Η απόδοση της μπαταρίας ιόντων λιθίου έχει φτάσει στα ύψη τα τελευταία χρόνια, αλλά μια σημαντική ανακάλυψη στην τεχνολογία των μπαταριών υπόσχεται ότι σύντομα η βιομηχανία του κλάδου θα κατακτήσει νέες κορυφές.
Οι μπαταρίες που κατασκευάζονται με πυρίτιο αντί για γραφίτη -το υλικό που χρησιμοποιείται συνήθως στις ανόδους των μπαταριών σήμερα- έχει αποδειχθεί ότι επιτρέπουν σημαντικά υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα και ταχύτερη φόρτιση.
«Η άνοδος πυριτίου έχει 10 φορές μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα από τον γραφίτη», σύμφωνα με τον CEO Kang Sun της Amprius Technologies, μιας από τις εταιρείες που εργάζονται πάνω σε αυτή την τεχνολογία.
Χιλή: Απόφαση – σταθμός η εθνικοποίηση της τεράστιας βιομηχανίας λιθίου
«Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να φορτίσουμε το 80% σε λιγότερο από έξι λεπτά», πρόσθεσε ο Jon Bornstein, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας. Η Amprius συνεργάζεται ήδη με την Airbus, τον αμερικανικό στρατό, την AeroVironment και την BAE Systems, στην εξέλιξη της τεχνολογίας της νέας μπαταρίας της.
Η Sila Nanotechnologies, η οποία ξεκίνησε από μια ομάδα πρώην μηχανικών μπαταριών της Tesla, εργάζεται επίσης στην τεχνολογία με άνοδο πυριτίου. Η εταιρεία βρίσκεται στην αγορά από το 2021 με το προϊόν Titan Silicon που χρησιμοποιείται στο Fitness Tracker WHOOP. Τώρα δραστηριοποιείται στην παραγωγή αυτοκινήτων.
«Ο πρώτος μας πελάτης αυτοκινήτων θα είναι η Mercedes», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής Gene Berdichevsky. «[Η Μercedes] ανακοίνωσε μια συμφωνία προμήθειας μαζί μας για να βάλουν την μπαταρία μας στα ηλεκτρικά οχήματά τους και θα ξεκινήσουν με το εμβληματικό G Wagon».
Η Porsche σχεδιάζει επίσης να χρησιμοποιήσει τεχνολογία ανόδου πυριτίου στα οχήματά της και έχει επενδύσει στην Group14 Technologies της Ουάσιγκτον.
«Ο επικεφαλής της έρευνας και ανάπτυξης της Porsche… είπε ότι στην Porsche πιστεύουν πως η ψυχή του οχήματος ήταν ο κινητήρας και το κιβώτιο ταχυτήτων… και ότι η επόμενη ψυχή του οχήματος θα είναι η μπαταρία», επισήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Group14 και συνιδρυτής, Rick Luebbe.
Και οι τρεις εταιρείες έχουν ανακοινώσει σχέδια για την κατασκευή γιγάντιων εγχώριων εγκαταστάσεων παραγωγής τα επόμενα χρόνια. Η χρηματοδότηση προήλθε από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ως μέρος του νομοσχεδίου Μπάιντεν για τις υποδομές και την ενίσχυση των αλυσίδων εφοδιασμού και παραγωγής μπαταριών της Αμερικής.
Latest News
Πού είναι φθηνότερο να οδηγείς ηλεκτρικό όχημα - Η θέση της Ελλάδας [πίνακας]
Τα ηλεκτρικά οχήματα είναι πιο ελκυστικά στους αγοραστές λόγω του χαμηλού λειτουργικού κόστους και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων
Η ηλεκτροκίνηση στην Ευρώπη εξακολουθεί να είναι γεμάτη εμπόδια
Ένα γαλλικό σχέδιο δείχνει ζήτηση στη σωστή τιμή, αλλά τα προβλήματα αντίληψης και οι υποδομές εμποδίζουν την υιοθέτηση
COP29: «Πληρώστε ή βγάλτε τον σκασμό» λένε ακτιβιστές
Διαδηλωτές σε αίθουσα συνεδρίασης της COP29 ζητούν από τις πλουσιότερες χώρες να καταβάλουν το μερίδιο που τους αναλογεί.
Ποιος θα πληρώσει για την κλιματική αλλαγή; Σκληρές κόντρες στην COP29
Σκληρό πόκερ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών στη σύνοδο για το κλίμα
Η Coca-Cola αγοράζει ηλεκτρικά αυτοκίνητα - Σε ποια χώρα παρήγγειλε EV
Η Coca-Cola έχει θέσει ως στόχο το Net Zero με ορόσημο το 2040
Εκατομμύρια περιβαλλοντικοί πρόσφυγες το 2023 - Οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή
Η κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει στην αύξηση κατά 51% τα τελευταία πέντε χρόνια στον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων
Το πιο μεγάλο, καυτό καλοκαίρι στην Ελλάδα - Τι συνέβη στις θάλασσες το 2024
Αρνητικά νέα φέρνει έρευνα τριών ελληνικών πανεπιστημίων για τις θερμοκρασίες που «έπιασαν» οι θάλασσες το 2024 στην Ελλάδα
Aπειλούνται εκατομμύρια ζωές από την κλιματική αλλαγή
Έρευνα κάνει μακάβριες προβλέψεις για το πώς η κλιματική αλλαγή ενδέχεται να προκαλέσει τον θάνατο εκατομμυρίων ατόμων
ΔΕΔΔΗΕ: Η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ σε μία εφαρμογή
Η νέα εφαρμογή τυ ΔΕΔΔΗΕ δείχνει πόση ενέργεια παράγεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε όλη την Ελλάδα
ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ξεκινά την κατασκευή τριών νέων αιολικών πάρκων - Συνολικής ισχύος 100 MW
Τα νέα αιολικά πάρκα ξεκινούν να κατασκευάζονται στη Ροδόπη, τη Φωκίδα και την Αργολίδα με την προμήθεια 19 νέων ανεμογεννητριών του οίκου Nordex