Για σημαντική βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια χάρη στις μεταρρυθμίσεις και της βοήθεια της τρόικας έκανε λόγω ο κορυφαίος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, σημειώνοντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης είναι υψηλότερος σε σχέση με αυτόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Ρουμπινί υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία είναι πιο ανταγωνιστική σήμερα, επεσήμανε ωστόσο ότι πρέπει να γίνουν ακόμη αρκετά, όπως η μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης και της δημόσιας διοίκησης. Αναφέρθηκε επίσης και στα χαμηλά επίπεδα καινοτομίας στις ελληνικές επιχειρήσεις, την ώρα που ο πλανήτης εξελίσσεται σε έναν «κόσμο γνώσης».
Ο οικονομολόγος μίλησε για την αβεβαιότητα που φέρνουν οι επερχόμενες εκλογές, αλλά επισήμανε ότι αυτό θα ξεπεραστεί. Επιπλέον υπογράμμισε τους σημαντικούς κινδύνους της «δύσκολης γειτονίας» με την Τουρκία, η οποία όπως είπε, βρίσκεται σε οικονομική δυσκολία και ελλοχεύει κίνδυνος κρίσης στο Αιγαίο, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και μία στρατιωτική σύρραξη.
Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Ρουμπινί αναφέρθηκε και στις προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας, με υπαρκτό τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού και έκανε ιδιαίερη αναφορά στις που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, υπό την ακραία πολιτική πόλωση που επικρατεί. Όπως είπε, οι ανισότητες όλο και διευρύνονται στις ΗΠΑ, ενώ οι ψηφοφόροι στρέφονται σε πρόσωπα όπως ο Τράμπ ή της ριζοσπαστικής αριστεράς.
Από την πλευρά της, η Ευρώπη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, καθώς συνεχίζουν να υπάρχουν χώρες με υψηλά αποθέματα δημοσίου χρέους, τα οποία μακροπρόθεσμα μπορεί να γίνουν μη βιώσιμα και σε συνδυασμό με τον γηράσκοντα πληθυσμό συνιστούν παράγοντες θα εμποδίσουν την ανάπτυξη.
Η επενδυτική βαθμίδα
Μιλώντας στο ίδιο Φόρουμ, ο μεγαλοεπενδυτής και επικεφαλής του ομίλου Fairfax Financial Holdings, Πρεμ Γουάτσα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας που θα τη φέρει στην επενδυτική βαθμίδα, θα έχει ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο και μετά τις εκλογές για τη χώρα. Ο κ. Γουάτσα υπογράμμισε ότι η χώρα κινείται, έχοντας πολύ θετική αποτύπωση με 1,5% επιτόκιο που είναι πολύ χαμηλό, ενώ η κυβέρνηση έχει καταφέρει να αντλήσει 38,5 δισεκατομμύρια ευρώ, που έχει ως μαξιλαράκι για έκτακτες ανάγκες.
Γουάτσα: Η επανεκλογή Μητσοτάκη θα ενισχύσει την πολιτική και οικονομική σταθερότητα
«Σε παγκόσμιο επίπεδο είναι το καλύτερο προφίλ χρέους και το χρέος των ιδιωτών είναι πολύ περιορισμένο. Η Ελλάδα έχει πολύ χαμηλά επίπεδα ιδιωτικού χρέους σε σχέση με Γερμανία και Σουηδία. Είναι ευκαιρία για την Ελλάδα να αναπτυχθεί σε ιδιωτικό και δημόσιο επίπεδο. Βλέπουμε ότι υπάρχουν εξαιρετικές ευκαιρίες για την Ελλάδα τα επόμενα πέντε χρόνια», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια της ομιλίας του ανέφερε ότι εάν συνεχιστεί η υφιστάμενη τάση, θα αποτελέσει ένα εξαιρετικά θετικό γεγονός για την Ελλάδα. «Υπάρχουν πολλά χρήματα που εισρέουν και η ελληνική ομογένεια έχει ξεκινήσει να επενδύει. Όταν υπάρχει πολιτική σταθερότητα και τέτοιες πολιτικές, η χώρα έχει εξαιρετικές προοπτικές και νομίζω ότι αυτό θα συνεχιστεί».
Οι ελληνικές τράπεζες
Αναφερόμενος στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, είπε ότι ο τραπεζικός τομέας στην Ελλάδα και οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες, που προηγουμένως παρουσιάζαν χορηγήσεις προς καταθέσεις στο 100%, τώρα βρίσκονται στο 60%. Έφερε ως παράδειγμα τη Eurobank, στην οποία είναι μεγαλομέτοχος, όπου όπως είπε το 2022 είχε έσοδα 1 δισεκατομμύριο ευρώ με ένα τεράστιο επίπεδο κέρδους και χωρίς να δώσει μέρισμα.
«Η κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ ισχυρή και μάλιστα κατά 1,5 με 2 φορές μεγαλύτερες από τις τράπεζες των ΗΠΑ», υπογράμμισε.
Latest News
«Ξεπαγώνει» η Ψηφιακή Τράπεζα Γης - Τα οφέλη για τις επενδύσεις και τους ιδιοκτήτες ακινήτων
Η Ψηφιακή Τράπεζα Γης θα αποτελέσει «εργαλείο» για στρατηγικές επενδύσεις, ιδιοκτήτες διατηρητέων, αυθαιρέτων
Η Handelsblatt επαινεί την Ελλάδα - «Σημαντική πρόοδος στη μείωση του χρέους»
Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρεται θετικά στη μείωση του χρέους της Ελλάδας
Τελική ευθεία για 6 στρατηγικές επενδύσεις 1,5 δισ. - Τα projects Metlen, Intrakat και ΤΙΤΑΝ
Οι στρατηγικές επενδύσεις που βρίσκονται στο στάδιο της διαδικασίας για τον χαρακτηρισμό τους ως στρατηγικές και σε διαδικασία διαβούλευσης
Μπορεί να... μηδενιστεί η ανεργία στην Ελλάδα; [γραφήματα]
Τι ισχύει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με την ανεργία - Ποιο είναι το κρίσιμο σημείο που μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη απασχόληση
Ο αθέατος πόλεμος στο ράφι - Τα brands και οι «επιθέσεις» των PL [γράφημα]
Ποια θέση έχει η ιδιωτική ετικέτα στο καρότσι του Έλληνα καταναλωτή – Τι δείχνουν πρόσφατες μελέτες για τη συμπεριφορά των καταναλωτών
Τι πληρώνουν e-ΕΦΚΑ και ΔΠΑ από 29 Οκτωβρίου μέχρι 1η Νοεμβρίου
Αναλυτικά τα ποσά και οι δικαιούχοι των πληρωμών e-EΦΚΑ και ΔΥΠΑ
Πόσο θα «ελαφρυνθεί» το δημόσιο χρέος από την πρόωρη αποπληρωμή
Ποιες είναι οι βασικές προβλέψεις σε σχέση με το ελληνικό δημόσιο χρέος για τα επόμενα χρόνια - Οι κινήσεις που θα γίνουν το 2025
Δεν αρκεί η σύνταξη - Σε απόγνωση οι συνταξιούχοι
Πολλοί συνταξιούχοι δυσκολεύονται πλέον να καλύψουν ακόμα και τις βασικές ανάγκες
Πώς εφαρμόζεται ο νόμος για το lobbying στην Ελλάδα - Τι ισχύει με το Μητρώο Διαφάνειας
Από τον Δεκέμβριο του 2022 έχει ξεκινήσει η λειτουργία του Μητρώου Διαφάνειας
«Συμφωνίες κυρίων» για τις τιμές: Μια ιστορία με παρελθόν αλλά χωρίς... μέλλον
Από τον Ακριτίδη στον Θεοδωρικάκο - Η συνταγή με τις δεκάδες παραλλαγές στην αντιμετώπιση της ακρίβειας