
Η διέξοδος του ρωσικού πετρελαίου προς την Κίνα και την Ινδία, που παρακάμπτει τις δυτικές κυρώσεις, ασκούν πιέσεις στα περιθώρια κέρδους που αφήνει το ντίζελ στα διυλσιτήρια, καθώς οι τιμές από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα έχουν μειωθεί κατά περίπου 50%.
Πετρέλαιο: Νέος «ενεργειακός πόλεμος» στην Ευρώπη [γράφημα]
Στην πραγματικότητα, διαψεύστηκαν οι εκτιμήσεις που ήθελαν τις δυτικές κυρώσεις και το πλαφόν που επιβλήθηκε στις εισαγωγές ρωσικού αργού και πετρελαϊκών προϊόντων τον Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο να περιορίζουν την προσφορά σε παγκόσμιο επίπεδο.
Και αυτό γιατί η Ρωσία συνεχίζει να εξάγει πετρέλαιο χαμηλού κόστους, επιτρέποντας στους μεγαλύτερους πελάτες της -την Ινδία και την Κίνα- να ενισχύσουν τη δραστηριότητα των διυλιστηρίων τους που έφτασε σε ιστορικό υψηλό τον Μάρτιο. Τα ρωσικά προϊόντα πετρελαίου στέλνονται σε πετρελαϊκούς κόμβους για αποθήκευση και επανεξαγωγή σε όλον τον κόσμο.
Ταυτόχρονα, νέες μονάδες διύλισης μπαίνουν στο δίκτυο φέτος στη Μέση Ανατολή και στην Κίνα, παράγοντας περισσότερα προϊόντα πετρελαίου προς εξαγωγή και ασκώντας περαιτέρω πίεση στα παγκόσμια περιθώρια διύλισης.
Η ινδική Reliance Industries, που εκμεταλλεύεται τον μεγαλύτερο όμιλο διύλισης στον κόσμο, ανακοίνωσε την Παρασκευή πως τα περιθώρια κέρδους του μαζούτ μειώθηκαν καθώς οι ρωσικές προμήθειες ντίζελ παρέμειναν σταθερές, ενώ ο ασυνήθιστα ήπιος χειμώνας στην Ευρώπη οδήγησε σε συσσώρευση αποθεμάτων.
Από την άλλη, επισημαίνει πως η ζήτηση για μαζούτ σε αντικατάσταση του φυσικού αερίου για την παραγωγή ενέργειας έχει επίσης μειωθεί μετά την πτώση των τιμών του LNG από τα υψηλά όλων των εποχών.
Χαμηλό 15 μηνών στα περιθώρια κέρδους
Ο δείκτης αναφοράς των περιθωρίων κέρδους ευρωπαϊκού μεταφορτωμένου ντίζελ κινήθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022 την περασμένη εβδομάδα, σε περίπου 13,70 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Reuters, δεχόμενα πιέσεις από τους υψηλούς όγκους εισαγωγών και την επανεκκίνηση των γαλλικών διυλιστηρίων μετά από μακράς διάρκειας απεργίες των εργαζομένων στον κλάδο.
Παρομοίως, τα ασιατικά περιθώρια κέρδους μαζούτ μειώθηκαν κατά 31% τον Απρίλιο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2022, στα 14 δολάρια το βαρέλι την περασμένη εβδομάδα, λόγω των υψηλών αποθεμάτων και η δυνατότητα αρμπιτράζ στην Ευρώπη έχει κλείσει εδώ και μήνες.
Τα κέρδη από την επεξεργασία ενός βαρελιού αργού πετρελαίου Brent σε ένα τυπικό ευρωπαϊκό διυλιστήριο μειώθηκαν κατά περίπου 71% στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2022, στα 3,56 δολάρια το βαρέλι τον Απρίλιο, ενώ τα περιθώρια κέρδους διύλισης στην Ασία μειώθηκαν τον ίδιο μήνα κατά περίπου 57% στα 2,54 δολάρια το βαρέλι.
Ώθηση από την καλοκαιρινή περίοδο στις ΗΠΑ
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η ζήτηση για προϊόντα διύλισης είναι αρκετά αδύναμη, γεγονός το οποίο επαληθεύεται από πολλούς μακροοικονομικούς δείκτες, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανικής παραγωγής που μειώνεται, όπως δήλωσε στο Reuters ο Mathew Blair, αναλυτής διύλισης στην εταιρεία έρευνας ενέργειας Tudor, Pickering, Holt & Co.
Παρόλα αυτά, τα περιθώρια στη βενζίνη στις ΗΠΑ είναι σταθερά ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου κατά την οποία αυξάνεται η ζήτηση, καθώς και λόγω των χαμηλών αποθεμάτων, υποστηρίζοντας τα συνολικά περιθώρια διύλισης έναντι του αργού αμερικανικού στα περίπου 21 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.
Μειώνουν το ντίζελ τα διυλιστήρια στην Ασία
Υπό αυτά τα παγκόσμια δεδομένα, στην Ασία, τα διυλιστήρια αύξησαν την παραγωγή βενζίνης και μείωσαν το ντίζελ για να βελτιώσουν τα περιθώρια κέρδους τους. Η υψηλότερη παραγωγή βενζίνης και οι αυξημένες εξαγωγές από την Κίνα θα μπορούσαν να περιορίσουν το έλλειμμα της περιοχής για το συγκεκριμένο παράγωγο τον Μάιο, εκτιμά η FGE σε πρόσφατο σημείωμά της.
Μείωση της ζήτησης από Ευρώπη
Ομοίως, ο δείκτης αναφοράς των ευρωπαϊκών περιθωρίων κέρδους της βενζίνης βρίσκεται υπό πίεση από την απότομη πτώση της ζήτησης για φορτία από βασικές αγορές της Δυτικής Αφρικής, παρόλο που οι διατλαντικές εξαγωγές ανακάμπτουν σε σχέση με τον Μάρτιο.
Οι εξαγωγές της Βορειοδυτικής Ευρώπης μέχρι στιγμής τον Απρίλιο τόσο προς την Αφρική όσο και διατλαντικά ανέρχονται σε 1,27 εκατομμύρια τόνους, από 1,79 εκατομμύρια τόνους που εξήχθησαν τον Μάρτιο και πολύ λιγότερο από τα 1,84 εκατομμύρια τόνους που εξήχθησαν την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τη Refinitiv. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό συμπίπτει με την αύξηση των εξαγωγών ρωσικής βενζίνης σε αφρικανικές χώρες από τη στιγμή που επιβλήθηκε το ευρωπαϊκό εμπάργκο στις 5 Φεβρουαρίου.


Latest News

Οι φαρμακοβιομηχανίες των ΗΠΑ αποθηκεύουν φάρμακα πριν την επιβολή δασμών
Η αύξηση των εξαγωγών απο την Ιρλανδία προς τις ΗΠΑ μπορεί εν μέρει να οφείλεται στη συσσώρευση αποθεμάτων, λέει η Τραπεζα της Ιρλανδίας.

Μπέσεντ: Το υπουργείο έχει εργαλεία για τις αναταραχές στην αγορά ομολόγων
Ο Σκοτ Μπέσεντ υποβάθμισε το σενάριο να πουλούν ξένες χώρες αμερικανικά ομόλογα - Τι είπε για τη συνάντηση με τον Πάουελ και το δολάριο

Κινέζος αξιωματούχος αποκαλεί τις ΗΠΑ «εχθρό» που υπονομεύει την επιβίωση του Χονγκ Κονγκ
Το Χονγκ Κονγκ, αντίθετα με την Κίνα, δεν επιβάλει δασμούς

Ομαδική αγωγή κατά της Stellantis για ελαττωματικούς αερόσακους
Ιταλικό δικαστήριο επέτρεψε την εκδίκαση της υπόθεσης κατά της Stellantis που μπορεί να επιφέρει τεράστιες αποζημιώσεις

Γύρισε ο τροχός - Η χρηματιστηριακή αξία της Hermès ξεπερνά την LVMH
Πώς η Hermès έγινε η τρίτη μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία στην Ευρώπη - Τα λάθη της LVMH

Nike,Ugg ή Lululemon; Ποια μάρκα προτιμούν να αγοράζουν οι νέοι
Ανακατατάξεις και εκπλήξεις έκρυβε η έρευνα της Piper Sandler για τις καταναλωτικές συνήθειες των εφήβων - Η θέση Nike, Ugg, Lululemon

Ο Τραμπ βάζει φραγμούς στο μεγάλο ταξίδι των διαμαντιών
Οι έμποροι προειδοποιούν για «στασιμότητα» καθώς τα διαμάντια που αποστέλλονται μέσω του βασικού κόμβου της Αμβέρσας μειώνονται κατά 85%

Σενάρια διαδοχής μετά την πτώση πωλήσεων - Ακόμη ένα πλήγμα για την LVMH
Η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το ποιος θα αναλάβει τα ηνία της LVMH, είναι αυτή που έχει αρχίσει να επιβαρύνει την εικόνα του ομίλου

Η αντίσταση του Χάρβαρντ στα νέα ήθη Τραμπ θα του κοστίσει 9 δισ. δολάρια
Οι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν γνωστοποιήσει προηγουμένως ότι επανεξετάζουν περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια από τις υποτροφίες και τις συμβάσεις του Χάρβαρντ

Γιατί ο Ντίμον πουλά μετοχές της JPMorgan
Ο CEO της JPMorgan ξεκίνησε από το περασμένο έτος να εκφορτώνει μετοχές της τράπεζας