Σε προσλήψεις χιλιάδων εργαζομένων προχωρούν αμυντικές βιομηχανίες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση σε οπλικά συστήματα που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Την ώρα που ο πόλεμος αυτός έχει τραγικό αντίκτυπο για τις ζωές και την ευημερία των εμπλεκομένων, οι εταιρείες κολοσσοί του κλάδου κάνουν χρυσές δουλειές γεμίζοντας τα ταμεία τους με ζεστό χρήμα.
Δεν πρόκειται μόνο για εξοπλισμό που αποστέλλει η Δύση προς την ουκρανική πλευρά, αλλά και για όπλα και άλλο αμυντικό εξοπλισμό που ζητούν ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά όσες βρίσκονται πιο κοντά στη Ρωσία, προκειμένου να ενισχύσουν κι άλλο τις ένοπλες δυνάμεις τους.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτίναξε τις παραγγελίες όπλων
Η κατάσταση αυτή έχει κάνει τις αμυντικές βιομηχανίες να μην προλαβαίνουν να προσλάβουν, καθώς οι ελλείψεις προσωπικού είναι σημαντικές. Πρόκειται κατά κανόνα για εξειδικευμένα στελέχη σε τομείς της τεχνολογίας και της εξέλιξης. Επίσης όσοι θέλουν να εργαστούν για τέτοιες εταιρείες πρέπει να περάσουν από πολύ αυστηρούς ελέγχους ασφαλείας για πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες. Οι έλεγχοι αυτοί μπορεί να κρατήσουν από μερικές ημέρες έως αρκετές εβδομάδες, για κάποιες θέσεις.
Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολλά από τα στελέχη που απασχολούνται σε αμυντικές βιομηχανίες αποφασίζουν στην πορεία να αλλάξουν κλάδο, με αποτέλεσμα να υπάρχει διαρκής κινητικότητα σε τέτοιες θέσεις. Για παράδειγμα πολλοί εξειδικευμένοι στην παραγωγή συστημάτων μπορεί να πάρουν στη συνέχεια μεταγραφή σε αυτοκινητοβιομηχανίες ή σε εταιρείες κατασκευής επιβατικών αεροσκαφών, αναζητώντας καλύτερες αποδοχές και ευκαιρίες καριέρας. Επίσης πολλοί αποχώρησαν ή πήραν σύνταξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Τα στοιχεία για την αμυντική βιομηχανία
Τα στοιχεία για τη ζήτηση αυτό το διάστημα για εργαζομένους από την αμυντική βιομηχανία είναι σε κάθε περίπτωση αποκαλυπτικά, σύμφωνα με έρευνα της Wall Street Journal.
· Η Thales της Γαλλίας θέλει να προσλάβει φέτος επιπλέον 12.000 άτομα ως προσωπικό.
· Η ΒΑΕ Systems που είναι η μεγαλύτερη αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης επιδιώκει να προσλάβει άμεσα 2.600 νέους που μόλις έχουν αποφοιτήσει στα πλαίσια προγραμμάτων εκπαίδευσης που παρέχει η εταιρεία, ενώ ετοιμάζεται να προχωρήσει και σε χιλιάδες άλλες προσλήψεις πιο έμπειρων εργαζομένων. Η εταιρεία διοργανώνει ημέρες καριέρας σε 420 σχολεία το χρόνο αναζητώντας ταλέντα για να τους προσφέρει περαιτέρω εκπαίδευση.
· Η εταιρεία κατασκευής πυραύλων MBDA ζητά 2.000 εργαζόμενους θέλοντας να αυξήσει το εργατικό της δυναμικό κατά 15%.
· Σε χιλιάδες προσλήψεις θέλει να προχωρήσει επίσης η γερμανική εταιρεία Rheinmetall η οποία μεταξύ άλλων προμηθεύει εξαρτήματα για την κατασκευή αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2. Άρματα τέτοιου τύπου στέλνουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες στην Ουκρανία στα πλαίσια συμφωνιών για αμυντική στήριξη.
· Η σουηδική Saab που κατασκευάζει μεταξύ άλλων τα μαχητικά αεροσκάφη Gripen ζητά κι αυτή εξειδικευμένο προσωπικό. Έχει ήδη ξεκινήσει καμπάνια με διαφημίσεις σε κεντρικούς δρόμους, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με διοργάνωση ειδικών εκδηλώσεων σε σχολεία.
· Η αμερικανική General Dynamics προσέλαβε πέρσι στον κλάδο κατασκευής πλοίων 24.000 άτομα. Λόγω συνταξιοδοτήσεων και αποχωρήσεων οι καθαρή αύξηση στους εργαζομένους ήταν 3.400 άτομα με το συνολικό αριθμό να φτάνει τους 106.000.
· Η Lockheed θέλει να προσλάβει 200 άτομα σε μονάδες παραγωγής πυραύλων Javelin και εκτοξευτών Himars, ως απευθείας αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία. Στις μονάδες αυτές ήδη απασχολούνται 1.000 άτομα.
Όλα αυτά καταγράφονται την ώρα που οι αμυντικές δαπάνες αυξάνονται διαρκώς. Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν σε ρεκόρ πέρυσι καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των δαπανών στην Ευρώπη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου πριν από τρεις δεκαετίες, ανακοίνωσε το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), μια από τις κορυφαίες δεξαμενές σκέψης για εξοπλισμούς.
Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 3,7% σε πραγματικούς όρους το 2022 στα 2,24 τρισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε η SIPRI.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022 μετά από χρόνια αυξανόμενων εντάσεων, ώθησε τις ευρωπαϊκές χώρες να σπεύσουν να ενισχύσουν την άμυνά τους. Η Μόσχα υποστηρίζει ότι η «ειδική στρατιωτική της επιχείρηση», όπως την ονομάζει, ήταν απαραίτητη για να τη διαφυλάξει από αυτό που θεωρεί ως εχθρική και επιθετική Δύση. Η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της υποστηρίζουν ότι η Ρωσία διεξάγει έναν απρόκλητο πόλεμο με στόχο να αρπάξει εδάφη.
Οι ευρωπαϊκές στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 13% πέρυσι, κυρίως λόγω των αυξήσεων από τη Ρωσία και την Ουκρανία, αλλά με πολλές χώρες σε όλη την ήπειρο να αυξάνουν επίσης τους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς. Οι στρατιωτικές δαπάνες της Ουκρανίας αυξήθηκαν κατά 640% το 2022, η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση που καταγράφεται στα στοιχεία του SIPRI από το 1949, με το σύνολο αυτό να μην περιλαμβάνει τα τεράστια ποσά οικονομικής στρατιωτικής βοήθειας που παρείχε η Δύση. Οι στρατιωτικές δαπάνες της Ρωσίας εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά 9,2%, αν και η SIPRI επεσήμανε ότι τα στοιχεία ήταν «πολύ αβέβαια δεδομένης της αυξανόμενης αδιαφάνειας των οικονομικών αρχών» της χώρας αυτής από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Latest News
Η θυγατρική της JPMorgan, Chase UK, λανσάρει πιστωτικές κάρτες στην Βρετανία
Η αποκλειστικά ψηφιακή θυγατρική της JPMorgan, Chase UK, κάνει την πρώτη της κίνηση στις πιστώσεις, αφού συγκέντρωσε καταθέσεις άνω των 20 δισ. λιρών
Ντανιέλα Καβάλο: Το πρόσωπο - κλειδί στις διαπραγματεύσεις για τις απολύσεις στη Volkswagen
Κόρη μετανάστη από την Ιταλία, η Ντανιέλα Καβάλο είναι επικεφαλής σωματείων των εργαζομένων στη Volkswagen
Η μεγαλύτερη απώλεια κερδών σε δύο χρόνια για την Target - Μειώνει το guidance
Οι διακριτικές αγορές μπαίνουν σε δεύτερο πλάνο - Τι είδε η Target στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου και πώς θα κινηθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς
Σε καθεστώς πτώχευσης στις ΗΠΑ η Northvolt - Το σχέδιο αναδιάρθρωσης
Η Northvolt δεν κατάφερε να συμφωνήσει με τους επενδυτές σε ένα πακέτο διάσωσης και ζητά υπαγωγή στο Άρθρο 11
Παραιτείται στις 20 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της SEC Γκάρι Γκένσλερ
H παραίτηση του έρχεται δυο χρόνια πριν τη λήξη της θητείας του
Το «γεράκι» της ΕΚΤ ξαναχτυπά: «Πρέπει να διατηρήσουμε περιοριστική νομισματική πολιτική»
Η διατήρηση αυστηρής πολιτικής αποτελεί επί του παρόντος μέρος της δήλωσης που δημοσιεύει η ΕΚΤ μετά τις συνεδριάσεις της για τα επιτόκια
Σε χαμηλό επταμήνου οι αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ
Οι μη προσαρμοσμένες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 17.750 σε 213.035 την περασμένη εβδομάδα
O αμερικανική Deer, ο γίγαντας των αγροτικών μηχανημάτων προβλέπει μικρότερη κερδοφορία
Οι εκτιμήσεις της Deer για αδύναμα ετήσια κέρδη καθώς τα εισοδήματα των Αμερικανών αγροτών υποχωρούν
Πώς επηρεάζουν την πολιτική της ΕΚΤ τα trumponomics - Κινδυνεύει η μείωση επιτοκίων;
Η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχει πυροδοτήσει στην ευρωζώνη τη συζήτηση στην ΕΚΤ πώς μπορεί να επηρεάσει τα σχέδιά τους για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη
Απόφαση σταθμός στη Βρετανία - Επανεθνικοποιήθηκαν οι σιδηρόδρομοι
Πράσινο φως της Βουλής των Λόρδων στο Ηνωμένο Βασίλειο - Οι Εργατικοί εκπλήρωσαν την προεκλογική τους δέσμευση