
«Κοστούμι» 7-9 δισ. ευρώ ράβει η Νέα Δημοκρατία για τις οικονομικές παρεμβάσεις της επόμενης 4ετίας, βάσει των οποίων υπόσχεται ενίσχυση των εισοδημάτων, με αυξήσεις μισθών και μειώσεις φόρων.
Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική οικονομία θα κινείται με ρυθμούς 3% ετησίως. Αυτός ο ρυθμός αποτελεί έναν στόχο πρόκληση καθώς συνεπάγεται υψηλή ροή επενδύσεων και εσόδων, ώστε να μην υπάρξει δημοσιονομικός κίνδυνος. Ήδη, για το 2023 εκτιμάται ότι η οικονομία θα “τρέξει” με περίπου 2%, άρα για να αγγίξει το 3%, για τα επόμενα έτη, θα πρέπει οι επενδύσεις και η κατανάλωση να μην απειληθούν, για παράδειγμα από μία νέα κρίση, όπως η εν εξέλιξη αναταραχή στις διεθνείς τράπεζες.
Αυτά είναι όλα τα κόμματα και οι συνασπισμοί που θέλουν να κατέβουν στις εκλογές
Μετά την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος την Παρασκευή θα παρουσιάσει τις δικές του υποσχέσεις. Η Κουμουνδούρου προτείνει μείωση των έμμεσων φόρων, κάτι το οποίο η ΝΔ δεν έχει εντάξει τις εξαγγελίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε παρουσιάσει ένα αναλυτικό σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια και το ιδιωτικό χρέος. Θεωρείται ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα προς επίλυση και αφορά την μεσαία τάξη.
Ως προς τη Νέα Δημοκρατία, το κυβερνών κόμμα επιδιώκει την ανανέωση της θητείας της υποσχόμενη να προσεγγίσουν οι μισθοί στην Ελλάδα τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Κεντρική ραχοκοκαλιά των εξαγγελιών είναι να επιτευχθεί μία αύξηση των μισθών κατά 25% σε βάθος τετραετίας, φοροελαφρύνσεις για οικογένειες με παιδιά και μείωση του μη μισθολογικού κόστους.
Ο γαλάζιος λογαριασμός υπολογίζεται περίπου στα 2 δισ. Ευρώ ετησίως και η κύρια πηγή “χρηματοδότησης” είναι η ανάπτυξη. Σύμφωνα με τους στόχους της ΝΔ, οι επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 70%, οι εξαγωγές έως το 2030 θα αυξηθούν 70% του ΑΕΠ και τα τουριστικά έσοδα θα εκτοξεύουν στα 30 δισ. Ευρώ.
Αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ
Η γαλάζια παράταξη παίζει το χαρτί των μόνιμων μειώσεων φόρων και εισφορών κατά την τετραετία 2023-2027. Αυτό σημαίνει ότι με την προαναγγελθείσα αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ, οι μισθωτοί με ένα παιδί θα έχουν φορολογικό όφελος 90 ευρώ το χρόνο. Για τους φορολογούμενους με δυο ή περισσότερα παιδιά η ελάφρυνση αυξάνεται στα 220 ευρώ το χρόνο.
Στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ εντάσσεται, επίσης, μία νέα μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους. Αναλόγως με το δημοσιονομικό χώρο, οι νέες μειώσεις εισφορών μπορεί να είναι από 2 – 3 ποσοστιαίες μονάδες για τη μισθωτή απασχόληση. Ως τώρα, οι εισφορές μειώθηκαν κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες τον Ιούνιο του 2020 και κατά 3 τον Ιανουάριο του 2021. Επίσης, από 1/6/2022 μειώθηκε το ύψος των εισφορών επικουρικής ασφάλισης από 6,5% σε 6%, ισόποσα για εργοδότες και μισθωτούς.
Σημαντική είναι η εξαγγελία για την κατάρτιση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, το οποίο ξεκινά από 400 ευρώ και φθάνει τα 1.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η ΝΔ δεσμεύεται για σταδιακή μείωση 20% του τέλους επιτηδεύματος το 2025, 30% το 2026 και κατάργηση έως το τέλος της τετραετίας το 2027. Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ανέρχεται περίπου στα 400 εκατ. Ευρώ.
Πηγή in.gr


Latest News

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Ψηφιακά όπλα για την απλούστευση των διαδικασιών στο Δημόσιο φέρνει η συνεργασία των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών

Greece Launches New Unemployment Benefit
This system calculates the benefit amount under both the current and new frameworks, ensuring recipients receive either the same or a higher amount under the pilot scheme.

Τι θα ισχύει για τις ώρες κοινής ησυχίας από την 1η Απριλίου
Οι νέες ώρες κοινής ησυχίας που τίθενται σε ισχύ εν όψει του καλοκαιριού θα διαρκέσουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου – Τα έξι σημεία που πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες

Σε υψηλό έτους η μεταποίηση στην Κίνα τον Μάρτιο
Ο επίσημος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στο 50,5 τον Μάρτιο στην Κίνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα

Ρωσία: Κατέρριψε 66 ουκρανικά drones τη νύχτα
Τα 41 από τα ουκρανικά drones καταστράφηκαν στους αιθέρες της παραμεθόριας ρωσικής περιφέρειας Μπριάνσκ

Ξεκινά η τριήμερη κακοκαιρία – Πού αναμένονται επικίνδυνα φαινόμενα σήμερα
Η ΕΜΥ εξέδωσε κόκκινη προειδοποίηση για την κακοκαιρία – Αναλυτικά ο καιρός ανά περιοχή

Βαγγέλης Μαρινάκης: Υπερηφάνεια για τους Έλληνες της ομογένειας που «είναι όλοι μαζί ενωμένοι»
Συγκινημένος από τις επαφές του με Έλληνες στη Νέα Υόρκη, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, τελετάρχης της 86ης ελληνικής παρέλασης στην 5η Λεωφόρο, μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τους Έλληνες της ομογένειας. «Δύο φορές Έλληνες, δυο φορές Ολυμπιακοί» είπε χαμογελώντας.

Παρέλαση 25η Μαρτίου Νέα Υόρκη: Τελετάρχης ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο Ολυμπιακός τιμά την επέτειο
Η 86η ελληνική παρέλαση στην 5η Λεωφόρο στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Τελετάρχης ο Βαγγέλης Μαρινάκης.
![Μητσοτάκης – Νετανιάχου: Επαναβεβαίωσαν τη στρατηγική σχέση Ελλάδας – Ισραήλ [video]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/mits0_neta-600x400.jpg)
Επαναβεβαίωση στρατηγικής σχέσης Ελλάδας – Ισραήλ [video]
Οι δυο πρωθυπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τις περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για τις προκλήσεις στη Συρία, στον Λίβανο και στην Ερυθρά Θάλασσα

Τραμπίζει ο Στάρμερ; Φυλάκιση σε όσους προσλαμβάνουν παράτυπους μετανάστες
Οι επιχειρήσεις που δεν θα πραγματοποιούν ελέγχους για τους μετανάστες που απασχολούν θα αντιμετωπίσουν σημαντικές κυρώσεις, ακόμα και λουκέτο