
Οι πρώτες κατ’ αρχήν συμφωνίες για αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στην σχεδιαζόμενη υπόγεια αποθήκη σε εξαντλημένο κοίτασμα του Πρίνου (που διαχειρίζεται η Energean) έχουν ήδη υπογραφεί, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, με επιχειρήσεις από τους κλάδους της τσιμεντοβιομηχανίας και των διυλιστηρίων ενώ έντονο είναι το ενδιαφέρον και από τον κλάδο της παραγωγής ενέργειας.
Καθώς ωριμάζει η τεχνολογία για δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα και πολλαπλασιάζονται διεθνώς τα πρότζεκτς αλλά και η χρηματοδότηση στον συγκεκριμένο τομέα, οι ελληνικές επιχειρήσεις που, λόγω της φύσης της παραγωγικής τους διαδικασίας εκπέμπουν σημαντικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, πέρα από τις επενδύσεις για μείωση των εκπομπών στρέφονται και στη λύση της αποθήκευσης προκειμένου να περιορίσουν το κόστος που συνεπάγεται η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου.
Αποθήκευση ενέργειας: Τον Ιούνιο ο πρώτος διαγωνισμός ένταξης μπαταριών στο σύστημα ηλεκτρισμού
Αποθήκευση CO2
Η υπόγεια αποθήκη σε εξαντλημένο κοίτασμα στην περιοχή του Πρίνου (διαφορετικό από εκείνο που σχεδιάζεται να μετατραπεί σε αποθήκη φυσικού αερίου / υδρογόνου) είναι το πρώτο αδειοδοτημένο έργο αποθήκευσης CO2 στη χώρα μας, το οποίο έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα η Energean έχει υποβάλει αιτήσεις για υπαγωγή του έργου στη λίστα των πρότζεκτς ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (PCI, με την υποστήριξη του ΔΕΣΦΑ) καθώς και στο ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοδότησης της καινοτομίας (Innovation Fund), στο οποίο έχουν υποβληθεί άλλες τρεις ελληνικές προτάσεις για συλλογή CO2.
Ως προς την αποθήκευση πέρα από τον Πρίνο υπάρχει γεωλογικό ενδιαφέρον στις περιοχές των Γρεβενών, της Δυτικής Θεσσαλονίκης και του Βόλου. Σύμφωνα με τις επισημάνσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα σε εκδήλωση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) η εξοικονόμηση πόρων για τις επιχειρήσεις με την πλήρη ανάπτυξη της αποθήκης του Πρίνου (που έχει χωρητικότητα 60 εκατ. τόνων) και με τις τρέχουσες τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα (περί τα 100 ευρώ ανά τόνο) μπορεί να φθάσει συνολικά στα 6 δισεκ. ευρώ.
Η «λευκή βίβλος»
Επιπλέον η επένδυση για την πλήρη ανάπτυξη της αποθήκης σύμφωνα με την Energean εκτιμάται σε 1 δισεκ. ευρώ. Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ Αριστοφάνης Στεφάτος σε εκδήλωση για την παρουσίαση της «Λευκής Βίβλου» για την συλλογή και αποθήκευση άνθρακα, η ανάπτυξη του κλάδου θα συμβάλει στην επίτευξη των κλιματικών στόχων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την προσέλκυση ευρωπαϊκών κονδυλίων και την προστασία της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (https://www.eea.europa.eu/data-and-maps/data/data-viewers/greenhouse-gases-viewer) οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στη χώρα μας ήταν το 2021 72 εκατ. τόνοι ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (έναντι 133,5 εκατ. που ήταν το ιστορικό υψηλό το 2007), χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να υπάρχει υποχρέωση αγοράς δικαιωμάτων ρύπων για το σύνολο των εκπομπών.
Η παραγωγή ενέργειας με 25,9 εκατ. τόνους είναι με διαφορά η μεγαλύτερη πηγή CO2 ενώ ακολουθούν οι μεταφορές (16,7 εκατ.) και η βιομηχανία (14,8 εκατ.). Η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα κερδίζει και διεθνώς το ενδιαφέρον κυβερνήσεων και επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την ΕΔΕΥΕΠ τα έργα που αναπτύσσονται διεθνώς αυξήθηκαν το 2022 κατά 44 % σε σχέση με το 2021 ενώ σημαντική πρόοδος καταγράφεται στην Ολλανδία, τη Δανία, τη Μ.Βρετανία, τη Νορβηγία (όπου λειτουργεί από το 1996 η πρώτη αποθήκη CO2 στον κόσμο) αλλά και τις ΗΠΑ όπου έχει αποφασιστεί κρατική στήριξη ύψους 12 δισεκ. δολαρίων στον τομέα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων