Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσε την πρώτη της υποστήριξη την Παρασκευή για αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίες θα δώσουν σε κάθε χώρα μια ατομική διαδρομή μείωσης του χρέους, θα ενισχύσουν τη λογοδοσία και θα παρέχουν κίνητρα για επενδύσεις.

Μιλώντας μετά από τη συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι είναι σημαντικό οι νέοι κανόνες να τεθούν σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να αντικατασταθούν ομαλά οι υφιστάμενοι χωρίς περίοδο αβεβαιότητας.

Σύμφωνο Σταθερότητας: Ανοίγει η συζήτηση για την αλλαγή του – Τα όρια, οι «τιμωρίες» και τα στρατόπεδα

Η Κομισιόν πρότεινε την Τετάρτη ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους τέσσερα χρόνια για να διασφαλίσουν ότι το δημόσιο χρέος τους θα μειωθεί κατά ένα ποσό που διαπραγματεύεται μεμονωμένα και θα παραμείνει σε πτωτική πορεία για μια δεκαετία μετά χωρίς πρόσθετα μέτρα.

Η πρόταση, η οποία δεν θέτει αριθμητικό στόχο για το πόσο πρέπει να μειωθεί το χρέος κάθε χώρας, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Γερμανίας, η οποία θέλει έναν ελάχιστο ετήσιο στόχο μείωσης του χρέους 1% του ΑΕΠ και για τις 27 χώρες της ΕΕ.

Οι δηλώσεις Λαγκάρντ

«Εκτιμούμε τη μεγαλύτερη εστίαση στα υψηλά επίπεδα χρέους και μια μεσοπρόθεσμη προοπτική που στοχεύει επίσης να δώσει κίνητρα για τις τόσο απαραίτητες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις», είπε η Λαγκάρντ στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε ότι είναι σαφές πως οι χώρες αντιμετωπίζουν διαφορετικές προκλήσεις. Υποστήριξε επίσης, ότι από την άποψη της νομισματικής πολιτικής, είναι σημαντικό οι τροποποιημένοι κανόνες να διασφαλίσουν μια ρεαλιστική, σταδιακή και διαρκή μείωση του δημόσιου χρέους ώστε να περιορίσουν τις διαφορές στα επίπεδα χρέους μεταξύ των 27 μελών του μπλοκ.

«Αυτό θα συμβάλει στη μείωση της αβεβαιότητας και στη σταθεροποίηση των προσδοκιών της αγοράς σχετικά με τη μεσοπρόθεσμη κατάσταση χρέους των κρατών μελών», τόνισε.

Η Επιτροπή, επιφυλακτική για τα εθνικά χρέη σε όλο το μπλοκ που κυμαίνονται από περισσότερο από 170% του ΑΕΠ στην Ελλάδα και 145% στην Ιταλία έως 19% στην Εσθονία και 22% στη Βουλγαρία, θέλει να απομακρυνθεί από τους ενιαίους κανόνες.

Η Γαλλία υποστήριξε επίσης την ιδέα των μεμονωμένων οδών μείωσης του χρέους.

«Το ένα μέγεθος δεν ταιριάζει σε όλους», είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό λε Μερ σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο των υπουργικών συνομιλιών στη Στοκχόλμη.

«Υποστηρίζουμε σθεναρά αυτό το σημείο εκκίνησης και δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στους παλιούς κανόνες. Αυτό δεν θα ήταν αποτελεσματικό στον νέο κόσμο», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Τζιτζικώστας : Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη τον Φεβρουάριο του 2023, δεν έπρεπε να συμβεί
Διεθνή |

Το δυστύχημα στα Τέμπη, δεν έπρεπε να συμβεί - Η ασφάλεια κορυφαία προτεραιότητά μου, λέει ο Τζιτζικώστας

Ο υποψήφιος για τη θέση του Επιτρόπου Μεταφορών μιλώντας στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο είπε ότι « Ένα τέτοιο δυστύχημα δεν πρέπει να ξανασυμβεί πουθενά στην Ευρώπη»