Οι ισχυρές οικονομίες για περισσότερο από δύο αιώνες έχουν επιδοθεί σε μια συντεταγμένη προσπάθεια να καταπολεμήσουν την παγκόσμια φτώχεια. Οι προσπάθειες αυτές έχουν περιορίσει σε κάποιο βαθμό το φαινόμενο, ωστόσο η εικόνα που παρουσιάζει ο πλανήτης δεν είναι μόνο απογοητευτική αλλά αποκαρδιωτική.
Η κατάταξη
Καταρχάς πριν αναλυθούν τα στοιχεία πρέπει να ξεκαθαριστεί με ποια κριτήρια γίνεται η κατάταξη κι αυτό διότι τα όρια από χώρες σε χώρες αναλόγως των οικονομιών τους διαφοροποιείται.
Παγκόσμια Τράπεζα: Η πανδημία ανέτρεψε τον στόχο για εξάλειψη της φτώχειας
Έτσι για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος το όριο για να θεωρείται κάποιος ότι ζει σε συνθήκες φτώχειας έχει ορισθεί στα 3,65 δολάρια την ημέρα. Βάσει των στοιχείων του Μιχαήλ Μοάτσου, το 2019 το 25% του πληθυσμού της γης βρισκόταν σε αυτή την κατάσταση.
Στις χώρες μεσαίου και υψηλού εισοδήματος το όριο φτώχειας θεωρούνται τα 6,85 δολάρια ημερησίως. Υπό αυτού του ορίου ζει σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού, ήτοι το 47%.
Για τις χώρες υψηλού εισοδήματος το όριο φτώχειας ορίζεται στα 30 δολάρια την ημέρα. Από αυτή την κατηγορία απουσιάζει σχεδόν το 90% του πληθυσμού του πλανήτη και συγκεκριμένα το 87%.
Το διεθνές όριο φτώχειας
Προκειμένου να υπάρξει μια πιο εμπεριστατωμένη εικόνα αναφορικά με το όριο φτώχειας (για παράδειγμα στις ΗΠΑ θεωρούνται τα 24,55 δολάρια την ημέρα όταν στην Αιθιοπία είναι 10 φορές μικρότερο στα 2,04 δολάρια ημερησίως), η Παγκόσμια Τράπεζα κάνει ένα συμψηφισμό.
Έτσι το διεθνές όριο φτώχειας έχει ορισθεί στα 2,15 δολάρια την ημέρα από την Παγκόσμια Τράπεζα και είναι το επίπεδο αυτό που λαμβάνει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να καταγράφει την ακραία φτώχεια ανά τον πλανήτη.
Σύμφωνα με το ourworldindata.org, η τελευταία γενιά της παγκόσμιας κοινότητας κοινότητα έχει κάνει σημαντικά βήματα για να καταπολεμήσει την ακραία φτώχεια.
Όπως υποστηρίζει η ιστοσελίδα, σε σχέση με το 1990 οι άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας έχουν μειωθεί κατά 1 δισ. Κατά μέσο όρο, κάθε χρόνο 47 εκατ. άνθρωποι λιγότεροι ζούσαν με μόλις 2,15 δολάρια την ημέρα, ή μια ημερήσια μείωση κατά 130.000. Το 2019, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμούσε περί των 650 εκατ. ανθρώπων ζούσαν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας ή 1 στους 12 ανθρώπους.
Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
Βάσει των στοιχείων της Παγκόσμιας Τράπεζας, το 2019 με λιγότερα από 30 δολάρια την ημέρα ζούσε το 64,27%, ένα ποσοστό ελάχιστα μικρότερο από το 66,45% το 1995.
Από το 1995, το ποσοστό αυτό διέγραψε καθοδική πορεία για φθάσει το 2009 στο χαμηλότερο επίπεδό του στο 39,42%.
Έκτοτε με την Ελλάδα να έχει εισέλθει σε ύφεση το ποσοστό φτώχειας έκανε στροφή 180 μοιρών ανεβαίνοντας υψηλότερα χρόνο με τον χρόνο έως το 2014 στο 73,12%.
Από το 2014 και έως το 2019 το ποσοστό ξανά υποχωρεί για να φθάσει στο 64,25% ήτοι 6,89 εκατ. άνθρωποι ζουν καθημερινώς με λιγότερα από 30 δολάρια ημερησίως.
Σε σχέση με το διεθνές όριο φτώχειας, στην Ελλάδα το 2019 βρίσκονταν μόλις το 0,69% του πληθυσμού ή 73.931 άνθρωποι.
Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι ένα χρόνο νωρίτερα καταγράφηκε το χαμηλότερο ποσοστό από το 1995, 0,14% ή 14.979 άνθρωποι.
Latest News
Αμερικανικές εκλογές: Οι πιθανές διαδρομές Τραμπ και Χάρις προς την νίκη
«Στοιχήματα» και εκτιμήσεις για τις πολιτείες που μπορούν να δώσουν τη νίκη στους δυο υποψήφιους - Ποια είναι η πιο πολύτιμη πολιτεία ;
Οι έλεγχοι του Brexit κάνουν ακριβότερα τα χριστουγεννιάτικά δέντρα στη Βρετανία
Ολα τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, απαιτούν το φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό και αυτο κοστίζει λένε οι Βρετανοί εισαγωγείς
Γιατί η Γέλεν θέλει περισσότερους Αμερικανούς να έχουν τραπεζικό λογαριασμό
Η Τζάνετ Γέλεν αποκάλυψε ένα σχέδιο που στόχο έχει περισσότεροι Αμερικανοί να αποκτήσουν τραπεζικούς λογαριασμούς και προσιτές πιστώσεις
Πώς «πήρε κεφάλι» η Κίνα στα ηλεκτρικά ΙΧ - Η «τέλεια καταιγίδα» [γράφημα]
Δεν είναι ακόμη πολύ αργά για την αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης να μειώσει το χάσμα των EV - Αλλά η Κίνα έχει ανοίξει ήδη σημαντικό προβάδισμα, γράφουν οι FT.
Παραμένει στο τραπέζι η πρόταση εξαγοράς της BHP για την Anglo American
H BHP δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας νέας προσφοράς
Ο γίγαντας KKR ετοιμάζει επενδυτική... βουτιά στην εταιρεία ύδρευσης του Λονδίνου
Η KKR, με πάνω από 550 δισ. δολάρια περιουσιακών στοιχείων υπό διαχείριση, έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της για την Thames Water
Οταν η πρώην αποικία αντεπιτίθεται ή... τα ινδικά single malt κοντράρουν στα ίσα τα scotch
Τα νέα ινδικά single malt ουίσκι είναι το νέο πετράδι του στέμματος
Ζυθοποία: Υποχωρεί η κατανάλωση μπύρας στην Κίνα
Δύο απο τις μεγαλύτερες ζυθοποιίες στον κόσμο, η βελγική Anheuser-Busch InBev και η δανέζικη Carlsberg, ανακοινώνουν μείωση πωλήσεων
Η Nvidia βγαζει την Intel από το δείκτη Dow Jones [γράφημα]
H Intel, το σήμα της οποίας «Intel Inside», αποτελούσε εγγύηση ποιότητας και αξιοπιστίας, χάνει τη θέση της στη λίστα του διάσημου βιομηχανικου δείκτη
Η καρδιά του χρυσού στην Κίνα χτυπάει σε ένα πρώην ψαροχώρι
Περισσότερες από 10.000 επιχειρήσεις στην πόλη δημιουργούν έναν λαβύρινθο χλιδής που συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες αγορές λιανικής χρυσού στον κόσμο