Οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις στα ομόλογα σε περισσότερο από μια δεκαετία φέτος είναι μια νέα πρόκληση για την παραδοσιακή επενδυτική στρατηγική 60/40.
Η συγκεκριμένη επενδυτική συνταγή που προβλέπει ένα χαρτοφυλάκιο με 60% μετοχές και 40% ομόλογα, υποχώρησε πέρυσι κατά 17%, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση από το 2008. Αν και είναι απίθανο να επαναληφθεί ένα τόσο θλιβερό αποτέλεσμα φέτος, ορισμένα μεγάλα ονόματα της Wall Street προτείνουν στους επενδυτές να αναζητήσουν εναλλακτική διαφοροποίηση δεδομένης της αστάθειας στις αγορές χρέους.
«Είμαστε πρόθυμοι να διαφοροποιήσουμε το σταθεροποιητικό μας στρώμα, έτσι ώστε να μην εξαρτόμαστε υπερβολικά από τα κρατικά ομόλογα», δήλωσε η Catherine Doyle, ειδική στις επενδύσεις για στρατηγική πραγματικής απόδοσης στη Newton Investment Management. «Η πρόσφατη αστάθεια στα ομόλογα το καθιστά λιγότερο ελκυστικό για χαρτοφυλάκια 60/40».
Η κατανομή του 60% σε μετοχές προορίζεται να προσφέρει ανατίμηση κεφαλαίου, ενώ η κατοχή ομολόγων κατά 40% λειτουργεί ως δικλείδα ασφαλείας για τον κίνδυνο μετοχών. Για να λειτουργήσει, ιδανικά η συσχέτιση μεταξύ των δύο περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να είναι αρνητική και η αστάθεια των ομολόγων θα πρέπει να είναι χαμηλή — ή τουλάχιστον χαμηλότερη από τις μετοχές. Και οι δύο θεωρίες τίθενται σε δοκιμασία.
BlackRock vs Goldman: Μάχη γιγάντων για τη «συνταγή» του 60/40 – Τι προτείνουν στους επενδυτές
Νέα αβεβαιότητα
Ενώ οι αγορές ομολόγων έχουν ηρεμήσει λίγο μετά τις άγριες διακυμάνσεις τον Μάρτιο μετά την κατάρρευση τριών αμερικανικών τραπεζών, υπάρχει αρκετή αβεβαιότητα μπροστά που θα μπορούσε να επαναφέρει την αναταραχή. Ο σταθερός πληθωρισμός σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να μην είναι σε θέση να σταματήσουν τις αυξήσεις επιτοκίων το συντομότερο δυνατό, αυξάνοντας τον κίνδυνο ύφεσης ή περαιτέρω εταιρικών καταρρεύσεων ακολουθώντας αυτές της Silicon Valley Bank και της Credit Suisse Group AG.
Το τυπικό ράλι των «αρκούδων» και η αμφισβήτηση της στρατηγικής 60/40
Η BlackRock Inc. δήλωσε πρόσφατα ότι το 60/40 δεν λειτουργεί σε ένα περιβάλλον όπου οι κεντρικές τράπεζες είναι πιθανό να αυξήσουν τα επιτόκια σε ύφεση για να μειώσουν τον πληθωρισμό.
Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών επιβεβαίωσαν αυτήν την ανησυχία, δείχνοντας ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ επιταχύνθηκε ενώ η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε, ενώ παρόμοια εικόνα φαίνεται και στη ζώνη του ευρώ.
Ο δείκτης ICE BofA MOVE, ο οποίος παρακολουθεί τις αναμενόμενες διακυμάνσεις στα ομόλογα, άρχισε να αυξάνεται ξανά μετά την πτώση σχεδόν κατά 40% από το υψηλό 15 ετών στα μέσα Μαρτίου. Αντίθετα, ο δείκτης VIX, ο πιο κοινός δείκτης αστάθειας των μετοχών, διατηρείται κοντά στο χαμηλό ενός έτους.
Ισχυρά επιχειρήματα
Όπως είχε γράψει προ μηνών σε ανάλυσή της η Wall Street Journal, υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα υπέρ και κατά της συνταγής 60/40 ως λογικό σημείο εκκίνησης για τη διαμόρφωση ενός χαρτοφυλακίου: δίνει στον επενδυτή αξιοπρεπή έκθεση στην ανάπτυξη μέσω του στοιχείου των μετοχών, σταθερό εισόδημα από τα ομόλογα και ένα μαξιλάρι κατά τη διάρκεια της ύφεσης, όταν οι μετοχές συχνά πέφτουν έντονα και οι αποδόσεις των ομολόγων συνήθως πέφτουν επίσης, αυξάνοντας τις τιμές των ομολόγων.
Πέρυσι, οι μετοχές σημείωσαν μεγάλη πτώση και τα ομόλογα έχασαν επίσης χρήματα. Ο δείκτης Dow Jones US Total Stock Market έχασε 19,5% συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων, ενώ ο δείκτης ICE BofA US Treasury έχασε 12,9%.
Ένα χαρτοφυλάκιο 60/40 των ΗΠΑ είχε μια από τις χειρότερες χρονιές του, επειδή τα ομόλογα δεν έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι αν το 2022 ήταν εξαίρεση και τα ομόλογα θα ξαναρχίσουν τώρα την κανονική τους λειτουργία.
Τι υποστηρίζει η BofA
Στο πλευρό της Goldman φαίνεται να τάσσεται και η Bank of America, η οποία βλέπει αλλαγή σκηνικού φέτος.
Η τοποθέτηση 60% σε μετοχές και 40% σε ομόλογα «θα πρέπει να δημιουργήσει θετική απόδοση το 2023», αναφέρει μεταξύ άλλων ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της BofA Μάικλ Χάρτνετ, αναλύοντας τις προοπτικές για το επόμενο έτος που δημοσίευσε η αμερικανική τράπεζα.
Ο Χάρτνετ προβλέπει ότι τα ομόλογα θα ενισχυθούν το πρώτο εξάμηνο του έτους, τονίζοντας ότι η ύφεση θα διαρκέσει τους πρώτους έξι έως εννέα μήνες, χωρίς ωστόσο να είναι βαθιά ή έντονη.
«Η χρηματιστηριακή αγορά θα σημειώσει άνοδο το δεύτερο εξάμηνο μόλις καταστεί σαφές ότι έχουμε ξεπεράσει την κορύφωση των επιτοκίων και το κατώτατο όριο των εταιρικών κερδών», υπογράμμισε.
Latest News
Το παράδοξο στον χρυσό και τα στοιχήματα μέχρι την ορκωμοσία Τραμπ
Παρά το ισχυρό δολάριο ο χρυσός διατηρεί την ανοδική του τροχιά - Ο ρόλος των κερδοσκόπων και οι long θέσεις
Σιβυλλική η JP Morgan για τα ελληνικά ομόλογα – Εποικοδομητική, αλλά και ουδέτερη
H JP Morgan διατηρεί μεσοπρόθεσμα μια εποικοδομητική στάση απέναντι στην Ελλάδα
Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο
Στόχος της Αθήνας είναι αντληθεί από την αγορά ποσό 2,5-3 δισ. ευρώ - Ο τίτλος ωριμάζει στις 15 Ιανουαρίου του 2035
Ήπια κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Άλμα άνω του 3% από τον Τιτάνα
Το Χρηματιστήριο Αθηνών αναζητά την επόμενη ημέρα της διόρθωσης
Ανακάμπτουν οι ευρωαγορές - Βαρίδι στο Λονδίνο η ΒΡ
Η BP χάνει πάνω από 2% - Τα ασθενέστερα περιθώρια κέρδους διυλιστηρίου και η δραστηριότητα ανάκαμψης θα επιφέρουν πλήγμα 100 έως 300 εκατομμυρίων δολαρίων
Ανοδικά οι ασιατικές αγορές, εξαίρεση ο Nikkei
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μία ακόμη αύξηση του επιτοκίου, προκαλώντας άνοδο της απόδοσης των ομολόγων
Πτωτικά αλλά παραμένουν σε υψηλά τεσσάρων μηνών οι τιμές του πετρελαίου
Οι τιμές σημείωσαν άλμα 2% τη Δευτέρα μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στις εταιρείες Gazprom Neft και Surgutneftegas
Κοντά στα υψηλά 2ετίας το δολάριο - Πιέσεις σε ευρώ, γιουάν και στερλίνα
Η απειλή των δασμών μαζί με τη δηλωμένη μετρημένη προσέγγιση της Fed για τις μειώσεις επιτοκίων φέτος ανεβάζουν το δολάριο
Έδωσε στηρίγματα στη Wall Street ο Dow Jones, υπό πίεση παρέμεινε ο Nasdaq
Η Wall Street δέχτηκε τεχνολογικές πιέσεις αλλά οι άλλοι δύο δείκτες κατάφεραν να ελέγξουν τις απώλειες περιορίζοντας σημαντικά την πτώση
Το sell off στα ομόλογα αυξάνει το κόστος δανεισμού - Τι μήνυμα στέλνουν οι αγορές
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι οι ΗΠΑ έχουν οδηγήσει το πρόσφατο sell off στις αγορές ομολόγων