
Η χώρα βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Το προηγούμενο Σάββατο προκηρύχθηκαν οι εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν για πρώτη φορά με το σύστημα της απλής αναλογικής.
Σε ότι αφορά την εκλογική αποζημίωση, στον νόμο 5043/2023 καθορίζονται οι δικαιούχοι εκλογικής αποζημίωσης και ορίζεται ο τρόπος με τον οποίο πρόκειται να προσδιοριστεί το ύψος του ποσού.
Στην επίμαχη διάταξη αναφέρονται τα εξής:
Τα συν και τα πλην τεσσάρων αρχηγών
Άρθρο 74
Χορήγηση ειδικής εκλογικής αποζημίωσης – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 131 π.δ. 96/2007
Η παρ. 1 του άρθρου 131 του π.δ. 96/2007 (Α’ 116) τροποποιείται:
α) στο πρώτο εδάφιο: αα) ως προς τους υπαγόμενους στο πεδίο εφαρμογής φορείς, αβ) με την πρόβλεψη απαλλαγής της ειδικής εκλογικής αποζημίωσης από τις νόμιμες κρατήσεις και την φορολογία εισοδήματος,
β) στο τρίτο εδάφιο ως προς το ανώτατο ύψος της συνολικής δαπάνης, γ) με νομοτεχνικές βελτιώσεις στο τρίτο εδάφιο και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Στους λειτουργούς και υπαλλήλους των Υπουργείων Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, του Εθνικού Τυπογραφείου, του γραφείου του Νομικού Συμβούλου του Κράτους στο Υπουργείο Εσωτερικών, της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του πρώην ΕΤΑΑ, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Περιφερειών και των δήμων, καθώς και στους εφόρους αντιπροσώπων δικαστικής αρχής, τους αντιπροσώπους δικαστικής αρχής και στους γραμματείς και διερμηνείς των εφορευτικών επιτροπών, που αποδεδειγμένα απασχολούνται για την προπαρασκευή και τη διεξαγωγή των βουλευτικών, δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και των ευρωεκλογών, καθώς και κάθε άλλης εκδήλωσης της λαϊκής ετυμηγορίας, τη συγκέντρωση, μετάδοση και έκδοση των σχετικών αποτελεσμάτων, χορηγείται ειδική εκλογική αποζημίωση, που δεν υπόκειται στις νόμιμες κρατήσεις και σε φορολογία εισοδήματος, το ύψος και ο τρόπος καταβολής της οποίας, καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών.

Με την ίδια απόφαση ορίζεται και ο αριθμός των ανωτέρω λειτουργών και υπαλλήλων που απασχολούνται κάθε φορά.
Η συνολική κάθε φορά δαπάνη, με εξαίρεση τους υπαλλήλους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των εξήντα δύο εκατομμυρίων (62.000.000) ευρώ και η συνολική δαπάνη για τους υπαλλήλους των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των δεκαπέντε εκατομμυρίων (15.000.000) ευρώ.»
Ποιο ήταν το ποσό της αποζημίωσης
Για παράδειγμα, στις εκλογές του 2019 οι δικαστικοί υπάλληλοι έλαβαν αποζημίωση 900 ευρώ για όλο το διάστημα παροχής της έκτακτης εκλογικής εργασίας. Οι υπάλληλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (αστυνομικοί, πρυοσβέστες, συνοριοφύλακες, ειδικοί φρουροί, κ.λπ) έλαβαν εκλογική αποζημίωση 150 ευρώ. Το ίδιο ποσό ίσχυσε και για τους λιμενικούς.
Προσωπικό που υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης είχε λάβει εκλογική αποζημίωση από 170 έως 340 ευρώ. Τέλος, υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης είχαν λάβει ειδική εκλογική αποζημίωση ύψους 600 ευρώ.


Latest News

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη δεν μπορεί να θεωρεί δεδομένες τις ΗΠΑ
«Ακόμα και όταν διαφωνούμε, να μπορούμε να συνομιλούμε ανοιχτά με την Τουρκία», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΟΤ Delphi Economic Forum X - Αλέξανδρος Διακόπουλος (ΕΑΒ): «Βίαιο το ξύπνημα της Ευρώπης για την αμυντική βιομηχανία»
Στο ΟΤ Delphi Economic Forum X μίλησε ο Αλέξανδρος Διακόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ

Κ. Χατζηδάκης: Νομοσχέδια για το βαθύ κράτος και τη βελτίωση της καθημερινότητας
«Μοντέλο ΔΕΗ» για τον ΟΣΕ - Στις 28 Απριλίου η παρουσίαση στο υπουργικό Συμβούλιο του σχετικού νομοσχεδίου

ΟΤ Delphi Economic Forum X-Daniel Seidemann: Οι Ισραηλινοί αρχίζουν να αντιλαμβάνονται το μέγεθος των εγκλημάτων πολέμου στην Παλαιστίνη
Ο Daniel Seidemann, μίλησε στο OT Delphi Economic Forum X υπογραμμίζοντας ότι η πλειοψηφία των Ισραηλινών επιθυμεί τον τερματισμό του πολέμου

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Γιάννης Κεφαλογιάννης: 80 drones με θερμικές κάμερες στη μάχη των πυρκαγιών
Στο ΟΤ Delphi Economic Forum X μίλησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

ΟΤ Delphi Economic Forum X - Δημήτρης Χούπης (ΓΕΕΘΑ): «Μεγάλη η ευκαιρία του ReArm Europe για την Ελλάδα - Η ανάγκη για την τεχνολογία»
Στο ΟΤ Delphi Economic Forum X, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημήτρης Χούπης

Διαβάστε στο Βήμα της Κυριακής: Γιατί αποτυγχάνει το κράτος
Η τραγωδία των Τεμπών, το χάος της διερεύνησης και οι ευθύνες της πολιτείας

Μητσοτάκης για το ψηφιακό φροντιστήριο: Το παρακολουθούν ήδη 49.000 μαθητές
Μέσω Tik Tok επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προβάλει το ψηφιακό φροντιστήριο του υπουργείου Παιδείας

Hellenic Train: Πού στρέφονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής
Οι αρχές αναζητούν τη συλλογή τυχόν υπολειμμάτων από τον μηχανισμό που θα δείξουν τι εκρηκτική ύλη χρησιμοποιήθηκε και στη ανάλυση τυχόν βιντεοληπτικού υλικού

Σκηνικό πολιτικής ρευστότητας - Τι καταγράφει νέα δημοσκόπηση
Εικόνα ανάκαμψης της ΝΔ, ανοδική τάση για την Πλεύση Ελευθερίας που παγιώνεται στη δεύτερη θέση και νέα πτώση για το ΠΑΣΟΚ καταγράφει η νέα πανελλαδική δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega