Να καλύψουν το κενό που αφήνει η υποχώρηση της Ρωσίας φιλοδοξούν κορυφαίοι εξαγωγείς φυσικού αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο, με «όπλο» τη δυνατότητα υγροποίησης μεγάλων ποσοτήτων αερίου το οποίο κατόπιν μπορεί να εξαχθεί στις πέντε ηπείρους με πλοία μεταφοράς LNG.
Φυσικό αέριο: Πρεμιέρα σήμερα για τη νέα ενεργειακή πλατφόρμα της ΕΕ
Όπως σημειώνει το CNBC, στα κράτη που φιλοδοξούν να καταστούν πρωταγωνιστές στην παγκόσμια αγορά LNG περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ και το Κατάρ καθώς, σύμφωνα με αναλυτές, το μερίδιο της Ρωσίας στην εν λόγω αγορά θεωρείται βέβαιο πως θα μειωθεί κατά τη διάρκεια της τρέχουσας δεκαετίας. Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο ο Χένινγκ Γκλουΐστιν, διευθυντής για την ενέργεια, το κλίμα και τους φυσικούς πόρους στην Eurasia Group, τόνισε ότι ο ρόλος της Ρωσίας στο χώρο του υγροποιημένου φυσικού αερίου υποχωρούσε ακόμη και πριν από την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία.
Ο παράγοντας «κυρώσεις»
Όμως οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την έναρξη του πολέμου απομάκρυναν ακόμα περισσότερες ξένες επενδύσεις από τον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρωσίας. Έτσι, η Μόσχα αδυνατεί πλέον να κατασκευάσει μονάδες υγροποίησης για την μετατροπή του φυσικού αερίου σε LNG, κάτι που αναπόφευκτα θα θέσει εμπόδια στις ενεργειακές της φιλοδοξίες – όπως ανέφερε στο CNBC ο διευθυντής της S&P για το φυσικό αέριο της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας, Ζι Σιν Τσονγκ.
«Σε αυτή τη δεκαετία, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τη Ρωσία να επεκτείνει την ικανότητα υγροποίησής της, δεδομένων των ευρέων κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα», δήλωσε ο Τσόνγκ.
Πρόσθεσε ότι η συνολική δυναμικότητα των ρωσικών εγκαταστάσεων υγροποίησης φυσικού αερίου θα παραμείνει σταθερή στους 37 εκατομμύρια τόνους ετησίως τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με την S&P, μέχρι το 2030 η συνολική παγκόσμια δυναμικότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου θα αυξηθεί κατά 50% σε 671 εκατομμύρια τόνους ετησίως, με το μερίδιο της Ρωσίας σε αυτή την πίτα να υποχωρεί στο 5% από το σημερινό 6,7%.
Οι ΗΠΑ στους μεγάλους κερδισμένους
Το 2021, πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία, η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο, καθώς και ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου μετά την Αυστραλία, το Κατάρ και τις ΗΠΑ. Οι τρεις αυτές χώρες, μαζί με ορισμένες ακόμα, είναι αυτές που αναμένεται να καλύψουν το κενό που αφήνει η υποχώρηση της Μόσχας.
«Θα δούμε [να δίνεται] πολύ μεγαλύτερη έμφαση σε άλλα μέρη όπως οι ΗΠΑ, η Μοζαμβίκη και η Αυστραλία», δήλωσε ο Τσονγκ.
Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι ΗΠΑ ξεπέρασαν το Κατάρ και την Αυστραλία και έγιναν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, σύμφωνα με την Energy Information Administration, η οποία επικαλείται στοιχεία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Cedigaz.
Μέχρι το 2030, ο Τσονγκ αναμένει ότι οι ΗΠΑ θα συγκεντρώνει το 25% της παγκόσμιας δυναμικότητας υγροποιημένου φυσικού αερίου και το Κατάρ το 19%.
Ενδιαφέρον για την Ανατολική Μεσόγειο
Ο Χένινγκ της Eurasia ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ και το Κατάρ θα είναι οι «κύριοι ωφελημένοι» καθώς η Ρωσία υποχωρεί στο παγκόσμιο οικοσύστημα LNG.
«Τα νέα έργα και οι επεκτάσεις των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στις ΗΠΑ, καθώς και η τεράστια επέκταση του North Field του Κατάρ επιταχύνθηκαν σημαντικά, καθώς η Ευρώπη εισήλθε στην αγορά LNG πέρυσι», δήλωσε.
Εκτός από τις ΗΠΑ και το Κατάρ, η Ανατολική Μεσόγειος βρίσκεται επίσης στη λίστα του αναλυτή της Eurasia, καθώς η περιοχή είναι γεωγραφικώς κατάλληλη για να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο από αγωγούς προς τις χώρες της νότιας Ευρώπης, ιδίως την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κροατία.
«Το LNG της Ανατολικής Αφρικής, συμπεριλαμβανομένης της Μοζαμβίκης και ενδεχομένως και της Τανζανίας, μπορεί επίσης να ενισχυθεί», πρόσθεσε ο Henning.
«Στενό» το παράθυρο ευκαιρίας
Ωστόσο, ο Χένινγκ προειδοποίησε ότι «το παράθυρο ευκαιρίας [για το LNG] είναι σχετικά στενό», δεδομένης της προσπάθειας της Ευρώπης να μειώσει τη συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου μέσω περιορισμών που πρόκειται να θεσπιστούν στην κατανάλωση, αλλά και μέσω επενδύσεων σε εναλλακτικές εγχώριες πηγές εφοδιασμού.
Όπως υπενθυμίζει το CNBC, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε το σχέδιο REPowerEU λίγο μετά την έναρξη του ουκρανικού πολέμου, με στόχο την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας στο 45% μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Αυτό συμβαδίζει με τη μακροπρόθεσμη ατζέντα απεξάρτησης από τον άνθρακα που προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Νόμος για το Κλίμα.
Η προώθηση των ΑΠΕ έχει ως αποτέλεσμα ο ρόλος του φυσικού αερίου να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.
Latest News
ΔΕΗ: Ακύρωση buy back ιδίων μετοχών από τη ΓΣ – Συστήνεται η PPC INSPECTRA
Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ ενέκρινε την ακύρωση 12,7 εκατ. μετοχών και τη σύσταση θυγατρικής
Φόβοι για νέα ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη - Πάνω από τα 43 ευρώ το TTF
Παρά τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης, οι ευρωπαϊκές τιμές στο φυσικό αέριο παραμένουν ευμετάβλητες λόγω των διαταραχών του εφοδιασμού
Αυξάνεται η δυναμικότητα της Mitsubishi σε LNG - Θα φτάσει τα 17 εκατ. τόνους το 2030
Η Mitsubishi συμμετέχει σε 12 έργα LNG στο Μπρουνέι, τη Μαλαισία, την Αυστραλία, το Ομάν, τη Ρωσία, την Ινδονησία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά
Πού κλείδωσαν τις τιμές ρεύματος για τον Νοέμβριο, ΔΕΗ και πάροχοι
Τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές κυμαίνονται τον Νοέμβριο από τα 0,116 μέχρι τα 0,1519 ευρώ ανά κιλοβατώρα
Σε υψηλό 4 ετών οι εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας - Καλύτεροι πελάτες ΗΠΑ και Ινδία
Στη Βενεζουέλα, η κρατική εταιρεία PDVSA και οι κοινοπραξίες της εξήγαγαν κατά μέσο όρο 947.387 βαρέλια ημερησίως αργού και καυσίμου
ΔΕΗ: Για τρίτο συνεχόμενο μήνα μειώνει τις τιμές στο ρεύμα – Οι χρεώσεις για τον Νοέμβριο
Η ΔΕΗ ανακοίνωσε τις χρεώσεις για το πράσινο οικιακό τιμολόγιοα και το «Γ21» για τους επαγγελματίες
Από σήμερα το χειμερινό ωράριο για το μειωμένο νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος
Για τους πελάτες που εφαρμόζεται οικιακό τιμολόγιο με χρονοχρέωση συνεχούς ωραρίου, ισχύει το υφιστάμενο ωράριο 23:00 έως 07:00
Βερροιόπουλος (ΤΕΝΕΡΓ): «Τα 4 προαπαιτούμενα για να πετύχει η πράσινη μετάβαση»
Ο Μιχάλης Βερροιόπουλος γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ τονίζει τη σημασία των ΑΠΕ και της αποθήκευσης ενέργειας
Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές ρεύματος; - Οι τρεις παράγοντες που επηρεάζουν τις αγορές
Τα εμπόδια για να περάσουν οι μειώσεις στις τιμές ρεύματος στους τελικούς καταναλωτές απαριθμούν κυβέρνηση, ΑΔΜΗΕ και βιομηχανία
Χρέωση στο ρεύμα ανά ώρα – Όλο το σχέδιο για τα πορτοκαλί τιμολόγια
Πότε τίθενται σε ισχύ τα πορτοκαλί τιμολόγια ρεύματος – Ποιοι πάροχοι μπορούν να τα προσφέρουν – Τι αλλάζει στις συμβάσεις και τους λογαρισμούς των οικιακών καταναλωτών