταθεροποιηθεί μετά το αρχικό σοκ που προκλήθηκε στην αρχή του πολέμου» αναφέρουν αναλυτές της J.P. Morgan σε μια έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα. «Πιστεύουμε ότι η ζήτηση επιστρέφει στα προ του πολέμου επίπεδα».
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η συνολική παραγωγή (αργό και συμπυκνώματα) έφθασε τον Μάρτιο τα 10,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, μειωμένη κατά 250.000 βαρέλια ημερησίως σε σχέση με τον Φεβρουάριο.
Περικοπές για στήριξη των τιμών
Η παραγωγή πετρελαίου στην Ρωσία έπεσε τον Απρίλιο μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο, έκτοτε η Ρωσία άρχισε να πωλεί επιτυχώς το πετρέλαιο της στην Κίνα και την Ινδία.
Επιπλέον για να στηρίξει την τιμή του πετρελαίου, το οποίο είναι ο αιμοδότης της ρωσικής οικονομίας, η Μόσχα αποφάσισε να περικόψει την παραγωγή αργού πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως έως το τέλος του έτους.
Η Ρωσία, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο μετά την Σαουδική Αραβία, έχει σταματήσει ή καθυστερεί να δώσει στην δημοσιότητα ορισμένα βασικά στοιχεία του ενεργειακού τομέα, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών για την παραγωγή και τις εξαγωγές.
«Η έλλειψη διαφανών επίσημων στοιχείων από έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο καθιστά όλο και πιο δύσκολη την παρακολούθηση της παγκόσμιας προσφοράς και την ανάλυση των αγορών» αναφέρουν οι αναλυτές της J.P. Morgan στην έρευνα τους.


Latest News

Νέα συνάντηση της task force για αποφυγή black out το Πάσχα - Τι έδειξαν τα crash test
Η ανάγκη ρύθμισης της παραγωγής οφείλεται στην αλματώδη αύξηση του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που αντλεί η χώρα μας από ΑΠΕ

«Παραθυράκια» για να σπάσει τις συμβάσεις για το ρωσικό αέριο αναζητεί η ΕΕ
Οι Βρυξέλλες λένε ότι η επίκληση της ρήτρας «ανωτέρας βίας» θα επέτρεπε τη λύση της σύμβασης χωρίς κυρώσεις

Ο εκβιασμός Τραμπ και το δίλημμα της ΕΕ - Θα επιστρέψει στο ρωσικό αέριο;
Πόσο μπορεί να εμπιστευτεί την αδιάλλειπτη προμήθεια σε φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ η ΕΕ; - Μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα ενεργειακή εξάρτηση;

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Politico: Με αγορές LNG θα επιχειρήσει η ΕΕ να κατευνάσει τον Τραμπ
Η ΕΕ σχεδιάζει να ανοίξει ξανά συνομιλίες για την ενίσχυση των αγορών LNG από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Politico

Πακιστάν - Τουρκία θα ερευνήσουν το 4ο μεγαλύτερο κοίτασμα υδρογονανθράκων του κόσμου
Πακιστάν και Τουρκία υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα συμφωνία στο Ισλαμαμπάντ για να υποβάλουν από κοινού προσφορά για 40 υπεράκτια οικόπεδα

McKinsey & Company: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για τα νέα δεδομένα της ενεργειακής μετάβασης;
Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού και ο κλάδος της Ενέργειας στην Ελλάδα, καλείται να προσεγγίσει εκ νέου τις προτεραιότητές του, επισήμανε ο Λευτέρης Χαραλάμπους της McKinsey

Υπεγράφη η δεύτερη Υπουργική Απόφαση για τη Chevron
Η σημερινή Υπουργική Απόφαση για τη C\hevron έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές

Delphi Economic Forum X: Η Ελλάδα κόμβος ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή
O υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος μαζί με τον Geoffrey R. Pyatt, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέδειξαν τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής

Πρωτοβουλία Παπασταύρου στην ΕΕ για τις τιμές ενέργειας - Το στοίχημα του καλοκαιριού
Οι πέντε χώρες που ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να μην παρατηρηθούν οι στρεβλώσεις το περασμένου καλοκαιριού