Ανεβάζει τους τόνους η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που ενέχει μια αποτυχία του Κογκρέσου να αυξήσει το ανώτατο όριο χρέους της αμερικανικής κυβέρνησης τονίζΟντας ότι η επακόλουθη χρεοκοπία θα προκαλέσει «οικονομική καταστροφή» που θα στείλει τα επιτόκια υψηλότερα για τα επόμενα χρόνια.
Οι επιπτώσεις της αθέτησης του χρέους
Η αμερικανίδα υπουργός μιλώντας σε εκδήλωση του Μητροπολιτικού Εμπορικού Επιμελητηρίου υπογράμμισε ότι η αθέτηση του χρέους θα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια θέσεων εργασίας, ενώ θα οδηγούσε τις πληρωμές των νοικοκυριών για υποθήκες, δάνεια αυτοκινήτων και πιστωτικές κάρτες σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα.
Γέλεν: Αν δεν αυξηθεί το όριο χρέους θα έρθει οικονομική καταστροφή
Σ αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε «βασική ευθύνη» του Κογκρέσου να αυξήσει ή να αναστείλει το ανώτατο όριο δανεισμού των 31,4 τρισ. δολαρίων, προειδοποιώντας ότι η χρεοκοπία θα απειλούσε την οικονομική πρόοδο που έχουν σημειώσει οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά την πανδημία.
«Μια αθέτηση πληρωμών για το χρέος μας θα προκαλούσε οικονομική και χρηματοπιστωτική καταστροφή», τόνισε. «Μια χρεοκοπία θα αύξανε το κόστος δανεισμού στο διηνεκές. Οι μελλοντικές επενδύσεις θα γίνονταν σημαντικά πιο κοστοβόρες».
Εάν δεν αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους, οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν σημαντική δυσχέρεια στο δανεισμό και η κυβέρνηση πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να εκδώσει πληρωμές προς τις οικογένειες στρατιωτικών και τους ηλικιωμένους που βασίζονται στην κοινωνική ασφάλιση, συνέχισε.
«Το Κογκρέσο πρέπει να ψηφίσει για την αύξηση ή την αναστολή του ορίου χρέους. Θα πρέπει να το κάνει χωρίς όρους. Και δεν θα πρέπει να περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή».
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές ανησυχούν όλο και περισσότερο για την αντιπαράθεση, στέλνοντας το κόστος ασφάλισης της έκθεσης στο αμερικανικό χρέος στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, με τους οικονομικούς αναλυτές να προειδοποιούν για τον αυξανόμενο κίνδυνο χρεοκοπίας.
Λαγκάρντ: Δεν μπορώ να προβλέψω ότι οι ΗΠΑ θα χρεοκοπήσουν
Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί στην διεθνή οικονομική σκηνή για την πολιτική αντιπαράθεση που αφορά το ανώτατο όριο δανεισμού της αμερικανικής κυβέρνησης είναι οι πρόσφατες δηλώσεις της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.
Η Λαγκάρντ είπε χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να προβλέψει το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ θα χρεοκοπήσουν, λέγοντας ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα είχε τρομερές συνέπειες σε όλο τον κόσμο. «Έχω τεράστια εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ», είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή του CBS «Face the Nation». «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα άφηναν να συμβεί μια τόσο μεγάλη -πραγματικά μεγάλη- καταστροφή» τόνισε.
«Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα είχε τεράστιο αντίκτυπο όχι μόνο στη χώρα, όπου η εμπιστοσύνη θα ήταν υπό αμφισβήτηση, αλλά παγκοσμίως. Καταλαβαίνω την πολιτική, υπήρξα εντός της πολιτικής. Αλλά υπάρχει κάποια στιγμή που το υψηλότερο συμφέρον του έθνους πρέπει να επικρατήσει», επισήμανε η πρόεδρος της ΕΚΤ.
Το ανώτατο όριο του χρέους και η πολιτική αντιπαράθεση
Σε αντίθεση με τις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, οι ΗΠΑ θέτουν ένα σκληρό όριο στο πόσο μπορούν να δανειστούν, καθώς λοιπόν η κυβέρνηση ξοδεύει περισσότερα από όσα λαμβάνει, οι νομοθέτες πρέπει να αυξάνουν περιοδικά το ανώτατο όριο του χρέους.
Ο Κέβιν Μακάρθι, ηγέτης της ελεγχόμενης από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλής των Αντιπροσώπων, παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα ένα σχέδιο που θα συνδυάζει περικοπές δαπανών ύψους 4,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων με αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους κατά 1,5 τρισ. δολάρια, χαρακτηρίζοντάς το ως βάση για διαπραγματεύσεις τις επόμενες εβδομάδες.
Ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι τα δύο θέματα δεν πρέπει να συνδεθούν και η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Γερουσία είναι πιθανό να απορρίψει την πρόταση.
Η αντιπαράθεση ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεμπουπλικάνους έχει ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες.Ένα μήνα πριν σε κατάθεση για τον προϋπολογισμό ενώπιον της Επιτροπής Τρόπων και Μέσων της Βουλής που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους η Γέλεν ερωτήθηκε σχετικά με τη δυνατότητα να δοθεί προτεραιότητα στις πληρωμές για το χρέος των ΗΠΑ από τους διαθέσιμους πόρους, όπως έχουν προτείνει ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι. Η αμερικανίδα υπουργός ήταν απόλυτη απαντώντας ότι δεν αυτή η λύση στο ζήτημα του ανώτατου ορίου χρέους.
«Προτεραιότητα είναι απλώς να πληρωθούν όλοι οι λογαριασμοί της κυβέρνησης όταν λήξουν. Είναι κάτι που δεν έχουμε κάνει ποτέ από το 1789 και μετά. Και είναι στην πραγματικότητα απλώς μια χρεοκοπία με άλλο όνομα».
Όπως υπογράμμισε, η μόνη επιλογή για να αποφευχθεί η συντριπτική άνοδος των επιτοκίων μετά από μια χρεοκοπία είναι να δεσμευτούν οι ΗΠΑ ότι θα πληρώσουν έγκαιρα τους λογαριασμούς τους.
Η Γέλεν είχε προειδοποιήσει τους νομοθέτες από τον Ιανουάριο ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να πληρώσει τους λογαριασμούς της μόνο μέχρι τις αρχές Ιουνίου χωρίς να αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους.
Latest News
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...