Εκτεταμένο «λίφτινγκ» στο σύνολο των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) που λειτουργούν στην Ελλάδα, μέσω της ενίσχυσης – εμπλουτισμού του ψηφιακού εξοπλισμού τους και του εκσυγχρονισμού των υποδομών-κτιρίων τους, προωθεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Το έργο «Εκσυγχρονισμός των ΚΕΠ», προϋπολογισμού 41,237 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση – NextGeneration EU, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενισχύει ήδη την προσπάθεια των δήμων της χώρας να μετασχηματίσουν τα ΚΕΠ όχι μόνο σε πραγματικές «υπηρεσίες μιας στάσης», αλλά και να αποτελέσουν τον ισχυρό δίαυλο επικοινωνίας και συνεργασίας του κράτους με τους πολίτες.
Πιερρακάκης: Σύντομα θα υπάρχει ένα τηλεφωνικό κέντρο για όλο το δημόσιο
Καλύτερες υπηρεσίες
Αμεσος στόχος των δρομολογούμενων παρεμβάσεων είναι η χωροταξική διάρθρωση των ΚΕΠ με γνώμονα την εξυπηρέτηση και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς όλους τους πολίτες (ομάδες ειδικών κατηγοριών, ηλικιωμένους, άτομα με ειδικές ανάγκες, πολίτες χωρίς ψηφιακές δεξιότητες), μέσω της χρήσης σύγχρονων τεχνολογιών και της online διεκπεραίωσης των υποθέσεών τους.
Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τα ΚΕΠ εδώ και δύο δεκαετίες είναι ένας από τους πιο φιλικούς προς τον πολίτη και ταυτόχρονα αποτελεσματικούς τομείς της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης. Παρέχουν διοικητικές πληροφορίες και διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις των πολιτών, από την υποβολή της αίτησης μέχρι την έκδοση της τελικής πράξης, σε συνεργασία με τις καθ’ ύλη αρμόδιες υπηρεσίες.
Σήμερα, τα ΚΕΠ διεκπεραιώνουν 1.057 διαδικασίες της Δημόσιας Διοίκησης, ενώ παρέχουν τη δυνατότητα εξυπηρέτησης με φυσική παρουσία, βιντεοκλήση και ψηφιακές αιτήσεις μέσω του gov.gr.
Από το 2019 έχει ξεκινήσει η διαδικασία μετατροπής των ΚΕΠ σε «υπηρεσίες μίας στάσης» (one stop shop), δηλαδή σε δομές μέσω των οποίων ο πολίτης θα μπορεί να ολοκληρώνει όλες τις συναλλαγές του με το Δημόσιο, χωρίς ταλαιπωρία.
Στόχος του υπουργείου είναι στο άμεσο μέλλον, τα ΚΕΠ να προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες όχι μόνο προς τους πολίτες, αλλά και προς τις επιχειρήσεις, υποστηρίζοντας εμπράκτως την ανάπτυξη της χώρας. Η διατήρηση της ποιότητας των υπηρεσιών από τα ΚΕΠ απαιτούν συνεχείς επενδύσεις σε πολλαπλά επίπεδα, όπως κτιριακές και τεχνολογικές υποδομές, εκπαίδευση προσωπικού κ.ά.
Δύο επίπεδα αναβάθμισης
Ειδικότερα, στο πλαίσιο του έργου «Εκσυγχρονισμός των ΚΕΠ» θα χρηματοδοτηθούν 324 δήμοι της χώρας, με τη μορφή επιχορήγησης από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Με το έργο αυτό, σχεδιάζεται η αναβάθμιση των υποδομών των ΚΕΠ σε δύο βασικά επίπεδα:
1. Στην ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών των ΚΕΠ μέσω αντίστοιχων εργασιών (ανακαινίσεις δαπέδων, φωτιστικών σωμάτων, εγκατάσταση επιγραφών, κ.ά.).
2. Στην προμήθεια μηχανογραφικού εξοπλισμού (Η/Υ, εκτυπωτών, tablets κ.λπ.) για τη χρήση της εφαρμογής gov.gr wallet, για τον έλεγχο των ηλεκτρονικών εγγράφων που προσκομίζουν οι πολίτες στα ΚΕΠ. Μέσω των νέων tablets θα διατίθεται εφαρμογή για την υπογραφή εγγράφων από τους εξυπηρετούμενους πολίτες, καθώς και ειδική εφαρμογή για την αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τα ΚΕΠ.
Σύστημα διαχείρισης επισκεπτών σε 200 ΚΕΠ
Ενα τρίτο ξεχωριστό επίπεδο είναι η εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος διαχείρισης επισκεπτών σε 200 ΚΕΠ με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Το σύστημα αυτό θα αποτελείται από αυτόματο μηχανισμό εκτύπωσης του αριθμού προτεραιότητας, καθώς και από μια μονάδα ενημέρωσης των πολιτών για τη σειρά προτεραιότητας.
Ακόμα, μέσω web based εφαρμογής, η οποία θα είναι hosted στο G-cloud, θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να κλείνουν ραντεβού στα επιλεγμένα ΚΕΠ και να παίρνουν αριθμό προτεραιότητας για την εξυπηρέτησή τους. Από την ίδια εφαρμογή, θα μπορούν να ενημερώνονται και τα στελέχη των ΚΕΠ για όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού. Η ίδια λειτουργικότητα θα διατίθεται και για τους πολίτες, που επισκέπτονται τα ΚΕΠ χωρίς ραντεβού.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ
Latest News
Πώς σχολιάζει το υπουργείο Οικονομίας την έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα
Η Ελλάδα κλείνει την ψαλίδα με την Ευρώπη
Το Ελληνικό Κτηματολόγιο σε μία πλατφόρμα - Η συμφωνία με την Prosperty
Ο στόχος για το Ελληνικό Κτηματολόγιο είναι να ενισχυθεί περαιτέρω η διαφάνεια και η εξορθολόγιση των τιμών ακινήτων
To παράδοξο της ιδιωτικής κατανάλωσης – Γιατί αντέχει παρά τον πληθωρισμό
Ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει σε «χαμηλές» πτήσεις, εντούτοις η ιδιωτική κατανάλωση συνεχίζει να στηρίζει το ΑΕΠ
Θεοδωρικάκος από Λάρισα: Κεντρικός ο ρόλος της στον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας
Χρειάζεται να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία της περιοχής, ώστε τα νέα παιδιά να μείνουν εδώ, να δημιουργηθούν περισσότερες δουλειές, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος
BofA για Ελλάδα: Καλπάζει η οικονομία, αλλά για πόσο...
Oι συνεχιζόμενες βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποφέρουν απτά αποτελέσματα σημειώνει η BofA για την ελληνική οικονομία - Η πρόκληση της διατήρησης της ανάπτυξης
Εντυπωσιακή προσέλευση στο 5ο Συνέδριο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού – Τα βασικά συμπεράσματα
Η γενική θεματολογία του 5ου Συνεδρίου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού αφορούσε το τρίπτυχο «Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός, Αποταμίευση και Επενδύσεις»,
Κομισιόν για Ελλάδα: Ανάπτυξη 2,1% και πληθωρισμός 3% το 2024 – Πόσο θα μειωθεί το χρέος έως το 2026
Οι επενδύσεις προβλέπεται να επιταχυνθούν περαιτέρω, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο κοντά στο 9% το 2025, κατά την Κομισιόν
Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 13,4 δισ. στο δεκάμηνο – Πώς κινήθηκαν τα έσοδα
Τα στοιχεία για τον προϋπολογισμό - Αυξημένα φορολογικά έσοδα κατά 2,419 δισ. ευρώ μετά την αφαίρεση των επιστροφών
Πώς δηλώνεται η ακινησία οχημάτων λόγω κλοπής ή θανάτου
Τι προβλέπει απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για τα οχήματα
Στη χαμηλότερη θέση η Ελλάδα με βάση το βιοτικό επίπεδο - Αποκαλυπτικά τα στοιχεία του ΟΟΣΑ
Μολονότι το εισόδημα αυξάνεται τα τελευταία έτη, ο ρυθμός ανόδου δεν επαρκεί να καλύψει τις απώλειες από τη 10ετή κρίση σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ