Πόσο που ξεπερνάει τα 365 εκατ. δολάρια συμφώνησε να καταβάλει η British American Tobacco (ΒΑΤ) στις αμερικανικές αρχές, αφότου μια θυγατρική της δήλωσε ένοχη σε κατηγορίες ότι παραβίασε τις κυρώσεις της Ουάσιγκτον κατά της Βόρειας Κορέας. Η θυγατρική αντιμετώπισε κατηγορίες για παράνομη πώληση προϊόντων καπνού όπως και για διάπραξη τραπεζικής απάτης, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού δικαστηρίου αλλά και δήλωση της ίδιας της εταιρείας.

BAT: Το «ορφανό της Ευρώπης» και η απαίτηση για… μετακόμιση στη Νέα Υόρκη

Σύμφωνα με τη ΒΑΤ αλλά και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, οι πωλήσεις πραγματοποιήθηκαν το διάστημα από το 2007 έως το 2017. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία στην ετήσια έκθεσή της για το 2019 ανέφερε ότι ο όμιλος δραστηριοποιείται σε μια σειρά από χώρες που υπόκεινται σε διάφορες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν και της Κούβας και ότι οι δραστηριότητες σε αυτές τις χώρες εκθέτουν την εταιρεία σε κίνδυνο «σημαντικού οικονομικού κόστους».

Στην ανακοίνωσή της, η British American Tobacco τονίζει ότι έχει συνάψει συμφωνία που την απαλλάσσει από οποιαδήποτε δίωξη του υπουργείου Δικαιοσύνης και πως ενώ μία από τις έμμεσες θυγατρικές της στη Σιγκαπούρη έχει παραδεχθεί την ενοχή της.

Επίσης, κατέληξε σε πολιτικό διακανονισμό με το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Η πληρωμή των 635,2 εκατομμυρίων δολαρίων στις αρχές των ΗΠΑ αφορά το σύνολο τριών υποθέσεων.

«Λυπούμαστε βαθύτατα για την ανάρμοστη συμπεριφορά που προέκυψε από ιστορικές επιχειρηματικές δραστηριότητες που οδήγησαν σε αυτούς τους διακανονισμούς και αναγνωρίζουμε ότι δεν ανταποκριθήκαμε στα υψηλότερα πρότυπα που δικαίως αναμένονταν από εμάς», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τζακ Μπόουλς.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν είναι γνωστός καπνιστής -συχνά εμφανίζεται με ένα τσιγάρο στο χέρι σε φωτογραφίες στα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Στις πιέσεις των ΗΠΑ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να απαγορεύσει τις εξαγωγές καπνού και βιομηχανοποιημένου καπνού στη Βόρεια Κορέα άσκησαν βέτο η Ρωσία και η Κίνα τον περασμένο Μάιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή