Την κατασκευή μεγάλου αριθμού νέων εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω άνθρακα ενέκρινε το πρώτο τρίμηνο του 2023 η Κίνα, περιπλέκοντας – σύμφωνα με την Greenpeace – τη δέσμευσή της να μειώσει τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Κίνα: Αύξησε κατά 24% τις εισαγωγές άνθρακα για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες
Η χώρα θεωρείται ο μεγαλύτερος ρυπαντής παγκοσμίως, εκλύοντας τη μεγαλύτερη ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή. Κατά συνέπεια οι δεσμεύσεις της Κίνας να περιορίσει τις εκπομπές αυτές θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας της γης.
Όμως το πρώτο τρίμηνο του έτους οι επαρχιακές κινεζικές αρχές ενέκριναν την κατασκευή σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν με άνθρακα διπλάσιας ισχύος σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Το γεγονός αυτό ενισχύει τις ανησυχίες ότι η Κίνα αναθεωρεί τους στόχους που έχει θέσει: μεταξύ του 2026 και του 2030 να κορυφωθεί ο όγκος των αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπει και η χώρα να πετύχει την ουδετερότητα του άνθρακα ως το 2060.
Πέρυσι η Κίνα παρήγαγε το 60% της ηλεκτρικής της ενέργειας μέσω του άνθρακα.
Κίνδυνος για το κλίμα
Η αύξηση του αριθμού των σταθμών παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν με άνθρακα «κινδυνεύει να προκαλέσει κλιματικές καταστροφές», κατήγγειλε ο Σιέ Ουενουέν, αξιωματούχος της Greenpeace.
Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο από το Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA), ένα ινστιτούτο έρευνας με έδρα τη Φινλανδία, η Κίνα ενέκρινε πέρυσι τον μεγαλύτερο αριθμό σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω άνθρακα από το 2015.
Μεγάλο μέρος των νέων εργοστασίων, η ανέγερση των οποίων εγκρίθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2023, βρίσκεται σε επαρχίες που υπέφεραν πέρυσι το καλοκαίρι από ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας έπειτα από κύμα καύσωνα, το οποίο μείωσε την παραγωγή των υδροηλεκτρικών σταθμών, ανέφερε η Greenpeace.
Η ΜΚΟ προειδοποίησε ότι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος: το Πεκίνο στρέφεται στον άνθρακα, κυρίως για να τροφοδοτήσει τα κλιματιστικά το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα να παράγει περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου, τα οποία με τη σειρά τους επιταχύνουν την κλιματική αλλαγή και προκαλούν κύματα καύσωνα.
Η Κίνα είναι εξάλλου η μεγαλύτερη παραγωγός παγκοσμίως ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κινεζικής Εθνικής Υπηρεσίας Ενέργειας, η αιολική, η ηλιακή, η πυρηνική και η υδροηλεκτρική ενέργεια αναμένεται να καλύψουν το ένα τρίτο της ζήτησης ως το 2025, έναντι 28,8% το 2020.
Latest News
Τρομακτικές προβλέψεις επιστημόνων – Απειλούνται εκατομμύρια ζωές από την κλιματική αλλαγή
Έρευνα κάνει μακάβριες προβλέψεις για το πώς η κλιματική αλλαγή ενδέχεται να προκαλέσει τον θάνατο εκατομμυρίων ατόμων
ΔΕΔΔΗΕ: Η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ σε μία εφαρμογή
Η νέα εφαρμογή τυ ΔΕΔΔΗΕ δείχνει πόση ενέργεια παράγεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε όλη την Ελλάδα
ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ξεκινά την κατασκευή τριών νέων αιολικών πάρκων - Συνολικής ισχύος 100 MW
Τα νέα αιολικά πάρκα ξεκινούν να κατασκευάζονται στη Ροδόπη, τη Φωκίδα και την Αργολίδα με την προμήθεια 19 νέων ανεμογεννητριών του οίκου Nordex
Motor Oil: «Κοιλάδα Υδρογόνου της χρονιάς» για το 2024 ανακηρύχθηκε το έργο TRIĒRĒS
Το έργο TRIĒRĒS επικεντρώνεται στη δημιουργία Κοιλάδας Υδρογόνου με γεωγραφική αναφορά στα Διυλιστήρια της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο