Ανοδικά κινήθηκαν οι αγορές της περιοχής της Ασίας, αφού η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική στην πρώτη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής υπό την προεδρία του νέου διοικητή Kazuo Ueda.

Ιαπωνία: Η πολιτική αρνητικών επιτοκίων συνεχίζεται και υπό τον Καζούο Ουέντα

Ο Nikkei 225 έκλεισε κατά 1,4% υψηλότερα στις 28.856,44 μονάδες μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας και ο Topix σημείωσε άνοδο 1,23% για να κλείσει την ημέρα στις 2057,48 μονάδες. Το ιαπωνικό γεν εξασθένησε 0,8% στα 134,9 έναντι του δολαρίου.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 σημείωσε άνοδο 0,36% και έκλεισε στις 7.318,7 μονάδες, ενώ ο νοτιοκορεατικός Kospi σημείωσε άνοδο 0,23% και έκλεισε στις 2.501,53 μονάδες και ο Kosdaq έκλεισε 0,87% χαμηλότερα στις 842,83 μονάδες.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 0,72%, ενώ ο δείκτης Hang Seng Tech σημείωσε άλμα 1,25%. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shenzhen Component σημείωσε άνοδο 0,71% και ο Shanghai Composite αυξήθηκε 0,72%.

Εμμένει στα αρνητικά επιτόκια η BOJ

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας άφησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της στην πρώτη συνεδρίαση πολιτικής του νεοδιορισθέντος διοικητή Kazuo Ueda. Η απόφαση ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες των οικονομολόγων για μη μεταβολή του επιτοκίου αναφοράς, το οποίο διατηρείται στο -0,1% από τότε που η κεντρική τράπεζα έθεσε τα επιτόκια κάτω από το μηδέν το 2016.

Οι αξιωματούχοι της Τράπεζας της Ιαπωνίας έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν μια “ευρεία επανεξέταση της πολιτικής”, συμπεριλαμβανομένης της συζήτησης για μια αλλαγή στο forward guidance της, ανέφερε η Nikkei. Το δημοσίευμα πρόσθεσε ότι ενώ οι συνομιλίες περιλαμβάνουν την αναβολή της απόφασης για τις βελτιώσεις του YCC, υπάρχει πιθανότητα η συνέχεια να λάβει χώρα περίπου ένα χρόνο μετά την αναθεώρηση.

Τα μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, το ποσοστό ανεργίας στην Ιαπωνία αυξήθηκε στο 2,8% τον Μάρτιο, από 2,6% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Η μέτρηση ήταν υψηλότερη από τις προβλέψεις του Reuters για 2,5% και σηματοδοτεί την υψηλότερη μέτρηση από τον Ιανουάριο του 2022. Η αναλογία θέσεων εργασίας προς αιτούντες της χώρας διαμορφώθηκε στο 1,32, κάτω από τις προβλέψεις του Reuters για 1,34.

Εν τω μεταξύ, η βιομηχανική παραγωγή τον Μάρτιο αυξήθηκε κατά 0,8% σε μηνιαία βάση, μετά από αύξηση 4,6% τον προηγούμενο μήνα. Αυτό υπερβαίνει τις προβλέψεις του Reuters για αύξηση 0,5% για τον μήνα. Σε ετήσια βάση, η παραγωγή μειώθηκε κατά 0,8% τον Μάρτιο μετά από μείωση 1,4% τον Φεβρουάριο.

Παράλληλα, η βιομηχανική παραγωγή της Νότιας Κορέας μειώθηκε κατά 7,6% σε ετήσια βάση, μια μικρότερη πτώση σε σύγκριση με τις προσδοκίες των οικονομολόγων για πτώση 10,1%. Αυτός είναι επίσης ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας που η βιομηχανική παραγωγή αυξάνεται, μετά την πτώση κατά 13,4% τον Ιανουάριο και την πτώση κατά 8% τον Φεβρουάριο. Σε μηνιαία βάση, η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε άνοδο 5,1%, αντιστροφή από την πτώση 2,7% τον Φεβρουάριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές