Στον Ινδικό Ωκεανό η Γαλλία είναι παρούσα με το μικροσκοπικό νησί Μαγιότ, έκτασης μόλις 374 τετραγωνικών χλμ που όμως από το 2011 αναγνωρίσθηκε ως το εκατοστό πρώτο γαλλικό διαμέρισμα. Από τότε παραμένει το φτωχότερο μεν, αλλά και μεγάλη σπαζοκεφαλιά για τις εκάστοτε γαλλικές κυβερνήσεις.

Στη γειτονιά του βρίσκονται οι Κομόρες, πρώην γαλλικές κτήσεις και αυτές με τρία νησάκια ( Μεγάλη Κομόρ, Μοχέλι και Ανζουάν)που όμως το 1974 ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησία τους.

«Μπρα ντε φερ» με Μακρόν

Η κοντινότερη απόσταση του Ανζουάν με τη Μαγιότ είναι μόλις 80 χιλιόμετρα.  Στη Μαγιότ ως Γαλλία ισχύει το «δικαίωμα εδάφους» για τα παιδιά που γεννιόνται εκεί, τα οποία αποκτούν αυτομάτως τη γαλλική ιθαγένεια με όλα τα δικαιώματα προστασίας και επιδομάτων.

Η άμεση συνέπεια είναι ότι οι φτωχές γυναίκες από τις νήσους Κομόρες εδώ και μια δεκαετία προτιμούν να μεταναστεύουν έστω και παράτυπα για να γεννούν στα μαιευτήρια της Μαγιότ. Στέριωναν κατόπιν με τις οικογένειές τους δημιουργώντας παραγκουπόλεις στο νησί αλλά και προκαλώντας σχετική συμφόρηση.

Απελάσεις παράτυπων μεταναστών

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ( INSEE), η Μαγιότ έχει σήμερα 310.000 κατοίκους νούμερο που θεωρείται υποτιμημένο, εκ των οποίων μόνο οι μισοί έχουν τη γαλλική ιθαγένεια.  Παράτυπη μετανάστευση, φτώχεια και ανασφάλεια έχουν φτάσει πλέον στο ζενίθ.  Έτσι ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν έφθασε την περασμένη Δευτέρα στο νησί με ισχυρή αστυνομική συνοδεία και στόχο να βάλει κάποια τάξη.

Για τον ίδιο αυτό μεταφράζεται με την απέλαση 300 παράτυπων μεταναστών την ημέρα. Παράλληλα στοχεύει να αυστηροποιήσει τις συνθήκες απονομής της γαλλικής ιθαγένειας στα παιδιά που γεννιόνται στη Μαγιότ.  Μέχρι σήμερα αρκεί η τακτική παρουσία μόνο του ενός γονέα για τρεις μήνες στο νησί πριν από τη γέννηση, προκειμένου να αναγνωρισθεί στο παιδί η γαλλική ιθαγένεια.

Ο Ζεράρ Νταρμανέν όμως θεωρεί ανεπαρκή την εν λόγω νομοθεσία και δεν κρύβει την επιθυμία του να ενισχύσει το «δίκαιο εδάφους».  Με δήλωσή του στο κρατικό ραδιόφωνο France Info, ο υπουργός δήλωσε ότι: «Θέλω και οι δύο γονείς να είναι νόμιμοι ή να είναι Γάλλοι για περισσότερους από εννέα μήνες πριν από τη γέννηση του παιδιού».

Λόγω της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί στο νησί και της καταγραμμένης αγανάκτησης των (ντόπιων) «Μαορί» κατοίκων της Μαγιότ, είναι σίγουρο ότι ο Ζεράρ Νταρμανέν θα βρεί  σχετική υποστήριξη στις θέσεις του.  Δεν είναι όμως σίγουρο ότι το Συνταγματικό Συμβούλιο θα συμφωνήσει με μια τέτοια εξαίρεση.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νίκος Ανδρουλάκης: Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ήταν ένας δημιουργικός και ρηξικέλευθος επιχειρηματίας
Επικαιρότητα |

Ανδρουλάκης: Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ήταν ένας ρηξικέλευθος επιχειρηματίας

«Μαζί με τη συνοδοιπόρο της ζωής του, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, προσέφεραν σπουδαίο κοινωνικό έργο με κορωνίδα τη δημιουργία της πρώτης Ογκολογικής Μονάδας Παίδων στην πατρίδα μας»