Μια… υπέροχη γυναίκα, η Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, είναι μια από τις εκπλήξεις που επιφύλασσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας.
Το όνομα της Μαρίας – Νεφέλης δεν είχε διαρρεύσει μέχρι χθες καθώς η ΝΔ το κρατούσε ως επτασφράγιστο μυστικό προκειμένου να προκαλέσει θετική έκπληξη.
Και η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια επιλογή που κρίνεται θετική για το κυβερνών κόμμα καθώς πρόκειται για μια γυναίκα με μεγάλη κοινωνική δράση, ιδιαίτερα στα θέματα των δικαιωμάτων των γυναικών. Και αυτό ακριβώς θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αναδείξει σε μια περίοδο που βρίθουν οι αρνητικές ειδήσεις με βιασμούς, κακοποιήσεις, καταπάτηση των δικαιωμάτων των γυναικών κ.λπ.
Η Ειρήνη Αγαπηδάκη επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ [Δείτε live την παρουσίαση]
Η Μαρία – Νεφέλη Χατζηιωαννίδου έχει ιδρύσει από το 2019 την ηλεκτρονική πλατφόρμα «Υπέροχες Γυναίκες».
Ξεκίνησε ως μια πλατφόρμα διάδρασης γυναικών στην Ελλάδα και σήμερα είναι μία αστική μη κερδοσκοπική επιχείρηση, στόχος της οποίας είναι η ενδυνάμωση των γυναικών μέσα από δράσεις που έχουν θετικό αντίκτυπο στις ζωές τους και την κοινωνία. Οι «Υπέροχες Γυναίκες» βασισμένες στον δείκτη ισότητας των φύλων του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων, και λαμβάνοντας υπόψη την πολυπλοκότητα της ισότητας των φύλων, εστιάζει την πρόταση αξίας που απευθύνει στις γυναίκες σε οχτώ βασικούς τομείς, την Εργασία, τα Χρήματα, τις Γνώσεις & Δεξιότητες, τον Χρόνο, την Εξουσία, την Υγεία και δύο περιφερειακούς τομείς, τις Ανισότητες και τη Βία.
Οι οκτώ παραπάνω τομείς καλύπτουν τις ανάγκες του ελληνικού κοινού για ενημέρωση, συμμετοχή και δημιουργία δράσεων που δεν καλύπτονται επαρκώς από τις δημόσιες υφιστάμενες δομές που υπάρχουν, καθώς πολλές φορές απαιτούν εστίαση σε πολύ συγκεκριμένες θεματολογίες ή πληθυσμιακές ομάδες. Ο γενικευμένος χαρακτήρας των δράσεων των Υπέροχων Γυναικών, οι οκτώ διαφορετικοί τομείς που εστιάζει, καθώς και η ποικιλομορφία της μεγάλης βάσης μελών του οργανισμού αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα και μοναδικά χαρακτηριστικά του οργανισμού, που όχι μόνο διαφοροποιούν τις Υπέροχες Γυναίκες αλλά παρέχουν συγκριτικό πλεονέκτημα στην αγορά και την επικοινωνία.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της, «η καινούρια πλατφόρμα των «Υπέροχων Γυναικών», στην οποία βρίσκεστε αυτή τη στιγμή, είναι ένας ασφαλής διαδικτυακός τόπος συνάντησης, ανταλλαγής πληροφοριών και απόψεων πάνω σε θέματα που μας αφορούν όλες! Σε αυτή την πλατφόρμα μπορείς να είσαι ο εαυτός σου, μπορείς να ρωτήσεις οτιδήποτε θέλεις, να μιλήσεις για οτιδήποτε σε προβληματίζει και να προσφέρεις όπως μπορείς. Σε αυτήν την κοινότητα ΔΕΝ γνωρίζουμε τα πάντα, ΔΕΝ κρίνουμε κανέναν, ΔΕΝ προσβάλλουμε τη διαφορετικότητα κανενός, ΔΕΝ είμαστε τέλειες! Προσπαθούμε όμως να γίνουμε η καλύτερη version μας! Για αυτό κάνουμε λάθη, ζητάμε συγγνώμη, συζητάμε αυτά που μας ζορίζουν και είμαστε ειλικρινείς. Αν νιώθεις ότι ταιριάζεις στην παρέα μας, μη διστάζεις να γίνεις μέλος της!»
Οι «Υπέροχες Γυναίκες» προχωρούν σε μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων προκειμένου να ενισχύσουν τις γυναίκες, να περάσουν τα μηνύματα που θέλουν, να αναδείξουν σειρά προβλημάτων. Εχει πολύ ενεργά social media με χιλιάδες ακολούθους και προτρέπει να γίνονται καταγγελίες.
Πριν από δύο χρόνια, με αφορμή το Metoo η Μαρία Νεφέλη είχε μιλήσει στο Mega τονίζοντας:
«Αν και οι Υπέροχες Γυναίκες δε δημιουργήθηκαν τώρα, έχουμε πάρει μεγάλη θέση σε όλο αυτό που γίνεται, και οι περισσότεροι μπήκαν στην κοινότητά μας τώρα. Το project ξεκίνησε το 2019, ως μία πλατφόρμα όπου κάθε γυναίκα μπορούσε να δηλώσει το θαυμασμό της προς μία άλλη γυναίκα, είτε επώνυμα, είτε ανώνυμα. Ήταν ουσιαστικά αφιερώσεις» εξήγησε η κ. Χατζηιωαννίδου.
View this post on Instagram
«Μετά αρχίσαμε να σχολιάζουμε την επικαιρότητα μέσω Instagram κυρίως, και έτσι εξελιχθήκαμε σε πιο ενημερωτικό μέσο από ό,τι ξεκινήσαμε. Εμείς προσφέραμε την πλατφόρμα μας ώστε όσοι άνθρωποι δεν έχουν τη δυνατότητα να βγουν στα Μέσα, να μπουν και να πουν την ιστορία τους. Είμαστε ένα φόρουμ όπου κάθε γυναίκα να γράψει μια ερώτηση ή την ιστορία της και να ξεκινήσει ένας διάλογος. Είμαστε μια πλατφόρμα ενημέρωσης, και κατευθύνουμε κάποιες γυναίκες αν χρειάζονται βοήθεια» συνέχισε η ίδια.
«Εγώ τα διαχειρίζομαι όλα. Ασχολούμαι με την ενδυνάμωση των γυναικών από το 2013. Μπήκα εντελώς τυχαία μαζί με άλλες πέντε γυναίκες σε μια κοινωνική επιχείρηση που αποσκοπούσε στην ενδυνάμωση των γυναικών στους τεχνολογικούς κλάδους, και έτσι άρχισα να ψάχνω περισσότερο τα πράγματα. Μετά την πρώτη κοινωνική επιχείρηση, αποφάσισα να το σπουδάσω αυτό το πράγμα με ένα μεταπτυχιακό, και έτσι κατέληξα το 2019 να ξεκινήσω αυτό το project» είπε η κ. Χατζηιωαννίδου.
«Οι περισσότερες καταγγελίες που έχουν μου έχουν έρθει με έχουν σοκάρει. Οι περισσότερες καταγγελίες που λαμβάνουμε εμείς ανώνυμα ή επώνυμα έχουν να κάνουν με παιδεραστία. Πολλοί δεν μπορούν να κάνουν καταγγελία, γιατί δεν τους καλύπτει το χρονικό περιθώριο. Οι περισσότεροι θέλουν απλά να μοιραστούν την ιστορία τους», συνέχισε.
«Η πανδημία επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες. Αυτός που μένει στο σπίτι σε αυτή την κατάσταση συνήθως είναι η γυναίκα. Υπάρχουν πολλά θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη Ελληνίδα. Τα περιστατικά κακοποίησης γυναικών αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ανέφερε ακόμα η κ. Χατζηιωαννίδου.
Η Μαρία – Νεφέλη Χατζηιωαννίδου είναι οικονομολόγος και ασχολείται με την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Το πρώτο της πτυχίο είναι στα Οικονομικά από το Bocconi University και το Mεταπτυχιακό της πάνω στην Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία. Ίδρυσε την πρώτη της κοινωνική επιχείρηση “Code it Like a Girl” το 2013, και είναι ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού, «ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ». Συνεργάζεται παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες σε οργανισμούς και νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα και είναι μέντορας σε διεθνή και ελληνικά προγράμματα επιχειρηματικότητας, όπως το Prince Trust Foundation International, Women on Top και Womentors του Ιδρύματος Λαμπράκη. Το 2016 επιλέχθηκε να συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “WOMEN INNOVATORS IN SOCIAL ENTERPRISES” (WISE), στο οποίο βραβεύτηκε ως μία από τις 5 Top Social Innovators του προγράμματος. Τον Μάρτιο του 2020, οι «Υπέροχες Γυναίκες» έγιναν μέλη του γαλλικού Women’s Mediterranean Fund και τον Οκτώβριο η Νεφέλη έγινε μία από τις δέκα κοινωνικές επιχειρηματίες στην Ευρώπη του προγράμματος Women Act Europe. Το Μάρτιο κυκλοφόρησε το βιβλίο στο οποίο συμμετείχε “Είμαι Επικίνδυνη” από τις εκδόσεις Keybook, ένα πρότζεκτ του Women On Top, WomenAct και Α8ηνέα. Συμπεριλήφθηκε στη λίστα του Euclid Network της Ε.Ε. με τις TOP 100 Women in Social Enterprises 2021, είναι νικήτρια του βραβείου GREEK INTERNATIONAL WOMEN AWARD στην κατηγορία Κοινωνική Υπευθυνότητα 2021 και του UK ALUMNI AWARDS 2022 for Social Action. Είναι 30 χρονών, έχει δύο κόρες.
View this post on Instagram
Σε άρθρο της στα Νέα είχε γράψει:
Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: Ο λόγος που φωνάζουμε δεν είναι επειδή δεν έχουμε κάτι καλύτερο να κάνουμε, αλλά γιατί από τη στιγμή που το θύμα μιας βίαιης πράξης αποφασίσει να την καταγγείλει, εκτός από την πρωτογενή βία της ίδιας της εγκληματικής πράξης που υφίσταται, ξεκινάει να μετράει αντίστροφα ο χρόνος για το «δεύτερο κύμα του τραύματος», δηλαδή τη δευτερογενή θυματοποίηση που θα υποστεί λόγω των αρνητικών αντιδράσεων του περίγυρού του. Μεταξύ αυτών των αρνητικών αντιδράσεων, η πιο καταστροφική είναι η τάση να κατηγορούμε τα ίδια τα θύματα για την επίθεσή τους. Ο δικός μας ρόλος, λοιπόν, είναι να αντιπαρέλθουμε και να αντισταθμίσουμε τη δευτερογενή αυτή βία.
«Victim blaming» ή «ενοχοποίηση των θυμάτων», όπως ονομάζεται, είναι η τάση να θεωρείται το θύμα ενός εγκλήματος ή μιας κακουργηματικής πράξης μερικώς ή ολικώς υπεύθυνο για την πράξη που του προκλήθηκε. Το φαινόμενο αυτό το βλέπουμε συνήθως μέσα από ερωτήσεις και σχόλια, όπως «τι έκανε τόσο αργά μόνη;», «ήταν προκλητικά ντυμένη;», «πήγαινε γυρεύοντας» και πολλές άλλες φράσεις που θα ακουστούν σε καθημερινές συζητήσεις, σε διάφορα σχόλια κάτω από αναρτήσεις τέτοιων ειδήσεων, ακόμη στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, και εμφανίζεται όταν τα θύματα είναι κυρίως γυναίκες.
Το πρόσφατο περιστατικό της 24χρονης από τη Θεσσαλονίκη, η οποία κατήγγειλε τον ομαδικό βιασμό της στις Αρχές, είναι ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα του «victim blaming» και του λανθασμένου πολλές φορές τρόπου αντιμετώπισης από τα Μέσα και την κοινωνία, που έσπευσαν να σχολιάσουν και να κατηγορήσουν το θύμα για τις επιλογές διασκέδασής του, για την εμπιστοσύνη που έδειξε στους θύτες του, για το μέρος όπου συνέβη ο βιασμός, ακόμα και για την ηλικία του.
Προφανώς οι άνθρωποι που υιοθετούν αυτόν τον τρόπο σκέψης δεν έχουν όλοι κακές προθέσεις. Μπερδεύουν το πόσο πιθανό στατιστικά είναι να συμβεί κάτι άσχημο και αποδίδουν αυτή την πιθανότητα, μεγάλη ή μικρή, σε πρόθεση του θύματος. Αυτό αποσπά την προσοχή από το μείζον θέμα, που είναι η βία αυτή καθαυτήν εξαρχής και ουσιαστικά μέσα από μια λανθασμένη εκλογίκευση «ξεπλένουν» τελικά τον θύτη, αφήνοντας στο μυαλό της κοινωνίας ότι αυτό που συνέβη ήταν ίσως αναμενόμενο να συμβεί.
Το «victim blaming» μπορεί να έχει, λοιπόν, τραγικές συνέπειες στην ψυχοσύνθεση του ατόμου που έχει υποστεί μια οδυνηρή εμπειρία βίας, αλλά έμμεσα προάγει και την ίδια την κουλτούρα του βιασμού, καθώς τα θύματα θεωρούνται υπεύθυνα για τις εγκληματικές πράξεις κάποιου άλλου, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο έναν φαύλο κύκλο, στον οποίο λιγότερα περιστατικά βίας καταγγέλλονται στις Αρχές, λιγότεροι δράστες καταδικάζονται για τα εγκλήματα που διαπράττουν, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται μια κουλτούρα βιασμού, όπου μελλοντικοί δράστες θα συνεχίζουν να αισθάνονται «ανίκητοι».
Είναι, λοιπόν, σημαντικό να φωνάζουμε πάντα ότι για τα εγκλήματα που διαπράττονται φταίνε μόνο οι εγκληματίες, χωρίς «αλλά», χωρίς σχόλια που ενοχοποιούν το θύμα, χωρίς ερωτήσεις που κρύβουν χρόνιες παθογένειες και αναχρονιστικές αντιλήψεις. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμε να προστατέψουμε τα θύματα και θα συνδράμουμε όλοι μαζί σαν κοινωνία στο να εξαλειφθούν τα φαινόμενα βίας, που δυστυχώς συνεχώς αυξάνονται.
Πηγή: in.gr
Latest News
Φοροελαφρύνσεις ως το 2027 στη μεσαία τάξη - Τι είπε ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το 2027 το οικονομικό αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι ορατό σε όλους
Πούτιν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο
Ο Πούτιν είπε ότι η Δύση κλιμακώνει τη σύρραξη στην Ουκρανία, επιτρέποντας στο Κίεβο να χτυπήσει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, και ότι ο εκεί πόλεμος μετατρέπεται σε παγκόσμιο
Σαμποτάζ στη Βαλτική: Ενδείξεις για κινεζική εμπλοκή
ΜΜΕ από τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Δανία και τη Γερμανία βλέπουν την Κίνα πίσω από τη νέα υπόθεση δολιοφθοράς στο δίκτυο υποθαλάσσιων καλωδίων στη Βαλτική. Σε εξέλιξη οι έρευνες.
Ο νέος πολιτικός «χάρτης» στη Βουλή - Ο νέος «δικομματισμός» αι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
Τι φέρνει το σημερινό διαζύγιο της Θεοδώρας Τζάκρη και της Γιώτας Πούλου με τον ΣΥΡΙΖΑ
Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Χαΐτογλου - Ο άνθρωπος πίσω από τον «Μακεδονικό Χαλβα»
Ήταν πρόεδρος της βιομηχανίας τροφίμων Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ - Ιδρύθηκε το 1924 στη Θεσσαλονίκη και είχε την μορφή οικοτεχνίας στο κέντρο της πόλης
Εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου για Νετανιάχου και Γκάλαντ από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης και για τον Μοχάμεντ Ντέιφ της Χαμάς - Η απόφαση
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Αλλαγές με βαριά πρόστιμα φέρνει ο ΚΟΚ για τα ηλεκτρικά πατίνια
Αυστηρές είναι πλέον οι ποινές του ΚΟΚ για όσους έχουν ηλεκτρικά πατίνια και καταφεύγουν σε παραβάσεις
Πέθανε ο Μανούσος Μανουσάκης
Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης
Τον πιστό συνεργάτη του, Μάθιου Γουίτακερ, διόρισε ο Τραμπ πρεσβευτή στο ΝΑΤΟ
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει ότι δεν θα εγγυάται την προστασία των χωρών μελών που δεν αφιερώνουν επαρκείς πόρους στον αμυντικό προϋπολογισμό τους