Η DeepMind έγινε κομμάτι της Google το 2014 χάρη σε μια υπόσχεση που έδωσε ο ιδρυτής της Google Λάρι Πέιτζ στον Ντέμη Χασάμπη: Η start-up με έδρα το Λονδίνο θα προστατεύεται από την πίεση να βγάλει χρήματα προκειμένου να επικεντρωθεί σε έναν μόνο στόχο.

Ο στόχος αυτός ήταν η δημιουργία λογισμικού υπολογιστών που ισούται ή ξεπερνά την ανθρώπινη νοημοσύνη.

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τον χώρο της διαφήμισης – Τι σχεδιάζει η Google

Έκτοτε, και μετά την συμφωνία των 400 εκατομμυρίων λιρών του 2014, ο Χασάμπης έχει αγωνιστεί για να διατηρήσει τη δέσμευση του Πέιτζ και, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, έχει προχωρήσει ακόμη περισσότερο.

Η DeepMind πίεσε για ένα ανεξάρτητο νομικό καθεστώς που μοιάζει με μη κερδοσκοπικό, με ένα ανεξάρτητο διοικητικό συμβούλιο να επιβλέπει την ισχυρή τεχνολογία που προσπαθούσε να δημιουργήσει.

Όλα αυτά ωστόσο έλαβαν τέλος την περασμένη εβδομάδα όταν ο Σουντάρ Πιτσάι, διάδοχος του Πέιτς ως επικεφαλής της Alphabet, μητρικής εταιρείας της Google, ανακοίνωσε ότι η DeepMind συγχωνεύεται με το Google Brain, το εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας.

Ουσιαστικά, η κίνηση σημαίνει ότι ο Χασάμπης θα παραχωρήσει την ανεξαρτησία της DeepMind που με τόση προσπάθεια επεδίωξε με αντάλλαγμα μεγαλύτερη δύναμη και επιρροή στο μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης.

Η νεοσυσταθείσα μονάδα «Google DeepMind» θα διευθύνεται από τον ίδιο, με σαφή αποστολή να αναπτύξει «γενικά συστήματα AI» που είναι ακόμη πιο «ικανά και υπεύθυνα» και μπορούν να ενσωματωθούν σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες, σύμφωνα με τον Πιτσάι.

Η αιτία της αναδιοργάνωσης

Η εσωτερική αναδιοργάνωσης στον τομέα τεχνητής νοημοσύνης της Google προκλήθηκε ουσιαστικά από την άνοδο της OpenAI, της ομάδας που υποστηρίζεται από τη Microsoft, και η οποία κυκλοφόρησε τον περασμένο Νοέμβριο το chatbot ChatGPT. Η εφαρμογή χρησιμοποιήθηκε από περισσότερους από 100 εκατομμύρια ανθρώπους τον Ιανουάριο και διέλυσε την πεποίθηση της Google ότι είναι πρωτοπόρος στον κλάδο.

Ακολούθησε η κίνηση της Microsoft να ενσωματώσει των εργαλείων που αναπτύσσει η OpenAI στο λογισμικό που η ίδια παράγει. Οι ανταγωνιστές Meta και Alibaba ακολούθησαν με δικές τους επενδύσεις σε προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης.

Μέσα σε όλα αυτά η Google αντιμετωπίζει και ένα… υπαρξιακό δίλημμα. Η μηχανή αναζήτησης, η οποία αντιπροσώπευε την πλειονότητα των ετήσιων εσόδων της Alphabet ύψους 283 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, φαίνεται να απειλείται άμεσα.

Μεγάλα μοντέλα γλώσσας όπως το ChatGPT μπορούν να απαντήσουν σε ερωτήματα με ολοκληρωμένες γραπτές απαντήσεις, αντί για ένα σύνολο συνδέσμων. Αυτά τα εργαλεία θα μπορούσαν να παρέχουν σε εκατομμύρια χρήστες μια διαδρομή για να παρακάμψουν τη διαδικτυακή διαφήμιση.

Sundar Pichai, CEO of Google and Alphabet, speaks on artificial intelligence during a Bruegel think tank conference in Brussels, Belgium January 20, 2020. REUTERS/Yves Herman/File Photo

Τα νέα δεδομένα

Επιδιώκοντας να ανταποκριθεί στην απειλή, η Google έχει αναδιοργανωθεί έτσι ώστε ο Χασάμπης να είναι ξεκάθαρος υπεύθυνος για την πολιτική της εταιρείας, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την κίνηση.

Ο Χασάμπης δήλωσε ότι η νέα του ομάδα «θα πρέπει να εργαστεί με μεγαλύτερη ταχύτητα, ισχυρότερη συνεργασία και εκτέλεση και να απλοποιήσει τον τρόπο με τον οποίο παίρνουμε αποφάσεις για να επικεντρωθούμε στην επίτευξη του μεγαλύτερου αντίκτυπου».

Για να αντιμετωπίσει την OpenAI, η νεοσυσταθείσα μονάδα Google DeepMind θα πρέπει να αφήσει στην άκρη χρόνια αντιπαλότητας, σύμφωνα με αρκετούς πρώην υπαλλήλους της Google και της DeepMind και των συνεργατών τους. Αν και το Google Brain στελεχώθηκε επίσης από ελίτ ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης, οι δύο ομάδες είχαν διαφορετικές κουλτούρες.

Η DeepMind με έδρα το Λονδίνο θεωρήθηκε το στολίδι της εταιρείας, σε μεγάλο βαθμό απομονωμένη από τον υπόλοιπο όμιλο και ακολουθώντας μια προσέγγιση από πάνω προς τα κάτω, σύμφωνα με τέσσερις πρώην εργαζόμενους και στους δύο οργανισμούς. Συχνά δούλευε σε έργα μυστικά, αν και αυτό έγινε πιο δύσκολο καθώς άρχισαν να καταναλώνουν όλο και περισσότερη υπολογιστική ισχύ στα κέντρα δεδομένων της Google.

Εν τω μεταξύ, η Brain με έδρα την Καλιφόρνια ήταν πιο ανοιχτή και αδόμητη. Έχει συμβάλει σημαντικά στην απόδοση της Google όλα αυτά τα χρόνια, σύμφωνα με πολλούς πρώην υπαλλήλους. Τα προϊόντα της έχουν ενσωματωθεί στην αναζήτηση, τις διαφημίσεις, τη μετάφραση και άλλα τμήματα των επιχειρήσεων της Google.

Οι δύο ομάδες τεχνητής νοημοσύνης είναι ήδη υπεύθυνες για σημαντικές ανακαλύψεις στην τεχνητή νοημοσύνη. Στις συνεισφορές της DeepMind περιλαμβάνεται το AlphaFold, λογισμικό που μπορεί να προβλέψει το σχήμα σχεδόν κάθε γνωστής πρωτεΐνης. Στα επιτεύγματα της Brain περιλαμβάνεται ο λεγόμενος «μετασχηματιστής», μια μορφή τεχνητής νοημοσύνης που αποτελεί το θεμέλιο του νέου κύματος προϊόντων παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του ChatGPT και του chatbot Bard της Google.

Matthew Oliver

Ανάγκη για μεγαλύτερη συνεργασία

Τα τελευταία δύο χρόνια, ο Χασάμπης αποδέχτηκε την ανάγκη για μεγαλύτερη συνεργασία με την Google, σύμφωνα με άτομα που βρίσκονται κοντά στην εταιρεία, αναφέρουν οι Financial Times. Το ποσό της υπολογιστικής ισχύος και των επενδύσεων που απαιτούνται για την κατασκευή των λεγόμενων μεγάλων μοντέλων γλώσσας, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν εξελιγμένο και αληθοφανές κείμενο, έχει επεκταθεί ταχύτατα.

Η πρόσληψη ταλέντων τεχνητής νοημοσύνης είναι όλο και πιο ακριβή. Η Microsoft ανακοίνωσε φέτος ότι θα επενδύσει έως και 10 δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI για πολλά χρόνια για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις.

Η ανύψωση του ελληνοκυπριακής καταγωγής Χασάμπη, από τη μεριά του πατέρα του, σημαίνει επίσης ότι η καρδιά του τομέα AI της Google μετατοπίζεται πλέον στο Λονδίνο, μια κίνηση με βαθιές επιπτώσεις.

Ένα άλλο θέμα που προκύπτει είναι ότι ενώ η DeepMind έχει επικεντρωθεί στην ασφάλεια και τον κίνδυνο της τεχνητής νοημοσύνης για περισσότερο από μια δεκαετία, η Google Brain δεν διέθετε ειδική ομάδα ασφάλειας ή ευθυγράμμισης.

Η Google είπε ότι είχε εκατοντάδες ανθρώπους που εργάζονται στην υπεύθυνη τεχνητή νοημοσύνη σε όλη την εταιρεία. Άτομα κοντά στο νέο τμήμα είπαν ότι πίστευαν ότι η συγχώνευση θα ήταν επωφελής για την έρευνα της τεχνητής νοημοσύνης συνολικά.

Αλλά δεν ήταν ακόμη σαφές πώς η αναδιοργάνωση θα είχε ως αποτέλεσμα πιο φιλόδοξα εμπορικά προϊόντα, εξάλλου η DeepMind δεν είχε ποτέ υποστηρίξει ενεργά την ανάγκη να κερδίζει χρήματα από τη δουλειά της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη