![Les Echos: Η Ελλάδα πρώην παρίας, ανέκτησε την εμπιστοσύνη επενδυτών και οίκων αξιολόγησης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/04/ot-greek_economy331-1024x600-1-768x450-1-1.jpg)
Σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα, πρώην παρίας των χρηματαγορών, ανέκτησε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των οίκων αξιολόγησης» η γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Échos σημειώνει ότι την Παρασκευή, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης S&P συνόδευσε την αξιολόγηση του ελληνικού χρέους, στη «BB+», την υψηλότερη βαθμίδα της κερδοσκοπικής κατηγορίας, με θετική προοπτική και ότι είναι όλο και πιο πιθανό «σε λίγους μήνες, ο πρώην παρίας των χρηματοπιστωτικών αγορών να επανέλθει στην κατηγορία των “επενδυτικών” τίτλων».
Η στρατηγική για την έξοδο στις αγορές
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «οι επενδυτές το πιστεύουν και ότι ζητούν αποζημίωση 4,22% για τα 10ετή ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, έναντι 4,32% για το ιταλικό χρέος και 3,48% για το ισπανικό». Σημειώνει δε ότι στα τέλη Μαρτίου η ζήτηση για έκδοση πενταετούς ομολόγου ύψους 2,5 δισ. ευρώ έφτασε τα 19 δισ. ενώ από τον Απρίλιο η Ελλάδα έχει ήδη εξασφαλίσει το 85% των ετήσιων δανειακών αναγκών της.
Αναφέρεται επίσης ότι από το 2015 και την πυρετώδη περίοδο που χαρακτηρίστηκε από τον φόβο ενός Grexit, η χώρα ανέβηκε υπομονετικά στην κλίμακα της οικονομικής αξιολόγησης, ότι έχει εξυγιάνει τον χρηματοπιστωτικό της τομέα και ότι τα στοιχεία της Ευρωπαΐκής Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι το επίπεδο των επισφαλών δανείων μειώθηκε από 47,4% το τρίτο τρίμηνο του 2013, σε 6,4% το τρίτο τρίμηνο του 2022.
Τελευταίο εμπόδιο που κατά την εφημερίδα πρέπει να ξεπεραστεί είναι οι εκλογές στις 21 Μαΐου, υπογραμμίζοντας πως οι οίκοι αξιολόγησης διατηρούν την πίεση και εξηγούν ότι οποιαδήποτε πρόσθετη βελτίωση των εκτιμήσεων τους προϋποθέτει ότι η χώρα θα περάσει αυτό το νέο στάδιο χωρίς να αλλάξει πορεία όσον αφορά τη δημοσιονομική της τροχιά.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Στέγαση: Ακριβά ενοίκια σε 26 ευρωπαικές πόλεις- Η θέση της Αθήνας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_enoikia241-600x352.png)
Στέγαση: Ακριβά ενοίκια σε 26 ευρωπαικές πόλεις- Η θέση της Αθήνας
Πανευρωπαϊκή έρευνα του EDJnet δείχνει πόσο πρέπει να πληρώσουν οι ενοικιαστές για ένα διαμέρισμα, σε 26 ευρωπαϊκές πόλεις. Προσθέσαμε την Αθήνα, και τα συμπεράσματα είναι αποκαρδιωτικά.
![Ταμείο Μικροπιστώσεων: 80 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της πολύ μικρής επιχειρηματικότητας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tameio-mikropistoseon-600x400.jpg)
Παρουσιάστηκε το Ταμείο Μικροπιστώσεων - 80 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της πολύ μικρής επιχειρηματικότητας
Το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων αποτελεί «ένα εργαλείο που μπορεί να μετατρέψει τις προκλήσεις σε ευκαιρίες», τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας
![Θεοδωρικάκος: Με 370 εκατ. ευρώ αναβαθμίζουμε τις υποδομές έρευνας και καινοτομίας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/theodorikakos-papadimas-600x410.jpg)
Θεοδωρικάκος: Με 370 εκατ. ευρώ αναβαθμίζουμε τις υποδομές έρευνας και καινοτομίας
Υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή δύο κτιρίων του ΙΙΒΕΑΑ, έργο συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ
![Ασφαλιστικές εισφορές: Μείωση του κόστους των υπερωριών προαναγγέλλει η κυβέρνηση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/09/kerame-600x400.jpg)
Έρχονται μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για τις υπερωρίες – Το σχέδιο
Η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως ανήγγειλε για τις ασφαλιστικές εισφορές τη μείωση τους μετά την άνοδο των δηλωμένων υπερωριών
![Εθνική Τράπεζα: Σε πείσμα των καιρών, οι ελληνικές εξαγωγές μπορούν να επιταχύνουν το 2025 [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/exports-600x400.jpeg)
Οι ελληνικές εξαγωγές μπορούν να επιταχύνουν το 2025 - Τι δείχνει ανάλυση της ΕΤΕ [γραφήματα]
Με τις ελληνικές εξαγωγές να ψάχνουν ακόμα τα σταθερά πατήματα τους, καταλυτική κρίνεται η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας
![Κεφαλαιαγορά: Οι 3+8 αλλαγές που έρχονται – Τι είπε ο Χατζηδάκης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/photo_2025-02-11_13-12-55-600x400.jpg)
Οι 3+8 αλλαγές που έρχονται για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς
Επεκτείνονται τα κίνητρα των «angel investors» και για τις επενδύσεις στην εναλλακτική αγορά
![Χατζηδάκης: Το πακέτο – μέτρων για Χρηματιστήριο και crypto](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/hatzidakis-600x398.jpeg)
Χατζηδάκης: Νέο πακέτο - μέτρων για Χρηματιστήριο και crypto
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παρουσίασε το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς
![Ληξιπρόθεσμα χρέη: Πάνω από 3 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ofeiles-1-600x352.jpg)
Πάνω από 3 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου προς την αγορά
Οι περισσότερες οφειλές αφορούν τον τομέα της υγείας καθώς το συνολικό ποσό των ανείσπρακτων οφειλών των νοσοκομείων ανήλθε σε 1,16 δισ. ευρώ και του ΕΟΠΥΥ στα 208 εκατ. ευρώ
![ΚΕΦΙΜ: Στην 23η θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, η Ελλάδα στο ελεύθερο εμπόριο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/xrimata3-2-600x473.jpg)
Ουραγός η Ελλάδα στο ελεύθερο εμπόριο – Η μελέτη του ΚΕΦΙΜ
Οι χώρες με την καλύτερη επίδοση στην ΕΕ είναι η Ολλανδία και η Μάλτα, ενώ χαμηλότερα από την Ελλάδα βρίσκονται η Κροατία, η Σλοβενία, η Πολωνία, και η Βουλγαρία.
![Aκίνητα: Οι top περιοχές στην Ελλάδα για «πλούσια πορτοφόλια» [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/akinitaagora-1-600x337.jpg)
Οι top περιοχές στην Ελλάδα για «πλούσια πορτοφόλια» [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία του οίκου Greece Sotheby's International Realty για τα ακίνητα στην Ελλάδα