Με ρεκόρ πτώσης «έκλεισε» το 2022 η ελληνική παραγωγή κρασιού, ενώ αυξάνεται ο προβληματισμός για το μέλλον δεκάδων οινοποιείων εξαιτίας των μεγάλων πιέσεων που αντιμετωπίζουν σε επίπεδο δανεισμού και κερδών.
Ειδικότερα, ο όγκος παραγωγής ελληνικού κρασιού έφθασε στα 2,1 εκατομμύρια εκατόλιτρα (mhl) το 2022 μειωμένος κατά 14% συγκριτικά με το 2021 που ήταν στα 2,5 mhl. Πρόκειται για «το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίες», όπως επισημαίνεται στην έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin – ΟΙV) για τις εξελίξεις στην παγκόσμια παραγωγή, κατανάλωση και το διεθνές εμπόριο οίνου, η οποία δημοσιεύτηκε τις προηγούμενες ημέρες.
Στροφή σε κρασιά με χαμηλή περιεκτικότητα ή χωρίς αλκοόλ
Στο top20 των οινοπαραγωγικών χωρών
Σε επίπεδο όγκου παραγωγής η χώρα μας βρίσκεται στην 19η θέση στο top20 των οινοπαραγωγικών χωρών παγκοσμίως.
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2022 εκτιμάται σε 258 mhl, σημειώνοντας ελαφρά μείωση 1% σε σύγκριση με το 2021. Ωστόσο, η παραγωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκε κατά 4% για να επιστρέψει στα επίπεδα των 161,1 mhl.
Σημειώνεται ότι στα τέλη του 2022, ο ΟΙV κατέγραψε συνολικά 85 χώρες που παράγουν κρασί παγκοσμίως.
Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία είναι τρεις μεγαλύτερες οινοπαραγωγικές χώρες, οι οποίες μαζί παρήγαγαν περισσότερο από το 50% της συνολικής ποσότητας κρασιού. Οι ΗΠΑ κατατάσσονται στην 4η θέση στην παγκόσμια παραγωγή κρασιού, ακολουθούμενες από την Αυστραλία.
Στην 20η θέση ο ελληνικός αμπελώνας
Όσον αφορά την καλλιεργούμενη έκταση, κατά την περσινή χρονιά η Ελλάδα βρέθηκε στην 20η θέση στην παγκόσμια κατάταξη με 96 χιλιάδες εκτάρια (kha) και αντιστοιχεί στο 1,3% της παγκόσμιας επιφάνειας αμπελώνων χωρίς αλλαγή συγκριτικά με το 2021. Σημειώνεται ότι ο ΟΙV «μετράει» τη συνολική επιφάνεια φυτεμένη με αμπέλια για όλες τις χρήσεις, ήτοι κρασί και χυμοί, επιτραπέζια σταφύλια και σταφίδες, συμπεριλαμβανομένων των νεαρών φυτών που δεν έχουν ακόμη παραγωγή), χωρίς αλλαγή συγκριτικά με το 2021.
Το 2020, η έκταση των ελληνικών αμπελώνων ήταν στα 112 χιλιάδες εκτάρια (kha), ή το 1,5% της παγκόσμιας επιφάνειας αμπελώνων.
Η παγκόσμια επιφάνεια αμπελώνα εκτιμάται ότι ήταν 7,3 mha (εκατομμύρια εκτάρια) το 2022, οριακά χαμηλότερη σε σύγκριση με το 2021 (-0,4%).
Πολύ μικρές διακυμάνσεις εμφανίζονται μεταξύ των τριών μεγάλων παραγωγών, Ισπανίας, Γαλλίας και Ιταλίας, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν την μειούμενη τάση που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2014.
1.600 οινοποιεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου, στην εγχώρια αγορά δραστηριοποιούνται 1.600 οινοποιεία σε ολόκληρη την επικράτεια, ενώ σε επίπεδο ποικιλιών καλλιεργούνται κατά το 90% γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών και κατά το 10% οι διεθνείς ποικιλίες.
Έκρηξη εξαγωγών σε παγκόσμιο επίπεδο – Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα
Με βάση τα στοιχεία της OENsights (εξειδικευμένη πλατφόρμα σε σχέση με την αγορά οίνου), η Ελλάδα ήταν την περσινή χρονιά πρωταθλήτρια στον ρυθμό ανάπτυξης των εξαγωγών κρασιού στην Ευρώπη, με αύξηση 16,8% στην αξία, η οποία άγγιξε τα 99 εκατ. ευρώ και 6,6% στην ποσότητα σε σχέση με το 2021.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αξία των ελληνικών εξαγωγών οίνου το 2021 είχε φτάσει στα 84,7 εκατ. ευρώ, αποτελώντας το 11,3% του συνόλου της παραγωγής ελληνικού οίνου.
Πέρσι, στη διεθνή αγορά του κρασιού, οι εξαγωγές έσπασαν όλα τα ρεκόρ φθάνοντας στα 37,6 δισ. ευρώ (41,3 δισ. δολάρια) το 2022. Πρόκειται για αύξηση 9% σε σχέση με το 2021, καθώς η μέση τιμή κινήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα (+15% σε σύγκριση με το 2021).
Οι ΗΠΑ παραμένουν ο μεγαλύτερος καταναλωτής κρασιού – Μείωση στην Κίνα
Το 2022, οι ΗΠΑ διατήρησαν την πρωτιά της υψηλότερης κατανάλωσης κρασιού στον κόσμο, ακολουθούμενες από τη Γαλλία και την Ιταλία.
Αν και ορισμένοι ειδικοί προβλέπουν ότι θα ξεπεράσει τελικά τη Γαλλία σε ποσοστά κατανάλωσης κρασιού, η κινεζική κατανάλωση κρασιού συνέχισε να μειώνεται τα τελευταία αρκετά χρόνια. Η Κίνα κατέχει τώρα την 9η θέση στην παγκόσμια κατανάλωση κρασιού σε όγκο.
Εκτός από τις χαμηλότερες από το μέσο όρο συγκομιδές σταφυλιών, άλλοι λόγοι για τη χαμηλότερη κατανάλωση κρασιού στην Κίνα οφείλονται στους περιορισμούς λόγω του Covid και στις πολύ χαμηλότερες εισαγωγές.
Η κατά κεφαλήν κατανάλωση κρασιού δίνει μια διαφορετική εικόνα
Παρά την κυριαρχία των ΗΠΑ και της Κίνας στις 10 κορυφαίες χώρες κατανάλωσης κρασιού, που επιτυγχάνεται εν μέρει λόγω του μεγάλου πληθυσμού τους, καμία χώρα δεν κατατάσσεται πολύ ψηλά στην κατά κεφαλήν κατανάλωση κρασιού.
Η Πορτογαλία έρχεται στην κορυφή με 67,5 λίτρα κατά κεφαλήν, ακολουθούμενη από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελβετία και την Αυστρία – όλες μικρότερες χώρες σε πληθυσμό, αλλά καταναλώνουν περισσότερο κρασί ανά άτομο.
Στην Ελλάδα η κατά κεφαλήν ετήσια κατανάλωση στη χώρα μας ανέρχεται σε περίπου 27 λίτρα ανά έτος και παραμένει σταθερή τα τελευταία χρόνια χωρίς αυξητικές τάσεις.
Latest News
Ποιες είναι οι υποχρεώσεις αιρεσιμότητας για να μη χαθούν αγροτικές επιδοτήσεις
Οι υποχρεώσεις των αγροτών στο πλαίσιο της αιρεσιμότητας 2024, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ - Επιβολή κυρώσεων αν δεν τηρηθούν οι απαιτήσεις
Πώς θα βελτιωθεί το πρόγραμμα των νέων αγροτών - Τι προτείνει η ΕΘΕΑΣ
Η ΕΘΕΑΣ καλεί την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε τηλεδιάσκεψη προκειμένου να συζητηθούν οι προτάσεις της
Τι προβλέπει το ρυθμιστικό πλαίσιο για την κυκλοφορία λιπασμάτων
Η δυναμική που διαμορφώνεται στον κλάδο των λιπασμάτων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο αναδείχτηκε κατά την εκδήλωση - συνέδριο του ΣΠΕΛ
Ποιος φταίει για την έξαρση της ευλογιάς προβάτων, ρωτούν οι κτηνοτρόφοι
Το αίτημα για εστιασμένο εμβολιασμό των ζώων σε μολυσμένες περιοχές από την ευλογιά προβάτων επαναλαμβάνει ο ΣΕΚ
Πράσινο φως σε νέους κανόνες για την προστασία των φυτών από τα παράσιτα
Δημιουργείται φυτοϋγειονομική ομάδα έκτακτης ανάγκης στην ΕΕ, η οποία θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες ειδικευμένους στην υγεία των φυτών
Η Γεωργία Κωστηνάκη στο τιμόνι του Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδος
Ο Σύνδεσμος Ορυζόμυλων Ελλάδος στοχεύει στη διαμόρφωση δράσεων προστιθέμενης αξίας για το ελληνικό ρύζι - Ποιο είναι το νέο ΔΣ
Νέα συνταγή ΟΟΣΑ για τις αγροτικές επιδοτήσεις - Στροφή στην καινοτομία [γραφήματα]
Μειώθηκε η κρατική στήριξη για τη γεωργία το 2021, η οποία όμως παραμένει συγκεντρωμένη σε λίγες μεγάλες οικονομίες – Τι προτείνει ο ΟΟΣΑ
«Όλη η Ελλάδα ένας βιολογικός ελαιώνας» - Στόχοι και προκλήσεις
Για την εξαιρετικό ποιότητα της ελληνικής ελιάς και του ελαιόλαδου μιλάει ο κορυφαίος για το 2023 Ευρωπαίος ελαιοπαραγωγός, Γ. Σακελλαρόπουλος
Ολοκληρώθηκαν οι εκκαθαριστικές πληρωμές για αγροπεριβαλλοντικά και βιολογικά μέτρα
Ποιες πληρωμές θα γίνουν, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΠΕ, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου – Στα 143 εκατ. ευρώ οι πληρωμές το τελευταίο τρίμηνο
Το «ράλι» των τιμών στο ελαιόλαδο φτάνει στο τέλος του; Τι σήμα στέλνει η Ισπανία
Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο η Ισπανία εκτιμά ότι οι τιμές στο ελαιόλαδο πλησιάζουν στο μισό από τα προηγούμενα επίπεδα ρεκόρ