
Tο νέο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ στους φορολογούμενους ετοιμάζεται να στείλει το Σαββατοκύριακο 29 – 30 Απριλίου η ΑΑΔΕ.
Τρεις στους τέσσερις φορολογούμενους που υπέβαλαν φορολογική δήλωση και είχαν πιστωτικό εκκαθαριστικό είδαν ήδη το ποσό της επιστροφής φόρου στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Από τις 31 Μαρτίου 2023 που άνοιξε η πλατφόρμα των φορολογικών δηλώσεων μέχρι σήμερα έχουν γίνει τρεις πληρωμές.
ΕΝΦΙΑ και συμψηφισμός
Συγκεκριμένα, από τους 44.217 φορολογούμενους με επιστροφή φόρου, έχουν πληρωθεί 33.998 οι οποίοι έχουν λάβει συνολικά το ποσό των 9,656 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρουν πηγές της ΑΑΔΕ, ενόψει της έκδοσης των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ το προσεχές Σαββατοκύριακο, 29 και 30 Απριλίου, επιστροφές φόρου θα πραγματοποιηθούν ξανά την Παρασκευή 28 Απριλίου σε όσες δηλώσεις υποβληθούν μέχρι την Τετάρτη 26 Απριλίου.
Επιστροφές από δηλώσεις, που θα υποβληθούν από την Πέμπτη 27/4 και μετά, θα συμψηφιστούν με οφειλές από ΕΝΦΙΑ.
Όσοι φορολογούμενοι δεν έχουν χρέη σε ΑΑΔΕ ή ΕΦΚΑ, περιμένουν επιστροφή από δήλωση φόρου εισοδήματος και δεν θέλουν να συμψηφιστεί αυτή με τον ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι την Τετάρτη 26/4 ή να αναμένουν την έκδοση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ, να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ και να υποβάλουν στη συνέχεια τη φορολογική τους δήλωση.
Ο νέος ΕΝΦΙΑ
Ο νέος «λογαριασμός» θα πρέπει να εξοφληθεί σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Μαΐου 2023 και την τελευταία έως 29 Φεβρουαρίου 2024.
Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων θα διαπιστώσουν ότι θα πληρώσουν το ίδιο ποσό που κατέβαλαν το 2022, πολλοί θα δουν το ραβασάκι να έχει «φουσκώσει» λόγω μεταβολής της περιουσιακής τους εικόνας, ενώ πάνω από 1 εκατ. φορολογούμενοι θα έχουν εκπτώσεις έως 50%, ακόμα και πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Οι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2022 θα πληρώσουν το ίδιο ποσό ΕΝΦΙΑ που κατέβαλαν πέρυσι.
Σημειώνεται ότι ο φόρος ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας για όλα τα φυσικά πρόσωπα μειώνεται κατά:
- 30% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 100.000 ευρώ
- 25% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 150.000 ευρώ
- 20% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 250.000 ευρώ
- 15% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 300.000 ευρώ
- 10% για αξία ακίνητης περιουσίας έως 400.000 ευρώ.


Latest News

Ρεκόρ υποβολής των δηλώσεων - Τρέχουν οι φορολογούμενοι για την έκπτωση 4%
Πάνω από τις προσδοκίες οι φορολογικές δηλώσεις - Με διαδικασίες εξπρές οι επιστροφές φόρου

Ο «μεγάλος αδελφός» της ΑΑΔΕ πηγαίνει σε βαπτίσεις, γάμους και δεξιώσεις
Πρόκειται για το «ψηφιακό μάτι» ή το ψηφιακό πελατολόγιο από την ΑΑΔΕ, το οποίο ενεργοποιήθηκε από την περασμένη Δευτέρα

Αυξήθηκαν οι καταγγελίες για βία και παρενόχληση στην εργασία - Οι κλάδοι
Σε υψηλό επίπεδο το ποσοστό επίλυσης των εργατικών διαφορών βίας και παρενόχλησης στην εργασία - Τι δείχνουν τα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας

Φακέλωμα και κυνήγι οφειλετών με καταιγίδα κατασχέσεων
Στενό μαρκάρισμα σε πάνω από 2 εκατ. φορολογούμενους με χρέη στην εφορία. Το χέρι της εφορίας έφθασε σε σχεδόν μισό εκατομμύριο λογαριασμούς το 2024

Λουκέτα και πρόστιμα της ΑΑΔΕ σε γνωστές ταβέρνες και εστιατόρια για μη έκδοση αποδείξεων
Η ΑΑΔΕ επέβαλε λουκέτα για μη έκδοση αποδείξεων και προστιμα για μη διασύνδεση POS

Ξηλώνεται το πουλόβερ του τεκμαρτού εισοδήματος
Ποιες είναι οι παρεμβάσεις που θα περιορίσουν τις επιβαρύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
Στις 25 Απριλίου θα καταβληθούν 1,2 δισ. ευρώ σε 2.482.989 δικαιούχους για πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων

ΑΑΔΕ: Στα 71,3 δισ. ευρώ το συνολικό ποσό των εισπραχθέντων εσόδων το 2024 – Υπέρβαση στόχου κατά 6,3 δισ.
Εντοπίστηκαν 1.706 επιχειρήσεις που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ για το 2023, παρότι παρουσίαζαν κανονική δραστηριότητα, σημειώνει η ΑΑΔΕ

Προς αξιοποίηση των κατασχεμένων προχωρά το δημόσιο
Παίρνει μπρος το σχέδιο αξιοποίησης δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες – Συστήνεται ειδική ομάδα εργασίας

Οι έξι αλλαγές στις κληρονομιές - Τι έχει κλειδώσει, τι εξετάζεται
Έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις για τις περιπτώσεις διαζυγίου, διαδοχής συγγενών και συμφώνου συμβίωσης, όταν δεν υπάρχει διαθήκη