
Οι οικονομικά ευαίσθητες περιοχές του χρηματιστηρίου των ΗΠΑ αναβοσβήνουν προειδοποιήσεις για την ανάπτυξη, παρά το γεγονός ότι οι κύριοι δείκτες των μετοχών καταγράφουν κέρδη.
Τις επόμενες ημέρες οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα τους στις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αναζητώντας περισσότερα στοιχεία για την πορεία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.
Από την αρχή του έτους ο S&P 500 έχει σημειώσει άνοδο 8,6% μετά τα κέρδη κατά 1,5% τον Απρίλιο, χάρη στο ράλι σε μετοχές όπως της Microsoft, της Amazon και της μητρικής της Google, Alphabet και άλλες μετοχές ανάπτυξης και τεχνολογίας που έχουν μεγάλη στάθμιση σε ευρύτερους δείκτες.
Πλησιάζει η ώρα του τέλους στις αυξήσεις επιτοκίων από Fed και ΕΚΤ
Κάτω από την επιφάνεια, ωστόσο, τομείς της αγοράς που συνδέονται με το οικονομικό κλίμα, όπως οι μεταφορές, οι ημιαγωγοί και οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης, σημείωσαν πτώση τον Απρίλιο, ενώ οι λεγόμενοι αμυντικοί τομείς υπεραποδίδουν.
Μέσα στο κλίμα αυτό, οι επενδυτές αναφέρουν αυξανόμενη επιφυλακτικότητα, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα σωρό ανησυχίες, από τον φόβο για μια πιθανή χρεοκοπία των ΗΠΑ αυτό το καλοκαίρι έως ανησυχίες ότι η επιθετική νομισματική σύσφιξη της Federal Reserve θα μπορούσε να προκαλέσει ύφεση.
«Οι άνθρωποι αρχίζουν να τοποθετούνται πιο αμυντικά», δήλωσε ο Aaron Dunn, συνεπικεφαλής της ομάδας value equity στο Eaton Vance. «Το γενικό μήνυμα για μένα είναι ότι υπάρχει ακόμη πολύς φόβος για την ύφεση και την επερχόμενη αδυναμία στο δεύτερο εξάμηνο του έτους».
Ρωγμές
Όπως γράφει το Reuters, οι περιοχές της αμερικανικής αγοράς που παρουσιάζουν ρωγμές περιλαμβάνουν τον Russell 2000, έναν δείκτη που απαρτίζεται από μικρότερες, εγχώριες εταιρείες, ο οποίος σημείωσε πτώση 1,9% για τον μήνα. Ο δείκτης Dow Jones Transportation Average ένας άλλος κρίκος της οικονομικής υγείας, υποχώρησε 2,9%.
Μια πτώση 7,3% του δείκτη ημιαγωγών της Φιλαδέλφειας SE αποτελεί επίσης ανησυχητικό σημάδι, καθώς τα τσιπ είναι πανταχού παρόντα σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων. Ο δείκτης εξακολουθεί να είναι αυξημένος κατά 18% για το έτος.
Οι περιφερειακές τράπεζες υποχωρούν επίσης, με τον δείκτη KBW Regional Banking να διολισθαίνει κατά 3,5% τον Απρίλιο μετά από μια καταστροφή αυτή την εβδομάδα στις μετοχές της First Republic Bank.
Το βλέμμα στη Fed
Οι επενδυτές θα επικεντρωθούν στη συνεδρίαση της Fed την επόμενη εβδομάδα, με την κεντρική τράπεζα να αναμένεται να ανακοινώσει άλλη μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης την Τετάρτη. Μια σειρά από ανακοινώσεις κερδών είναι επίσης στο προσκήνιο, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων από την Apple την Πέμπτη.
Στις 4 Μαΐου, μία ημέρα μετά τη Fed, θα συνεδριάσει η ΕΚΤ, με την αγορά να θεωρεί πιθανόν ότι θα αυξήσει το βασικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων κατά 25 μ.β. στο 3,25%.
Δεδομένου ότι η ΕΚΤ ξεκίνησε αργότερα από τη Fed τη σύσφιξη της πολιτικής της και ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι υψηλότερος απ’ ό,τι στις ΗΠΑ – έτρεχε με ετήσιο ρυθμό 6,9% τον Μάρτιο – ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων της δεν θα κλείσει τον Μάιο, αλλά και για αυτόν φαίνεται ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση.
H Bloomberg Economics εκτιμά ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ θα κορυφωθεί στο 3,5% και ότι μετά τον Μάιο η ΕΚΤ θα κάνει μία ακόμη αύξηση 25 μ.β. τον Ιούνιο, χωρίς να αποκλείει μία περαιτέρω αύξηση τον Ιούλιο.
Αν και ο S&P 500 έδειξε ανθεκτικότητα, μόλις επτά μετοχές — Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Tesla Meta Platforms και Nvidia – ήταν υπεύθυνες για περισσότερο από το 88% του ετήσιου κέρδους της από την Πέμπτη, σύμφωνα με τον Mike O’Rourke, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην Jones Trading.
«Με κάνει νευρικό να είμαι ειλικρινής», είπε ο James Ragan, διευθυντής έρευνας διαχείρισης πλούτου στο DA Davidson. «Απλώς φαίνεται ότι τα κέρδη της αγοράς συγκεντρώνονται σε όλο και λιγότερες μετοχές και αυτό είναι μάλλον μη βιώσιμο για πάρα πολύ καιρό».
Συνολικά, τα κέρδη ήταν καλύτερα από ό,τι αναμενόταν για το πρώτο τρίμηνο. Με λίγο περισσότερο από το ήμισυ του S&P 500 να έχει ήδη ανακοινώσει αποτελέσματα, τα κέρδη μειώθηκαν κατά 1,9% για το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, σύμφωνα με τη Refinitiv. Αυτή είναι μια μικρότερη πτώση από το 5,1% που αναμενόταν στις αρχές Απριλίου.


Latest News

Τι είδαν οι ξένοι και «μπαίνουν» μαζικά στις τράπεζες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών «πήρε λίγη δόξα» και από το συνολικό bull market των ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων
![Χρυσός: Ο Τραμπ εκτοξεύει την τιμή – Ουρές στο θησαυροφυλάκιο του Λονδίνου [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/gold-scaled-1-600x420.jpg)
Ο Τραμπ εκτοξεύει το χρυσό - Ουρές στο θησαυροφυλάκιο του Λονδίνου [γράφημα]
Τα ελβετικά διυλιστήρια εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο για να αλλάξουν το μέγεθος των ράβδων χρυσού που κατευθύνονται από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη

«Μάζεψε» τις απώλειες της εβδομάδας η Wall Street
Η Wall Street βρήκε σήμερα στήριξη στους χειρισμούς των Ρεπουμπλικανών προκειμένου να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών της κυβέρνησης.

Ισχυρή γερμανική ώθηση έλαβαν οι ευρωαγορές
Ευφορία έφερε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η είδηση για τη συμφωνία Μερτς με το κόμμα των Πρασίνων για την άμυνα και τις υποδομές

Εβδομαδιαίο άλμα άνω του 4% για το ΧΑ - «Βλέπει» και τις 1.700 μονάδες
Η εγχώρια αγορά συνεχίζει να υπεραποδίδει έχοντας πληθωρική εικόνα σε πρωταγωνιστές από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση

«Καλπάζει» ο χρυσός με ώθηση Τραμπ - Έσπασε το φράγμα των 3.000 δολαρίων
Οι επενδυτές αναζητούν ασφαλές καταφύγιο λόγω γεωπολιτικών και οικονομικών αβεβαιοτήτων

Αντιδρά η Wall Street μετά τη μεγάλη πίεση των δασμών
Η Wall Street βρίσκει σήμερα στήριξη από τους χειρισμούς των Ρεπουμπλικανών προκειμένου να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών της κυβέρνησης

Συντήρηση επιπέδων στο Χρηματιστήριο, με προσεκτικούς τους αγοραστές
Η σκυτάλη της ανόδου σήμερα βρίσκεται σε τίτλους που είτε έμειναν ελαφρώς πίσω στην άνοδο της εβδομάδας είτε έχουν σημαντικές αγοραστικές εντολές σε αναμονή

Νευρικότητα και μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές
Σε επίπεδο τίτλων, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW χάνει 2,6%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα κέρδη μειώθηκαν κατά 37% το 2024, με την εταιρεία να προειδοποιεί για ασθενή ζήτηση από την Κίνα

Ισχυρή ανοδική αντίδραση στις αγορές της Ασίας
Οι επενδυτές διαχειρίζονται προς ώρας τις ανησυχίες για τα δασμολογικά σχέδια του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ