Παραγωγοί της Κρήτης σε συνεργασία με παραγωγούς της Ισπανίας ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προώθηση της ντομάτας, του αγγουριού, της μελιτζάνας, της πιπεριάς και του λωτού στις αγροτές της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Γερμανίας και της Ουγγαρίας.
Έτσι, διεκδικούν την ψήφο εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων καταναλωτών, διαβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για ασφαλή, υψηλής ποιότητας και υγιεινά τρόφιμα, δεδομένου ότι καλλιεργούνται στη βάση της ολοκληρωμένης διαχείρισης και υπό αυστηρούς κανόνες και προϋποθέσεις, σε ό,τι αφορά τη χρήση φυτοφαρμάκων και όχι μόνο.
Εξαγωγές: Με ρυθμούς ρεκόρ φρούτα και λαχανικά
Αυτό τονίστηκε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη και στη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε το τριετές (2022-2024) ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τίτλο «Ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης φρέσκων φρούτων και λαχανικών στην εσωτερική αγορά της ΕΕ «MEDITERRANEAN COMBO», μέσω του οποίου προωθούνται τα κηπευτικά (ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές και μελιτζάνες) και τα φρούτα (kaki fruit-λωτός), στις χώρες-στόχους, δηλαδή την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γερμανία και την Ουγγαρία.
Όσον αφορά την παραγωγή και τις εξαγωγές, η Κρήτη παράγει ετησίως 330.000 τόνους κηπευτικών, εκ των οποίων οι 230.000 προωθούνται στο εξωτερικό, δηλαδή το 70% της παραγωγής. Αντιθέτως, η Ισπανία παρήγαγε 462 εκατ. τόνους λωτού το 2021, ενώ το 2022 ήταν μια κακή χρονιά παραγωγής με 175 εκατ. περίπου τόνους λωτού. Σημειώνεται ότι το 58% της παραγωγής προωθείται στο εσωτερικό της Ισπανίας.
Ορθές πρακτικές
Κοινή θέση των συμμετεχόντων, αποτέλεσε ότι η καθημερινή κατανάλωση των προαναφερόμενων κηπευτικών και φρούτων, μπορεί να λειτουργήσει άκρως ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό, δεδομένων των στοιχείων που εσωκλείουν και δεν εξανεμίζονται στη διάρκεια της καλλιέργειάς τους, λόγω των ορθών πρακτικών που εφαρμόζονται από τους παραγωγούς.
«Μην ψάχνετε μόνο τα βιολογικά», τόνισε απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους καταναλωτές ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών Κουντούρας, Γιώργος Χαλκιάς, επισημαίνοντας ότι τα κηπευτικά και φρούτα που καλλιεργούνται στην ΕΕ, παράγονται υπό τις αυστηρότερες προϋποθέσεις που υπάρχουν και οι έλεγχοι για την ασφάλειά τους είναι συνεχείς και σκληροί. Έτσι, «όσα προϊόντα φέρουν τη σήμανση της ολοκληρωμένης διαχείρισης και την σφραγίδα της ΕΕ, είναι απόλυτα ασφαλή για τον καταναλωτή και την υγεία του», υπογράμμισε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Οι εξαγωγές
Να μην «φοβούνται» να καταναλώσουν οι ίδιοι, αλλά και τα παιδιά τους, ευρωπαϊκά κηπευτικά και φρούτα, κάλεσε τους Ευρωπαίους πολίτες και ο ταμίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κηπευτικών δήμου Ιεράπετρας «Ανατολή» – συντονιστής του Mediterranean Combo – Ξενοφών Δουλούμης, λέγοντας χαρακτηριστικά «να ξέρετε ότι οτιδήποτε φτάνει στο πιάτο σας είναι ακριβώς το ίδιο τρόφιμο που καταναλώνουμε εμείς οι ίδιοι και δίνουμε και στα παιδιά μας».
Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επισήμανε ότι η ΕΕ κατανοεί πλήρως την ανάγκη ενίσχυσης και προβολής των ευρωπαϊκών προϊόντων, «για αυτό και χρηματοδοτεί προτάσεις σαν αυτή του Mediterranean Combo» και γνωστοποίησε ότι στην Κρήτη παράγονται 330.000 τόνοι κηπευτικά ετησίως, εκ των οποίων οι 230.000 τόνοι/ετησίως εξάγονται. Λέγοντας ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ανατολή» διακινεί το 60% της συνολικής παραγωγής κηπευτικών της Κρήτης, ο κ. Δουλούμης επισήμανε ότι «επιδιώκουμε να είμαστε εξωστρεφείς σε μεγάλο βαθμό, κυρίως από ανάγκη, λόγω καλύτερων τιμών, και όχι κατ’ αναγκαστικά από επιλογή».
Μεγάλη ζήτηση για λωτό
Τη θέση του ότι το kaki fruit-λωτός που παράγεται στην Ισπανία τυγχάνει ολοένα και μεγαλύτερης ζήτησης στην ευρωπαϊκή αγορά και όχι μόνο, επισήμανε o market manager του ισπανικού Asociación Española del Kaki, «Aekaki», Luis Perea και υπογραμμίζοντας τα πολλαπλά πλεονεκτήματα κατανάλωσής του, επισήμανε ότι πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο φρούτο που θέλει ιδιαίτερη καλλιεργητική φροντίδα. Ανέφερε ότι η συνολική παραγωγή στη χώρα έφτασε τους 462 εκατ. τόνους το 2021, αλλά αυτή διαμορφώθηκε σε 174 εκατ. τόνους το 2022, λόγω καιρικών συνθηκών.
«Τα προϊόντα ολοκληρωμένης διαχείρισης είναι πάνω από τα βιολογικά σε ό,τι αφορά τη διατροφική τους αξία», ανέφερε από την πλευρά του ο καθηγητής Marketing στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, Σπύρος Μάμαλης, μέχρι πρότινος επικεφαλής του ΓΕΩΤΕΕ, εξηγώντας ότι «αυτό συμβαίνει γιατί τα προϊόντα ολοκληρωμένης διαχείρισης διατηρούν τα στοιχεία τους και δεν εξανεμίζονται όπως γίνεται πολλές φορές στη βιολογική καλλιέργειά τους». Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι κηπευτικά και φρούτα του Mediterranean Combo ενώ φαινομενικά δεν φαίνεται να συνδέονται, ωστόσο, όπως είπε «όλα ανήκουν στη μεσογειακή διατροφή, και τα πέντε είναι superfoods, είναι όλα τους υγιεινά και προϊόντα ολοκληρωμένης διαχείρισης».
Το πρόγραμμα
Το «MEDITERRANEAN COMBO» συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάσει του Κανονισμού (ΕΕ) 1144/2024 (Δράσεις ενημέρωσης και προώθησης σχετικά με τα αγροτικά προϊόντα στην εσωτερική αγορά) και δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Κηπευτικών Δήμου Ιεράπετρας «Ανατολή», Συντονιστής, Οπωροκηπευτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Τυμπακίου, Παραγωγής και Εμπορίας Πρώιμων Κηπευτικών Ιεράπετρας «ΝΟΤΟΣ», Παραγωγών Κηπευτικών Κουντούρας, Εμπορίας Κηπευτικών «Ψαρής» και Παραγωγής και Εμπορίας Πρώιμων Κηπευτικών Ιεράπετρας «Κάμιρος», την Ομάδα Παραγωγών «ΤΑ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ» – Κομπογεννητάκης & ΣΙΑ Ο.Ε, από την Ελλάδα και την Asociación Española del Kaki, από την Ισπανία.
Η καμπάνια αναπτύσσεται σε τρεις κατευθύνσεις επικοινωνίας, τους καταναλωτές, τους διαμορφωτές κοινής γνώμης και τους αγοραστές, προωθώντας τα ευρωπαϊκά αγροδιατροφικά προϊόντα με τους εξής στόχους: αύξηση της αξίας των πωλήσεων/εξαγωγών των υπό-προώθηση προϊόντων στις χώρες-στόχους και ενίσχυση της ευαισθητοποίησης παρέχοντας γνώσεις σχετικά με τα πλεονεκτήματα των ευρωπαϊκών υπό προώθηση προϊόντων (ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές και μελιτζάνες και τον λωτό).
Επισημαίνεται ότι ευρωπαϊκή σύσταση αποτελεί η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα (αναφορά FBDG – Διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές με βάση τα τρόφιμα) ως εξής: καταναλώστε 4 μερίδες (150-200 g ανά μερίδα, ωμά ή μαγειρεμένα) λαχανικά και 3 μερίδες (120-200 g ανά μερίδα) φρούτων καθημερινά, συμπεριλάβετε μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών, προτιμήστε εποχιακά προϊόντα και φρέσκα ολόκληρα φρούτα.
Latest News
Πληρωμές ενστάσεων από τον ΕΛΓΑ ύψους 2,62 εκατ. ευρώ
Οι ενστάσεις, σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ έχουν κατατεθεί από παραγωγούς, οι οποίοι έχουν πληγεί οι εκμεταλλεύσεις τους τα τέσσερα τελευταία χρόνια
Τσιάρας: Έρχεται η ρύθμιση για τα αγροτικά κόκκινα δάνεια
Οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ είναι ο «οδικός χάρτης» για τη στήριξη και ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, είπε ο Κώστας Τσιάρας
Περίπου 3,3 εκατ. τόνοι ψαριών αλιεύονται από τον ευρωπαϊκό στόλο
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για τις ποσότητες των αλιευμάτων της ΕΕ το 2023 - Ποια είδη ψαριών και από πού αλιεύτηκαν
Χάνουν «έδαφος» τα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα από τη συμφωνία ΕΕ - Mercosur
Αμφίρροπο το μέλλον του αγροτικού ευρωπαϊκού χάρτη λόγω της συμφωνίας ΕΕ με τη Mercosur, προειδοποιεί η ΕΘΕΑΣ
Ξεκινούν αιτήσεις για αποζημιώσεις στα αλιευτικά σκάφη – Οι δικαιούχοι και τα ποσά
Οι αιτήσεις χρηματοδότησης αφορούν το πρόγραμμα «Αλιεία, υδατοκαλλιέργεια και θάλασσα» - Οι ειδικοί στόχοι των κατατεθέντων προτάσεων
Τι φέρνει η συμφωνία ΕΕ - Mercosur για τα ευρωπαϊκά κρασιά
Η συμφωνία ΕΕ – Mercosur δεν ικανοποιεί πλήρως το οινικό τμήμα των ευρωπαϊκών συνεταιριστικών οργανώσεων Copa - Cogeca
Στα 519,6 εκατ. τα διαθέσιμα για την αλιεία από το ΠΑΛΥΘ 2021-2027
Στι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κλάδοι της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών αναφέρθηκε από την Αλεξανδρούπολη ο Χρήστος Κέλλας
Σατολιάς στον ΟΤ: Πώς η φέτα Καλαβρύτων κατέκτησε την πρώτη θέση στα σούπερ μάρκετ
Η φέτα ΠΟΠ Καλαβρύτων και το μυστικό επιτυχίας - Τι λέει στον ΟΤ ο πρόεδρος του Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων Παύλος Σατολιάς
Έως 12 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις για τα προγράμματα οίνου
Οι αιτήσεις στήριξης των προγραμμάτων προώθησης, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά Ενισχύσεων - Οι δικαιούχοι
Πράσινο φως στο πλαίσιο πιστοποίησης για την ανθρακοδεσμευτική γεωργία
Μέσω ενός ηλεκτρονικού ενωσιακού μητρώου η ΕΕ θα διασφαλίζει τη διαφάνεια και την πλήρη ιχνηλασιμότητα των λεγόμενων πιστοποιημένων μονάδων