Χαρακτηριστικά «πανδημίας» τείνουν να λάβουν σε ορισμένες περιοχές του κόσμου οι ψυχικές ασθένειες, που στη Βρετανία αποτελούσαν – σύμφωνα με το Bloomberg – την υπ’ αριθμόν 1 αιτία απουσίας από την εργασία στο τέλος του 2022.

Εργαζόμενοι: Επιβαρύνθηκε η ψυχική υγεία για 1 στους 4 τον τελευταίο χρόνο – Η αρνητική πρωτιά της Ελλάδας

Όπως αναφέρει το οικονομικό πρακτορείο επικαλούμενο ανάλυση της GoodShape, εταιρείας παροχής συμβουλών σχετικών με την υγεία και την ευημερία των εργαζομένων, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022, χάθηκαν περισσότερες από 85 εκατομμύρια εργάσιμες ημέρες λόγω της κακής υγείας των εργαζομένων, με το εκτιμώμενο κόστος για τις επιχειρήσεις να ανέρχεται σε 12,3 δισεκατομμύρια λίρες (15,3 δισ. δολάρια). Τα ζητήματα ψυχικής υγείας ευθύνονται για σχεδόν το ένα πέμπτο των χαμένων εργατοωρών.

Κρίση υγείας

Η ανάλυση της GoodShape δείχνει πώς η κρίση υγείας που ξέσπασε κατά τη διάρκεια της πανδημίας επιδεινώνεται δύο χρόνια μετά την άρση των περιορισμών Covid, επιδεινώνοντας τις ελλείψεις εργαζομένων που παρατηρούνται σε πολλούς τομείς (και) της βρετανικής οικονομίας.

Συνολικά το 2022 το ποσοστό απουσιών λόγω ασθένειας στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε στο 2,6%, στο υψηλότερο ποσοστό χαμένων ωρών εργασίας από το 2004.

Στις ομάδες με τα υψηλότερα ποσοστά απουσίας λόγω ασθένειας περιλαμβάνονται οι γυναίκες, οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι, οι εργαζόμενοι με μακροχρόνιες παθήσεις, τα άτομα που εργάζονται με μερική απασχόληση και τα άτομα που εργάζονται σε επαγγέλματα φροντίδας, αναψυχής ή άλλα επαγγέλματα παροχής υπηρεσιών, σύμφωνα με τη Στατιστική Αρχή της Βρετανίας (ONS).

Σύμφωνα με την GoodShape, ο αριθμός των χαμένων ημερών λόγω κακής υγείας το τέταρτο τρίμηνο ήταν κατά 25% υψηλότερος από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα. Η ψυχική ασθένεια, η οποία ξεπέρασε τις ιατρικές λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης της Covid, ως κύρια αιτία απουσίας στα μέσα του περασμένου έτους, αυξήθηκε κατά πάνω από 40%.

Στο επίκεντρο η κρίση του NHS

Όπως σημειώνει το Bloomberg, τα στοιχεία αναμένεται να στρέψουν τα φώτα της δημοσιότητας στην κρίση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS), όπου οι ελλείψεις προσωπικού και η αυξανόμενη ζήτηση έχει αφήσει περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους στην αναμονή για να λάβουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Οι ειδικοί λένε ότι η έλλειψη βοήθειας εμποδίζει πολλούς ανθρώπους με παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το άγχος, που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια των lockdowns, να επιστρέψουν στην εργασία τους.

«Ο αντίκτυπος της κακής ψυχικής υγείας στην παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού του Ηνωμένου Βασιλείου είναι εξαιρετικά υποτιμημένος», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της GoodShape, Alun Baker. «Ένας στους τέσσερις από εμάς αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας κάθε χρόνο, και αν οι εργοδότες δεν βοηθήσουν τους ανθρώπους τους να λάβουν την κατάλληλη υποστήριξη από νωρίς, τα κοινά προβλήματα μπορεί να κλιμακωθούν σε κάτι πολύ πιο σοβαρό».

Η έρευνα της GoodShape βασίστηκε στην ιδιόκτητη βάση δεδομένων της για τις απουσίες στο χώρο εργασίας και την ευημερία του εργατικού δυναμικού που καλύπτει περισσότερα από 750.000 αρχεία εργαζομένων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus
Ασφάλιστρα υγείας: Στην αντεπίθεση οι ασφαλιστικές – Βάζουν θέμα ΣΔΙΤ στα δημόσια νοσοκομεία
Plus |

Στην αντεπίθεση οι ασφαλιστικές για τα ασφάλιστρα υγείας – Ζητούν τιμοκατάλογο και είσοδο στα δημόσια νοσοκομεία

Μετά τις αποκαλύψεις του ΟΤ για τα ασφάλιστρα υγείας, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών ζητά μέτρα για το άνοιγμα του ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά νοσοκομεία

«Η σύνοδος των τριών κρίσεων: 2014-2022» – Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Πετράκη
Tέχνη και Ζωή |

«Η σύνοδος των τριών κρίσεων: 2014-2022» – Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Πετράκη

Η Ελλάδα μετά την βαριά κρίση του 2010-2014, που συνεχίστηκε ουσιαστικά μέχρι το 2017 και τυπικά μέχρι τον Αύγουστο του 2022 πέρασε όπως όλος ο κόσμος, τον Covid-19 και την ενεργειακή κρίση και το Ουκρανικό.