Η ανάκαμψη των ευρωπαϊκών μετοχών που καταγράφεται από τα μέσα Μαρτίου, δεν φαίνεται να έχει πείσει τους στρατηγικούς αναλυτές, οι οποίοι προβλέπουν ότι η συνεχιζόμενη εκστρατεία των αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες θα ανακόψει το ράλι.

Μάλιστα, εμμένουν στη ζοφερή προοπτική τους για το υπόλοιπο του 2023 και δεν πείθονται από την πρόοδο 10% του Stoxx Europe 600 μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με τον μέσο όρο των 15 προβλέψεων σε έρευνα στρατηγικής του Bloomberg ο δείκτης αναφοράς αναμένεται να υποχωρήσει στις 450 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους,  υποδηλώνοντας πτώση 4% από το κλείσιμο της  περασμένης Παρασκευής.

«Η νομισματική πολιτική συσφίγγεται με τον πιο απότομο ρυθμό των τελευταίων 40 ετών, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την απότομη επιδείνωση των πιστωτικών και νομισματικών συνθηκών», δήλωσε στο Bloomberg, η Μίλα Σάβοβα, στρατηγική αναλύτρια της Bank of America Corp: «Αναμένουμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε συνθήκες ύφεσης τους επόμενους μήνες, οι οποίες, με τη σειρά τους, θα προκαλέσουν σημαντική διεύρυνση των ασφαλίστρων κινδύνου».

UBS: Ψήφος εμπιστοσύνης στις αγορές ομολόγων – Τι λέει για χρυσό και ομόλογα

Αντίθετοι άνεμοι

Οι στρατηγικοί αναλυτές της BofA εκτιμούν ότι οι υποβαθμίσεις των προβλέψεων για τα κέρδη θα εντείνουν τους αντίθετους ανέμους και παράλληλα μειώνουν τον στόχο τους για τον Stoxx 600 στις 410 μονάδες στο τέλος του έτους από 430 που ήταν τον προηγούμενο μήνα, υποδηλώνοντας πτώση περίπου 13%.

Για τη Σαβόβα και την ομάδα της, το χαμηλό σημείο για τις μετοχές θα έρθει στις αρχές του τέταρτου τριμήνου με τον Stoxx 600 να διαμορφώνεται στις 365 μονάδες. «Πιστεύουμε ότι αυτό θα σηματοδοτήσει την επόμενη μεγάλη ευκαιρία αγοράς, καθώς η αναπτυξιακή δυναμική αρχίζει να ανακάμπτει ως απάντηση σε μια φθίνουσα οπισθοδρόμηση από την επιθετική νομισματική σύσφιξη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τα τέσσερα επενδυτικά «must» της UBS – Τι λέει για μετοχές, ομόλογα και νομίσματα

Ανάκτηση του εδάφους

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν ανακτήσει όλες τις ζημίες που προκλήθηκαν από την τραπεζική αναταραχή στις ΗΠΑ και την κατάρρευση της Credit Suisse Group AG.

Ο Stoxx 600 εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022 αυτόν τον μήνα, ενισχυμένος από την οικονομική ανάκαμψη στην Κίνα και την ταχεία παρέμβαση των αρχών για τον περιορισμό της τραπεζικής κρίσης. Το πρόβλημα είναι ότι τα στοιχεία της μεταποίησης για την ήπειρο συνέχισαν να επιδεινώνονται, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός για να σταματήσουν οι κεντρικές τράπεζες να αυξάνουν τα επιτόκια.

Το εύρος των προβλέψεων για τον δείκτη αναφοράς έχει περιοριστεί, λαμβάνοντας αρνητική κλίση. Η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη είναι οι 480 από την Deutsche Bank AG και την ING Groep NV, αύξηση μόλις 2,3% από το κλείσιμο της Παρασκευής. Η TFS Derivatives εξακολουθεί να διατηρεί την πιο απαισιόδοξη άποψη στις 380 μονάδες, που αντιπροσωπεύει πτώση 19%.

Η εξασθένιση της οικονομίας μπορεί να ασκήσει πίεση στις μετοχές

Οι ευρωπαϊκές μετοχές θα μπορούσαν να «υποτροπιάσουν» με την εξασθένιση της μακροοικονομικής δυναμικής.

Σύμφωνα με την έρευνα της Bank of America European Fund Manager τον Απρίλιο, το 70% των επενδυτών αναμένει αδυναμία στην αγορά μετοχών της περιοχής τους επόμενους μήνες ως απάντηση στη νομισματική σύσφιξη, από 66% τον περασμένο μήνα. Εν τω μεταξύ, το 55% βλέπει τις μετοχές να κινούνται προς τα κάτω τους επόμενους 12 μήνες, από 42%. Η έρευνα έδειξε ότι ο σταθερός πληθωρισμός που οδηγεί σε μεγαλύτερη σύσφιξη των κεντρικών τραπεζών θεωρείται ως η πιο πιθανή αιτία διόρθωσης, ακολουθούμενος από αποδυνάμωση των μακροοικονομικών δεδομένων.

Ενώ οι περισσότεροι αναλυτές στρατηγικής στην έρευνα το Bloomberg, διατηρούν τις προβλέψεις τους ή προσάρμοσαν ελαφρώς την άποψή τους προς τα κάτω τον περασμένο μήνα, ορισμένοι βρήκαν δικαιολογία για μια αύξηση.

Η State Street Global Advisors, για παράδειγμα, αύξησε τον στόχο της σε 475 από 455, αν και αυτό σημαίνει μόνο περιορισμένη ανοδική πορεία για το υπόλοιπο του έτους.

Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να εκληφθεί ως ένδειξη ισχυρότερης απόδοσης των μετοχών, σύμφωνα με τους αναλυτές στρατηγικής της JPMorgan Chase & Co, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ήταν εύκολο για τις μετοχές να ξεπεράσουν τις προσδοκίες χαμηλών κερδών, ενώ οι τιμές αυξήθηκαν περαιτέρω από την οικονομική δραστηριότητα που ήταν καλύτερη από ό,τι το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές