Αθροιστική αύξηση των μισθών κατά 25% στο τέλος της τετραετίας. Διαμόρφωση του κατώτατου μισθού μεταξύ 950 και 1.000 ευρώ – από 780 σήμερα – και του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ από 1.176,5 ευρώ στα τέλη του 2022. Επαναφορά των τριετιών με την μείωση της ανεργίας η οποία προβλέπεται κάτω από το 8% στο τέλος της τετραετίας. Νέο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα για τη βελτίωση των αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων, μετά από δεκατέσσερα χρόνια μειωμένων και «παγωμένων» μισθών. Περαιτέρω αύξηση στις συντάξεις, αλλά και νέα μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές.
Πρόκειται για ορισμένα από τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης παρουσιάζοντας το προεκλογικό κυβερνητικό πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία.
Οι μισθοί
«Θα είναι η τετραετία βελτίωσης των αμοιβών», αναφέρει συχνά ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας το στίγμα για την πολιτική που θα ακολουθήσει στο τομέα αυτό, εφόσον εκλεγεί και αναλάβει εκ νέου την διακυβέρνηση της χώρας.
Οι αυξήσεις που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός περιλαμβάνουν τα εξής:
- Αύξηση μέσου μισθού πάνω από 25% στην τετραετία 2023-2027, έτσι ώστε να διαμορφωθεί στα 1.500 ευρώ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ ο μέσος μισθός το 2022 ανήλθε σε 1.176,5 ευρώ έναντι 1.117 το 2021 και 1.046,3 ευρώ το 2019.
- Αύξηση κατώτατου μισθού πάνω από τα 950 ευρώ από τα 780 ευρώ στα οποία διαμορφώθηκε την 1η Απριλίου 2023. Εφόσον η συνολική αύξηση και στον κατώτατο μισθό είναι στο 25% (όπως και στους μέσους μισθούς) τότε το τελικό ποσό του κατώτατου στο τέλος της τετραετίας θα φθάσει 975 ευρώ.
- Μείωση της ανεργίας κάτω από το 8% έως το 2027. Αυτό σημαίνει ότι θα «επιστρέψει» το επίδομα των τριετιών στις κατώτατες αμοιβές το οποίο – σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς – επανέρχεται με την πτώση της ανεργίας ε ποσοστό κάτω από το 10%. Το ύψος του επιδόματος είναι 10% για κάθε τριετία και έως τρείς τριετίες.
- Αύξηση μισθών δημοσίων υπαλλήλων και αναμόρφωση μισθολογίου τους από 1.1.2024.
- Μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα ασφαλιστικών εισφορών και μη μισθολογικού κόστους. Η σημερινή κυβέρνηση εφόσον επανεκλεγεί θα συνεχίσει το πρόγραμμα μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών για την επόμενη τετραετία. Πέραν τούτου παραμένει σε εκκρεμότητα – και αναμένεται να εφαρμοστεί επίσης μετά τις εκλογές – η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6, ώστε να ολοκληρωθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα μείωσης κατά πέντε μονάδες το διάστημα από 2019 έως 2023.
- Νέα αύξηση 3-4% στις συντάξεις από 1/1/2024. Η αύξηση των συντάξεων θα είναι – πλέον – μόνιμη και θα δίδεται στο τέλος κάθε έτους, όπως προβλέπεται στον μηχανισμό προσδιορισμό των αυξήσεων. Ο μηχανισμός προβλέπει πως η αύξηση ορίζεται ως εξής: είναι το μισό (50%) του αθροίσματος δύο μεγεθών (πληθωρισμού + αύξηση του ΑΕΠ). Έτσι στις αρχές του 2024 αναμένεται νέα αύξηση των συντάξεων κατά 3,4%, ενώ ενδέχεται να προκύψει – συμπληρωματικά – επιπλέον αύξηση 0,3% λόγω
Οι τριετίες
Η αποκλιμάκωση των ποσοστών της ανεργίας και η προοπτική μείωσής τους κάτω από το 10% (στο 8% «βλέπει» την ανεργία το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας στο τέλος της επόμενης τετραετίας), επαναφέρει στο προσκήνιο το επίδομα των τριετιών στις κατώτατες αμοιβές.
Η επαναφορά των τριετιών για το σύνολο των εργαζομένων σημαίνει πως όσοι έχουν την απαραίτητη προϋπηρεσία θα μπορούν να λάβουν προσαυξήσεις έως και 30%. Να σημειωθεί ότι σήμερα τα ποσοστά των τριετιών λαμβάνουν, μόνο οι εργαζόμενοι, που είχαν συμπληρώσει την απαραίτητη προϋπηρεσία (μια, δύο ή τρείς τριετίες) μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012.
Latest News
Μέχρι 21 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας με έμφαση στις γυναίκες
To πρόγραμμα της ΔΥΠΑ εξασφαλίζει πρόσβαση σε χρηματοδότηση για ανέργους 30-59 ετών, δίνοντας έμφαση στις γυναίκες
Κρατικά φέσια 3,3 δισ. πνίγουν την αγορά - Σε ποιους χρωστάει το Δημόσιο
Τι δείχνουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις οφειλές του δημοσίου
Πόσο απέχει ο μέσος μισθός σήμερα από τα 1.500 ευρώ [γραφήματα]
Ποια είναι τα επόμενα βήματα για να αυξηθεί ο μέσος μισθός – Η σύγκριση με την Ευρώπη
ΓΣΕΕ: Άνιση η ευημερία στην Ελλάδα - Ο ρόλος πληθωρισμού, μισθών και στεγαστικής κρίσης
Η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρει πως και το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει δυσανάλογη επίδραση στην ευημερία των πολιτών διαφορετικής εισοδηματικής κατάστασης
Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας: Τα τρία σενάρια στο τραπέζι
Αγωνία δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα που είτε θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά είτε να τους κοπεί μέρος του εισοδήματος. Τα θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας
Τεκμαρτό εισόδημα: Τι αλλάζει φέτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Η αύξηση του κατώτατου μισθού ανέβασε στα 11.620 ευρώ το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα - Πώς θα σβήσουν οι επιβαρύνσεις
Κατώτατος μισθός: Στα 40 ή 50 ευρώ η αύξηση το 2025 - Την 1η Απριλίου οι νέες αμοιβές
Εκκινεί εντός Ιανουαρίου η διαδικασία προσδιορισμού των αυξήσεων – Ο «οδικός χάρτης» της αναπροσαρμογής των μισθών αυξήσεων μέχρι το 2027
Μέσω IRIS οι πληρωμές των εισφορών για μη μισθωτούς
Η υπηρεσία παρέχει στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών μέσω IRIS με e-banking ή mobile banking
Πρόσκληση για τη συγκρότηση των Επιτροπών γνωμοδότησης για τον κατώτατο μισθό
Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψη για το ύψος της αύξησης που θα πάρει ο κατώτατος μισθός για το έτος 2025
Η Ελλάδα χάνει έως 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις κενές θέσεις εργασίας
Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στην εκπαίδευση (11.642 θέσεις εργασίας), το εμπόριο (8.447), τη δημόσια διοίκηση και την άμυνα (6.903) και στην εστίαση και τα καταλύματα (6.345)