Οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες αυξήθηκαν σταθερά την Παρασκευή μετά τις ισχυρές ενημερώσεις κερδών από την Exxon και την Intel που αντιστάθμισαν τις ανησυχίες για την προειδοποίηση επιβράδυνσης της Amazon, ενώ τα οικονομικά στοιχεία ενίσχυσαν οι προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα.

Ο Dow Jones Industrial Average σημείωσε άνοδο 272 μονάδων (+0,80%), στις 34.098,16 μονάδες, ο S&P 500 έκλεισε με άνοδο 34,13 μονάδων (+0,83%), στις 4.169,48 μονάδες και ο Nasdaq έκλεισε με άνοδο 84,35 μονάδων (+0,69%), στις 12.226,58 μονάδες.

Κλείσιμο εβδομάδας με απώλειες 2,36% στο ΧΑ

Ο Dow ολοκλήρωσε τον Απρίλιο 2,5% υψηλότερα, η καλύτερη μηνιαία επίδοσή του από τον Ιανουάριο. Ο S&P 500 κατέγραψε μηνιαία άνοδο 1,5%, ενώ ο Nasdaq έκλεισε τον μήνα ελαφρώς υψηλότερα.

Σε επίπεδο τίτλων

Οι μετοχές της Exxon Mobil σημείωσαν άνοδο 1,9% μετά το ιστορικό υψηλό όλων των εποχών, καθώς η εταιρεία πετρελαίου ανέφερε κέρδη ρεκόρ πρώτου τριμήνου από την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, βοηθώντας σε άνοδο 1,8% στον ενεργειακό δείκτη S&P.

Η εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών Intel κέρδισε 4,7% αφού προέβλεψε ότι τα μικτά περιθώρια θα βελτιωθούν το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ωστόσο, η Amazon σημείωσε πτώση 3,6% παρά τα καλύτερα από τα αναμενόμενα τριμηνιαία αποτελέσματα, αφού ανακοίνωσε ότι η ανάπτυξη των επιχειρήσεων της στο cloud computing θα επιβραδυνθεί περαιτέρω.

Ο ιδιοκτήτρια εταιρεία της εφαρμογής Snapchat, Snap Inc, υποχώρησε 18% καθώς προειδοποίησε ότι τα αποτελέσματα του επόμενου τριμήνου θα μπορούσαν να χάσουν τους στόχους της Wall Street, ενώ η Pinterest σημείωσε πτώση περίπου 17% μετά την πρόβλεψη για αύξηση εσόδων για το δεύτερο τρίμηνο αλλά κατώτερες των εκτιμήσεων.

Η Cloudflare σημείωσε πτώση 24,6% λόγω χαμηλής πρόβλεψης εσόδων από τον πάροχο υπηρεσιών cloud, ενώ η Colgate-Palmolive σημείωσε άλμα 3% μετά την άρση των ετήσιων προβλέψεων για τις οργανικές πωλήσεις της σε σταθερές αυξήσεις τιμών.

Τα μάκρο της ημέρας

Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες των ΗΠΑ παρέμειναν αμετάβλητες τον Μάρτιο, ενώ οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις παρέμειναν ισχυρές, τροφοδοτώντας τις προσδοκίες ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα.

Άλλα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, ενώ η πτώση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών τον Απρίλιο ενέτεινε τους φόβους για ύφεση.

Οι αναλυτές αναμένουν τώρα ότι τα κέρδη του πρώτου τριμήνου για τις εταιρείες του S&P 500 θα μειωθούν κατά 1,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος σε σύγκριση με πτώση 5,1% που αναμενόταν στις αρχές Απριλίου, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Η Fed εξέδωσε μια λεπτομερή και καυστική αξιολόγηση της αποτυχίας της να εντοπίσει προβλήματα και να πιέσει για διορθώσεις στη Silicon Valley Bank πριν από την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας και υποσχέθηκε αυστηρότερη εποπτεία και αυστηρότερους κανόνες για τις τράπεζες.

Ωστόσο, οι μετοχές της περιφερειακής τράπεζας First Republic Bank υποχώρησαν περίπου 40% μετά από μια αναφορά ότι πιθανότατα κατευθυνόταν προς την Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street