
Στον Ινδικό Ωκεανό η Γαλλία είναι παρούσα με το μικροσκοπικό νησί Μαγιότ, έκτασης μόλις 374 τετραγωνικών χλμ που όμως από το 2011 αναγνωρίσθηκε ως το εκατοστό πρώτο γαλλικό διαμέρισμα. Από τότε παραμένει το φτωχότερο μεν, αλλά και μεγάλη σπαζοκεφαλιά για τις εκάστοτε γαλλικές κυβερνήσεις.
Στη γειτονιά του βρίσκονται οι Κομόρες, πρώην γαλλικές κτήσεις και αυτές με τρία νησάκια ( Μεγάλη Κομόρ, Μοχέλι και Ανζουάν)που όμως το 1974 ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησία τους.
Η κοντινότερη απόσταση του Ανζουάν με τη Μαγιότ είναι μόλις 80 χιλιόμετρα. Στη Μαγιότ ως Γαλλία ισχύει το «δικαίωμα εδάφους» για τα παιδιά που γεννιόνται εκεί, τα οποία αποκτούν αυτομάτως τη γαλλική ιθαγένεια με όλα τα δικαιώματα προστασίας και επιδομάτων.
Η άμεση συνέπεια είναι ότι οι φτωχές γυναίκες από τις νήσους Κομόρες εδώ και μια δεκαετία προτιμούν να μεταναστεύουν έστω και παράτυπα για να γεννούν στα μαιευτήρια της Μαγιότ. Στέριωναν κατόπιν με τις οικογένειές τους δημιουργώντας παραγκουπόλεις στο νησί αλλά και προκαλώντας σχετική συμφόρηση.
Απελάσεις παράτυπων μεταναστών
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ( INSEE), η Μαγιότ έχει σήμερα 310.000 κατοίκους νούμερο που θεωρείται υποτιμημένο, εκ των οποίων μόνο οι μισοί έχουν τη γαλλική ιθαγένεια. Παράτυπη μετανάστευση, φτώχεια και ανασφάλεια έχουν φτάσει πλέον στο ζενίθ. Έτσι ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν έφθασε την περασμένη Δευτέρα στο νησί με ισχυρή αστυνομική συνοδεία και στόχο να βάλει κάποια τάξη.
Για τον ίδιο αυτό μεταφράζεται με την απέλαση 300 παράτυπων μεταναστών την ημέρα. Παράλληλα στοχεύει να αυστηροποιήσει τις συνθήκες απονομής της γαλλικής ιθαγένειας στα παιδιά που γεννιόνται στη Μαγιότ. Μέχρι σήμερα αρκεί η τακτική παρουσία μόνο του ενός γονέα για τρεις μήνες στο νησί πριν από τη γέννηση, προκειμένου να αναγνωρισθεί στο παιδί η γαλλική ιθαγένεια.
Ο Ζεράρ Νταρμανέν όμως θεωρεί ανεπαρκή την εν λόγω νομοθεσία και δεν κρύβει την επιθυμία του να ενισχύσει το «δίκαιο εδάφους». Με δήλωσή του στο κρατικό ραδιόφωνο France Info, ο υπουργός δήλωσε ότι: «Θέλω και οι δύο γονείς να είναι νόμιμοι ή να είναι Γάλλοι για περισσότερους από εννέα μήνες πριν από τη γέννηση του παιδιού».
Λόγω της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί στο νησί και της καταγραμμένης αγανάκτησης των (ντόπιων) «Μαορί» κατοίκων της Μαγιότ, είναι σίγουρο ότι ο Ζεράρ Νταρμανέν θα βρεί σχετική υποστήριξη στις θέσεις του. Δεν είναι όμως σίγουρο ότι το Συνταγματικό Συμβούλιο θα συμφωνήσει με μια τέτοια εξαίρεση.
Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι
Πηγή: Deutsche Welle


Latest News

Το μήνυμα Χατζηδάκη μετά την αναβάθμισή του
Ο Χατζηδάκης πηγαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου αναλαμβάνοντας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με ρόλο συντονιστή για την παρακολούθηση του έργου των παραγωγικών υπουργείων

Το Who is Who των 15 νέων προσώπων της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό
Δεκαπέντε είναι τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση αφού ο ανασχηματισμός που αναμενόταν μετά την πρόταση δυσπιστίας και τα μαζικότατα συλλαλητήρια για τα Τέμπη έγινε το πρωί της Παρασκευής

Αρίστος Δοξιάδης: Ένας επενδυτής των start ups αναλαμβάνει την Έρευνα και Ανάπτυξη
Ο Αρίστος Δοξιάδης είναι συνεργάτης στη Big Pi, μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που επενδύει στην Ελλάδα και υποστηρίζει τη φιλόδοξη καινοτομία

Βλέπει υψηλότερα επίπεδα το ΧΑ - Στο επίκεντρο η Πειραιώς
Αν και δέχεται το ΧΑ κάποιες πιέσεις κατοχύρωσης κερδών, δεν δείχνουν προς ώρας ικανές να διαταράξουν την ανοδική του πορεία

Με «συνταγή» Πιερρακάκη στην οικονομία μέχρι τις εκλογές
Ποιους «καυτούς» φακέλους αναλαμβάνει ο νέος τσάρος της ελληνικής οικονομίας - Το πακέτο της ΔΕΘ, οι αμυντικές δαπάνες και τα μέτρα ενίσχυσης έναντι της ακρίβειας

Οι μεγάλες ανατροπές - Ποιοι μένουν εκτός κυβέρνησης
Ο ανασχηματισμός αφήνει 14 υπουργούς και υφυπουργούς εκτός κυβέρνησης

«Ανασχηματισμός μεγάλης ανανέωσης - Ευκαιρίες στη νέα γενιά» λένε κυβερνητικοί κύκλοι
«Ανασχηματισμός μεγάλης ανανέωσης και ευκαιριών στη νέα γενιά» είναι το σχόλιο κυβερνητικών κύκλων

Ανασχηματισμός: Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση - Όλα τα ονόματα
Ποια υπουργεία αλλάζουν χέρια, ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται και ποιοι αναβαθμίζονται

Ανασχηματισμός: Στις 11:00 η ανακοίνωση για τη νέα κυβέρνηση
Στις 11.00 ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, θα ανακοινώσει τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης.

Ουκρανία: Η διαπραγμάτευση τώρα ξεκινά
Η Ρωσία δεν δείχνει διατεθειμένη να αποδεχτεί με τρόπο βιαστικό μια εκεχειρία στην Ουκρανία χωρίς να αρνείται τη σχετική διαπραγμάτευση