Η Cenergy Holdings ανακοινώνει ότι η Hellenic Cables, ο κλάδος καλωδίων της, σε κοινοπραξία με τη Jan de Nul, επελέγη από την RWE να παραδώσει το σύνολο του έργου που αφορά το υποβρύχιο και χερσαίο καλωδιακό σύστημα μεταφοράς (export cable system) καθώς και το καλωδιακό σύστημα μεταξύ των ανεμογεννητριών (inter-array cable system) στο μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της Δανίας.

Η Hellenic Cables προτιμώμενος προμηθευτής για το Nordseecluster

Με προγραμματισμένη εγκατεστημένη ισχύ άνω των 1.000 MW, το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Thor θα κατασκευαστεί στη Βόρεια Θάλασσα της Δανίας, σε απόσταση 22 χλμ. περίπου από το Thorsminde, στη δυτική ακτή της Γιουτλάνδης. Όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία, η οποία προγραμματίζεται το αργότερο έως το τέλος του 2027, το Thor θα είναι σε θέση να παράγει αρκετή πράσινη ηλεκτρική ενέργεια για να προμηθεύσει περισσότερα από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά της Δανίας.

Το έργο με το κλειδί στο χέρι περιλαμβάνει το σχεδιασμό, την παραγωγή , την προμήθεια, την μεταφορά, την εγκατάσταση, την σύνδεση, τον τερματισμό και τη δοκιμή του καλωδιακού συστήματος μεταφοράς εναλλασσόμενου ρεύματος υπό τάση 275kV και του καλωδιακού συστήματος μεταξύ των γεννητριών υπό τάση 66kV. Το καλωδιακό σύστημα μεταφοράς αποτελείται από δύο υποβρύχια καλώδια μήκους 30 χλμ. έκαστο, χερσαία καλώδια συνολικού μήκους περίπου 26 χλμ. και συναφή εξαρτήματα. Το καλωδιακό σύστημα μεταξύ των ανεμογεννητριών αποτελείται από περίπου 200 χλμ. υποβρύχιων καλωδίων και συναφών εξαρτημάτων.

Τα καλώδια θα παραχθούν στο καθετοποιημένης παραγωγής, υπερσύγχρονο εργοστάσιο υποβρύχιων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο. Η παραγωγή των καλωδίων θα πραγματοποιηθεί σταδιακά μεταξύ 2023-2025.

Η Jan De Nul θα αναλάβει τη μεταφορά και την εγκατάσταση των υποβρυχίων καλωδίων μεταφοράς και των καλωδίων μεταξύ των γεννητριών χρησιμοποιώντας το καλωδιακό πλοίο Connector και θα τα προστατεύσει θάβοντάς τα κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας χρησιμοποιώντας έναν από τους πλέον ισχυρούς υποβρυχίους εκσκαφείς καλωδίων.

Ο Pål Coldevin, Executive Vice President Offshore Development Nordics, Poland &; Baltics της RWE Offshore Wind, δήλωσε: «Με το Thor, θα συμβάλουμε δυναμικά στους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους της Δανίας. Προκειμένου να αναπτύξουμε αυτό το υπεράκτιο έργο, θα βασιστούμε στην άνω των 20 ετών εμπειρία μας στην υπεράκτια αιολική ενέργεια και σε έμπειρους προμηθευτές, όπως η Hellenic Cables και η Jan de Nul».

Ο Αλέξης Αλεξίου, CEO της Cenergy Holdings, δήλωσε: «Είναι τιμή μας που η RWE επέλεξε την Hellenic Cables σε συνεργασία με τον συνεργάτη μας Jan De Nul για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Thor. Με περισσότερα από 70 χρόνια εμπειρίας και γνώσης στην ολοκλήρωση μερικών από τα πιο εμβληματικά έργα παγκοσμίως, είμαστε πεπεισμένοι ότι η Hellenic Cables θα ανταποκριθεί σε όλες τις απαιτήσεις του έργου και θα συμβάλει ουσιαστικά στους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους της Δανίας».

Ο Wouter Vermeersch, Manager Offshore Cables της Jan De Nul Group, δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να επεκτείνουμε την επιτυχημένη συνεργασία μεταξύ της Jan De Nul και της Hellenic Cables για την υποστήριξη της RWE στην κατασκευή του μεγαλύτερου υπεράκτιου αιολικού πάρκου στα ύδατα της Δανίας. Τα ευέλικτα πλοία μας είναι ιδανικά για την εγκατάσταση τόσο των καλωδίων μεταφοράς όσο και των καλωδίων μεταξύ των γεννητριών στο δύσκολο περιβάλλον της Βόρειας Θάλασσας στη δυτική ακτή της Δανίας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας

Συνολάκης: Η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες
Green |

Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης

«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»