Σε ένα από τα πρώτα προεκλογικά σποτ της ΝΔ υπό τη «λεζάντα» ότι η Ελλάδα «έχει συνάψει συμφωνίες που ενισχύουν την ασφάλειά της με Γαλλία, ΗΠΑ, Ισραήλ, Αίγυπτο και ΗΑΕ» επιλέχθηκαν μεταξύ άλλων πλάνα του Κυριάκου Μητσοτάκη από συζητήσεις του με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο και με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Ελιζέ, από την ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο, από την παρουσία του στους διαδρόμους των Βρυξελλών.

Μερικά 24ωρα μετά στο μήνυμά του για την προκήρυξη των εκλογών ο πρωθυπουργός μίλησε για ανάγκη «ισχυρής εκπροσώπησης του τόπου διεθνώς», ενώ στην παρουσίαση του γαλάζιου σχεδίου για την επόμενη τετραετία ο ίδιος ανοίγει ως ξεχωριστό άξονα την «ισχυρή Ελλάδα», μιλώντας για αναβαθμισμένη θέση της χώρας σε ΝΑ Ευρώπη και Μεσόγειο. Οι ζυμώσεις με κομβικούς παίκτες στη διεθνή σκακιέρα αποτελούν προτεραιότητα για τον Μητσοτάκη και, προεκλογικά πλέον, για τους κυβερνητικούς ο ρόλος της Ελλάδας (ενεργειακός, σταθερότητας) λειτουργεί ως πεδίο συγκρίσεων με την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ.

Το χαρτί της συμμαχίας του νότου

Επί ευρωπαϊκού εδάφους ο Μητσοτάκης έχει επιδιώξει μέτωπο διεκδικήσεων με τους… νότιους, συμπεριλαμβανομένου του Μακρόν, με τον οποίο έχει πλέον αδιαμεσολάβητη επαφή.

Μέσω του σχήματος των ευρωμεσογειακών χωρών MED-9 (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Κύπρος, Μάλτα, Πορτογαλία, Ισπανία, Κροατία, Σλοβενία) ο ίδιος επιχείρησε και τους πρώτους διαύλους με την  Τζόρτζια Μελόνι. Η σχέση αναπτύσσεται, με την ιταλίδα πρωθυπουργό να επιδιώκει και η ίδια επικοινωνία συντονισμού με τον Μητσοτάκη (τελευταία φορά προ μηνός, όταν του τηλεφώνησε ύστερα από συνομιλία της με τον γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς) και με δεδομένο ότι και η Αθήνα θέλει τη Ρώμη στο πλευρό των συμμάχων μπροστά σε κοινές προκλήσεις (π.χ. Προσφυγικό), με το βλέμμα στη Λιβύη κ.λπ.

Η «επιστροφή» της ελληνικής προσοχής στα Βαλκάνια ήταν άλλη μια επιχείρηση του Μητσοτάκη. «Βαλκανικές» μάλιστα θα είναι οι τελευταίες διεθνείς επαφές του προ των εκλογών, εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για γεύμα εργασίας μεταξύ άλλων στον κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, στον βούλγαρο πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ, στους πρωθυπουργούς της Αλβανίας Εντι Ράμα, της Σερβίας Ανα Μπρνάμπιτς στους Δελφούς.

Προφανώς οι ευρωπαϊκές συμμαχίες του Μητσοτάκη περνούν σε μεγάλο βαθμό και από την κομματική οικογένεια της ΝΔ, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Τελευταία φορά υπό την προεδρία του Μάνφρεντ Βέμπερ και με ζητούμενα αφενός μια ψήφο εμπιστοσύνης στον Μητσοτάκη, αφετέρου τη συνένωση δυνάμεων για τις ευρωεκλογές του 2024, έγινε διάσκεψη ηγετών, με παρόντες στην Αθήνα την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, τον πρόεδρο της Ρουμανίας Kλάους Γιοχάνις, τον αυστριακό καγκελάριο Kαρλ Νεχάμερ, τους πρωθυπουργούς της Κροατίας Aντρέι Πλένκοβιτς και της Σλοβακίας Εντουαρντ Χέγκερ, κ.ά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα