Το μεγαλύτερο πετροχημικό εργοστάσιο που θα κατασκευαστεί στην Ευρώπη τα τελευταία 30 χρόνια είναι μια «βόμβα άνθρακα» που θα επιδεινώσει την κλιματική κρίση , σύμφωνα με όσα θα υποστηρίξουν στο δικαστήριο περιβαλλοντικές ομάδες συμπεριλαμβανομένης της ΜΚΟ ClientEarth, όπως αναφέρει ο Guardian.

Οι περιβαλλοντικές ομάδες αμφισβητούν την απόφαση να εγκριθεί το εγχείρημα της Ineos αξίας 3,5 δισ. λιρών στην Αμβέρσα, υποστηρίζοντας ότι οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για το κλίμα.

Κλιματική αλλαγή: Η Ευρώπη θέλει να περιορίσει την καταστροφή των δασών

Στα δικαστήρια

Τροφοδοτούμενο από σχιστολιθικό αέριο fracking στις Ηνωμένες Πολιτείες, το εργοστάσιο «κράκινγκ» που θα κατασκευαστεί στην Αμβέρσα από την εταιρεία του Sir Jim Ratcliffe Ineos θα δημιουργήσει αιθυλένιο και θα συμβάλει άμεσα σε τεράστιες αυξήσεις στην παραγωγή πλαστικών σε κλίμακα που δεν παρατηρείται αυτή την στιγμή στην Ευρώπη.

Το ClientEarth και 13 άλλοι οργανισμοί θα ισχυριστούν σε ένα φλαμανδικό δικαστήριο την Τρίτη ότι το εργοστάσιο, γνωστό ως Project One, δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε λάβει το πράσινο φως από τις αρχές.  Λένε ότι η άδεια παραβιάζει τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς της ΕΕ και θα επηρεάσει αρνητικά το κλίμα, την ποιότητα του αέρα και την ανθρώπινη υγεία, καθώς και τις προστατευόμενες φυσικές περιοχές.

Η αυξημένη παγκόσμια θέρμανση, η ρύπανση από πλαστικά σφαιρίδια, τα υπερβολικά κοιτάσματα αζώτου, ιδιαίτερα σε προστατευμένες φυσικές περιοχές και οι επιπτώσεις στην υγεία από την αυξημένη ατμοσφαιρικής ρύπανση του εργοστασίου πυρόλυσης αναφέρονται ως οι βασικές σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις του εγχειρήματος.

«Αυτό θα είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο πετροχημικών στην Ευρώπη που θα κατασκευαστεί τα τελευταία 30 χρόνια», δήλωσε η Tatiana Lujan, δικηγόρος της ClientEarth. «Είναι μια βόμβα άνθρακα που θα επηρεάσει την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον», πρόσθεσε.

Τι υποστηρίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις

Η ClientEarth και οι συνεργάτες της, στους οποίους περιλαμβάνονται οργανισμοί που καταπολεμούν την πλαστική ρύπανση, ισχυρίζονται ότι η απόφαση για την αδειοδότηση του εργοστασίου δεν έλαβε υπόψη τις έμμεσες κλιματικές επιπτώσεις, όπως απαιτείται από τη νομοθεσία της ΕΕ. Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που δημιουργούνται από την παραγωγή πλαστικού από το αιθυλένιο δεν έχουν χαρτογραφηθεί πλήρως.

Οι ΜΚΟ «φωνάζουν» ότι οι αρχές της Αμβέρσας, οι οποίες χορήγησαν την άδεια τον Δεκέμβριο του 2021, δεν έλαβαν υπόψη τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά τη διάρκεια της ζωής του εργοστασίου, καθώς και τη ζημιά που θα προκαλούσε η αζωτούχος ρύπανση στην τοπική άγρια ​​ζωή.

Χρησιμοποιώντας έντονη θερμότητα και πίεση, το εργοστάσιο θα «σπάσει» τους δεσμούς στο αέριο αιθάνιο για να δημιουργήσει αιθυλένιο, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να μετατραπεί σε πολυαιθυλένιο, που χρησιμοποιείται για την κατασκευή συσκευασιών και πλαστικών μπουκαλιών.

Η ClientEarth υποστηρίζει ότι ο κύριος καταναλωτής του αιθυλενίου που παράγεται στο εργοστάσιο θα είναι η Ineos Manufacturing Belgium, η οποία παράγει καταναλωτικό πλαστικό και το 2018 έλαβε άδεια να επεκτείνει την παραγωγή πλαστικών σε 780.000 τόνους ετησίως. Η ΜΚΟ λέει ότι τα επιστημονικά στοιχεία για την επιβλαβή ουσία των πλαστικών για την ανθρώπινη υγεία, τη βιοποικιλότητα και το κλίμα είναι ολοένα και πιο επιβαρυντικά.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι οι επιπτώσεις της παραγωγής πλαστικών στην κλιματική αλλαγή, είναι μια εν εξελίξει καταστροφή.

Η θέση της Ineos

Το 2019 ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Ineos ανακοίνωσε ότι η εταιρεία είχε εξασφαλίσει 3,5 δισεκατομμύρια λίρες σε χρηματοδότηση για το Project One «Θα γίνουμεο πιο δυνατός παίχτης πετροχημικών στην Ευρώπη », δήλωνε ο Ratcliffe  εκείνη την εποχή.

Η Ineos υποστηρίζει ότι το εργοστάσιο θα είναι το «πιο περιβαλλοντικά βιώσιμο στην Ευρώπη». Ο ιστότοπός της αναφέρει: «Οι ολεφίνες που θα παράγουμε θα έχουν περιβαλλοντικό αποτύπωμα που θα είναι λιγότερο από το μισό του μέσου ευρωπαϊκού πυρόλυσης νάφθας.

Το υδρογόνο που παράγεται κατά την παραγωγή αιθυλενίου (περισσότεροι από 100.000 τόνοι ετησίως) θα χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς η καύση υδρογόνου δεν απελευθερώνει άνθρακα. Αυτό μειώνει σημαντικά το αποτύπωμα άνθρακα, αντικαθιστώντας τα παραδοσιακά καύσιμα που βασίζονται σε υδρογονάνθρακες. Και η χρήση της ηλεκτρικής μας ενέργειας καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για τις οποίες έχουμε συνάψει τρεις μεγάλες συμβάσεις αιολικής ενέργειας με την Eneco, την ENGIE και την RWE».

Ο «ευέλικτος» σχεδιασμός του εργοστασίου σημαίνει επίσης ότι θα μπορεί να «χρησιμοποιήσει τη δέσμευση άνθρακα και τον ηλεκτρισμό όταν αυτές οι τεχνολογίες ωριμάσουν», δηλώνει η εταιρεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα