Γιατροί, επιστήμονες, πολιτικά στελέχη, φίλοι των προέδρων και των κομματικών διαδρόμων, άνθρωποι που έχουν κάποια σχέση με την κλιματική αλλαγή, οικονομολόγοι, αγρότες, «Νέστορες» των κομμάτων και ισχνή έως ανύπαρκτη παρουσία εκπροσώπων του πολιτισμού.

Το crash test των ψηφοδελτίων Επικρατείας ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25, δείχνει ότι τα κόμματα δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με την κοινωνία, πλην ίσως του ΚΚΕ που παραδοσιακά διανθίζει το ψηφοδέλτιό του με ανθρώπους της «πιάτσας», του μόχθου, της εργασίας αλλά που βεβαίως δεν ξεχνά ποτέ το κόμμα.

Ως μια πρώτη σύγκριση των επικεφαλής των ψηφοδελτίων θα μπορούσαμε να πούμε πολλά.

Εκλογές 2023: Ο οδικός χάρτης της αναμέτρησης

Αν δούμε τους υποψήφιους που βρίσκονται σε εκλόγιμη θέση, 5 ή 6 για ΝΔ, ομοίως για τον ΣΥΡΙΖΑ, 2 για ΠΑΣΟΚ κι έναν για τα άλλα κόμματα, θα καταλαβαίναμε τη στόχευση αλλά και τις ελλείψεις που υπάρχουν.

Αυτές οι βασικές θέσεις είναι μια προσπάθεια συγκερασμού επιστημόνων ή ανθρώπων της κοινωνίας με βαθιούς συμβολισμούς (υγεία, γυναίκες, πρόσφυγες,) και πολιτικών προσώπων, «κολλητών» και φίλων ή ανθρώπων που έχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένες ομάδες των ψηφοφόρων.

Πιο «άχρωμο» το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, πιο πολιτικό, «σκληρό» του ΣΥΡΙΖΑ, ποιο κομματικό αλλά και ανανεωμένο του ΠΑΣΟΚ, καμιά έκπληξη για ΚΚΕ και ΜέΡΑ.

Για παράδειγμα η επιλογή της Ειρ. Αγαπηδάκη στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ δείχνει ότι ο Κ. Μητσοτάκης θέλησε να επιβραβεύσει τη δουλειά που έχει κάνει στο προσφυγικό και στα ασυνόδευτα ανήλικα αλλά και στο πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού.

Ε. Αγαπηδάκη

Όμως, η κ. Αγαπηδάκη δεν είναι άγνωστη στο κοινό. Εχει κατηγορηθεί για ιδιαίτερα προκλητικές, στα όρια του χυδαίου, αναρτήσεις που είχε κάνει επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και κατηγορίες κατά του Αλέξη Τσίπρα με στυλ troll.

Ούτε βεβαίως η κ. Αγαπηδάκη έχει ένα βαρύ πολιτικό όνομα ή πρόκειται για κάποιον εκπρόσωπο του πολιτισμού, της κοινωνίας των πολιτών κ.λπ.

Από την άλλη η επιλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να θέσει επικεφαλής τον Οθωνα Ηλιόπουλο, καθηγητή του Χάρβαρντ μοιάζει καλύτερη γιατί έχουμε να κάνουμε με ένα άφθαρτο πρόσωπο και εξαιρετικό επιστήμονα που συνδέεται με το χώρο της υγείας όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να δώσει ιδιαίτερο βάρος. Από τη μια δηλαδή ένας άνθρωπος του πρωθυπουργού, από την άλλη άνοιγμα στον τεχνοκρατικό τομέα.

Ο. Ηλιόπουλος

Όμως, ο κ. Ηλιόπουλος από την άλλη είναι «δημιούργημα» της μιντιακής έκρηξης που έγινε με αφορμή την πανδημία του κοροναϊού. Το ίδιο και ο καθηγητής μικροβιολογίας Αθ. Τσακρής που βρίσκεται στην 7η θέση. Και όλοι θυμόμαστε την κριτική που δέχονταν από τον ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχοι επιστήμονες που ήταν πιο κοντά στη Νέα Δημοκρατία. Ήδη οι καθηγητές που βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ (Ηλιόπουλος, Τσακρής, η κ. Λινού, ο κ. Γεροτζιάφας) κατηγορούνται ότι εξαργύρωσαν τη δημοφιλία τους…

Στο ΠΑΣΟΚ

Ο Παναγιώτης Δουδωνής, επικεφαλής στο ΠΑΣΟΚ είναι μια επιλογή που μάλλον ήρθε τις τελευταίες εβδομάδες. Η εξαιρετική εμφάνιση του κ. Δουδωνή στις τηλεοπτικές εκπομπές, το γεγονός ότι μαζί με τον Δ. Μάντζο κράτησαν την επικοινωνία του ΠΑΣΟΚ σε υψηλά επίπεδα και άντεξαν τη δύσκολη αυτή αποστολή, του έδωσε το εισιτήριο της πρώτης θέσης.

Νέος και άφθαρτος, εξαιρετικός επιστήμονας αλλά… κομματικός, επιλογή από τον στενό κύκλο του προέδρου, Νίκου Ανδρουλάκη. Το ίδιο φυσικά και ο κ. Μάντζος, εξαργύρωσε τη σκληρή και καλή δουλειά που έχει κάνει και ανταμείφθηκε με τη δεύτερη θέση. Όμως και οι δύο είναι στενά συνδεδεμένοι με τη Χαριλάου Τρικούπη, όπως βεβαίως και η Ελένη Χρονοπούλου στην τρίτη θέση, με τις ιδιαιτερότητες που έχει λόγω της υπόθεσης Γεωργούλη.

Π. Δουδωνής

Το ΚΚΕ επέλεξε επίσης ένα κομματικό στέλεχος, τον Θ. Παφίλη, έναν παλιό κοινοβουλευτικό με πολλές ώρες κομματικής δουλειάς και προβεβλημένο στο κόμμα.

Το ίδιο ισχύει και για την επικεφαλής του ΜέΡΑ 25, τη μαχητική Σοφία Σακοράφα, τη μοναδική γυναίκα στην πρώτη θέση των Επικρατείας των κομμάτων.

Βλέπουμε δηλαδή ότι πλην του ΣΥΡΙΖΑ οι υπόλοιποι επικεφαλής είναι φίλοι των προέδρων, του στενού κύκλου των επικεφαλής των κομμάτων και με ξεκάθαρο κομματικό στίγμα. Όχι δηλαδή κάποια πρόσωπα που θα έδιναν έναν υπερκομματικό τόνο, όπως για παράδειγμα έναν άνθρωπο από το χώρο του πολιτισμού, των γραμμάτων, των επιστημών.

Και σε ό,τι αφορά τον Πολιτισμό, βλέπουμε ότι τα κόμματα δείχνουν να αδιαφορούν παντελώς για τον τομέα. Αν βγάλει κανείς τον Ψαραντώνη από το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ 25, τον ηθοποιό Ομηρο Πουλάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον ζωγράφο Αχιλλέα Παπακώστα στο ΠΑΣΟΚ, τη Μάνια Παπαδημητρίου στο ΜέΡΑ 25, τον Διονύση Τσακνή στο ΚΚΕ, δεν υπάρχει σε εκλόγιμη θέση κάποιο πρόσωπο που θα έδειχνε τιμή στον ελληνικό πολιτισμό. Ούτε καν ένα πολιτικό στέλεχος που ασχολήθηκε με τον Πολιτισμό δεν υπάρχει στις πρώτες θέσεις των ψηφοδελτίων, λες και τα κόμματα δεν θέλουν να βάλουν στη Βουλή ως ένδειξη τιμής κάποιο πρόσωπο με περγαμηνές στις τέχνες, τα γράμματα κ.λπ.

Α. Παφίλης

Στις υπόλοιπες συγκρίσεις βλέπουμε κυρίως στις εκλόγιμες θέσεις να επιλέγονται σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κυρίως πολιτικά πρόσωπα ή στενοί συνεργάτες των αρχηγών. Ο Θ. Σκυλακάκης και ο Χρ. Στυλιανίδης, αλλά και ο Γ. Σταμάτης στη ΝΔ, η Ελ. Ακρίτα, ο Ευ. Αποστολάκης, η Πόπη Τσαπανίδου, ο Μ. Καλογήρου στον ΣΥΡΙΖΑ. Ολοι πρόσωπα με κομματική ταυτότητα, χωρίς να είναι δηλαδή έξω από το «μαντρί».

Εκπληξη κάνει βεβαίως η ΝΔ με την επιλογή της Ι. Λυτρίβη,  επικεφαλής στον ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού), αλλά άγνωστη στο ευρύ κοινό και της Νεφέλης Χατζηιωαννίδου που μάλλον μπαίνει στη Βουλή για τη δουλειά που έχει κάνει με τις «Υπέροχες Γυναίκες», σε μια επιλογή ιδιαίτερου συμβολισμού από τον κ. Μητσοτάκη.

Εξαιρετική η επιλογή του κ. Τσίπρα να βάλει στην 6η θέση την Τζ. Λειβαδάρου, που μάλλον δεν εκλέγεται.

Η Ελένη Χρονοπούλου δεν εκλέγεται, αλλά τοποθετείται στην 3η θέση με τους συμβολισμούς που φέρει η παρουσία της, έπειτα από την καταγγελία για βιασμό κατά του Αλέξη Γεωργούλη.

Στην τελευταία θέση, η οποία είναι και η λεγόμενη τιμητική, βλέπουμε για τη ΝΔ τον Αντώνη Σγαρδέλη, για τον ΣΥΡΙΖΑ τον Αλέκο Φλαμπουράρη, για το ΠΑΣΟΚ για τον Νίκο Χριστοδουλάκη. Παλαιά στελέχη, από τους «Νέστορες» των κομμάτων, αλλά και αυτοί κομματικοί. Ο κ. Σγαρδέλης έχων υπηρετήσει επί χρόνια τη ΝΔ και ιδιαίτερα την οικογένεια Μητσοτάκη, ο κ. Φλαμπουράρης, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και στον στενό πυρήνα του κ. Τσίπρα, ο Ν. Χριστοδουλάκης, πρώην υπουργός Οικονομικών, από το «παλαιό ΠΑΣΟΚ» και αυτός που συνέταξε το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος.

Σ. Σακοράφα

Το ΚΚΕ τοποθετεί τον γνωστό καθηγητή του Παντείου, Γ. Ρούση και ο κ. Βαρουφάκης τον Ψαραντώνη, επιλογές με συμβολισμούς διαφορετικούς από αυτούς των τριών πρώτων κομμάτων.

Ως προς τις άλλες θέσεις στο μέσον των ψηφοδελτίων αντιλαμβάνεται κανείς την προσπάθεια να υπάρξει ισορροπία ανδρών – γυναικών, να τοποθετηθούν πιο «ελεύθερα» πρόσωπα με ευρύτερες συμπάθειες, που όμως δεν θα μπουν ποτέ στη Βουλή.

Σε γενικές γραμμές τα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, δεν προκαλούν μεγάλες εκπλήξεις, δεν είναι «λαμπερά», δεν έχουν γίνει επιλογές με λογική life style. Αλλά δεν είναι και πολυσυλλεκτικά, απουσιάζει ο Πολιτισμός, είναι περισσότερο πολιτικά με τη στενή έννοια των κομμάτων και μάλλον μοιάζουν να θέλουν να «βολέψουν» συγκεκριμένα πρόσωπα. Ακόμη και οι αγρότες που έχουν τοποθετηθεί στα ψηφοδέλτια είναι σε μη εκλόγιμη θέση, απλά για να υπάρχει μια τυπική εκπροσώπηση.

Οι υποψήφιοι βουλευτές με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ είναι:

1.   Ειρήνη Αγαπηδάκη

2.   Θεόδωρος Σκυλακάκης

3.   Χρήστος Στυλιανίδης

4.   Ιωάννα Λυτρίβη

5.   Γιώργος Σταμάτης

6.   Νεφέλη Χατζηιωαννίδου

7.   Μαρία Πολύζου

8.   Γεωργία Βαχαρίδη

9.   Νίκος Παπαϊωάννου

10. Νίκος Κορογιαννάκης

11. Μαρία Διοΐλη – Διαμαντοπούλου

12.Άννα Καστάνη

13.  Σπύρος Καρανικόλας

14. Πορφυλένια Κανελλοπούλου

15. Αντώνης Σγαρδέλης

Τα 15 ονόματα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ είναι τα εξής:

  1. Όθωνας Ηλιόπουλος
  2. Έλενα Ακρίτα
  3. Ευάγγελος Αποστολάκης
  4. Πόπη Τσαπανίδου
  5. Μιχάλης Καλογήρου
  6. Τζένη Λειβαδάρου
  7. Αθανάσιος Τσακρής
  8. Ζωρζέτα Λάλη
  9. Στέφανος Κασσελάκης
  10. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη
  11. Κωνσταντίνος Βλαχάκης
  12. Νατάσσα Ρωμανού
  13. Όμηρος Πουλάκης
  14. Δώρα Τσαμπάζη
  15. Αλέκος Φλαμπουράρης

Οι υποψήφιοι βουλευτές με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής είναι:

1. Παναγιώτης Δουδωνής

2. Δημήτρης Μάντζος

3. Ελένη Χρονοπούλου

4. Αγάθη-Ρόζα Βρεττού

5. Κώστας Χρυσόγονος

6. Ιωάννα Τζουλάκη

7. Μαριζέτα Αντωνοπούλου

8. Ελένη ‘Αννα Δημητρακούδη

9. Χρήστος Χρυσολωράς

10. Νίκος Σαργκάνης

11. Αχιλλέας Παπακώστας

12. Γρηγόρης Λαμπράκης

13. Γεωργία Καζά

14. Σίμος Γερασιμίδης

15. Νίκος Χριστοδουλάκης

Οι υποψήφιοι βουλευτές με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ είναι:

1. Παφίλης Θανάσης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

2. Παναγιωτακοπούλου Χριστίνα, δημοσιογράφος, εκπρόσωπος Τύπου και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

3. Γρηγοριάδου Άννα, επιστήμονας Περιβαλλοντικών Μελετών (Βερολίνο, Γερμανία).

4. Ξηροτύρη – Αικατερινάρη Ασημίνα, dr πολιτικός μηχανικός, πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ, πρώην νομάρχης Θεσσαλονίκης.

5. Στεφανάκης Γιώργος, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού – Ταχυμεταφορών, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

6. Τριανταφύλλου Κώστας, καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

7. Γιαννάκος Κώστας, ανθυποπυραγός ε.α, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος.

8. Κωτσαντής Θοδωρής, ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός υπολογιστών, γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ.

9. Μαρούδας Ρίζος, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Αγροτικών Μπλόκων, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

10. Γιουσούφ Εμπρού, γραφίστρια, μέλος του ΔΣ της ΕΝΙΔΥΚ, μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας “Fireart” (μουσουλμανική μειονότητα Θράκης).

11. Ρεντζελάς Παναγιώτης, επίκουρος καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας University College London (Μπέρμιγχαμ, Μεγάλη Βρετανία).

12. Παπαδόπουλος Μάκης, μηχανολόγος μηχανικός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

13. Αλωπούδης Παναγιώτης, μέλος του Επιχειρησιακού Συμβουλίου στα νοσοκομεία Rems-Murr-Klinken, μέλος του τοπικού παραρτήματος του συνδικάτου Ver.di (Σόρντορφ, Στουτγάρδη, Γερμανία).

14.  Τσακνής Διονύσης, τραγουδιστής και συνθέτης.

15. Ρούσης Γιώργος, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου.

Τα ονόματα που ανακοίνωθηκαν για το ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη.

  1. Σοφία Σακοράφα.
  2. Νίκος Θεοχαράκης
  3. Χριστίνα Μπαλτατζή
  4. Δέσποινα Χαραλαμπίδου
  5. Κώστας Στεφανίδης
  6. Σεραφείμ Σεφεριάδης
  7. Σπύρος Μουρατίδης
  8. Αλεξάνδρα Κορωναίου
  9. Στάθης Κουβελάκης
  10. Μαρία Παπαδημητρίου
  11. Αλέξανδρος Μπίστης
  12. Μάρι Βελονάκη
  13. Αλεξάνδρα Κασίμη
  14. Χρήστος Λάσκος
  15. Ψαραντώνης
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ανισότητα: Οι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος
Επικαιρότητα |

Oι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος

Στην Ελλάδα το 72% πιστεύει ότι τα σημερινά παιδιά θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους και το 95% θεωρεί ότι η ανισότητα οφείλεται στην υπερβολική πολιτική επιρροή της οικονομικής ελίτ

Καιρός: Χιόνια και βροχές έως την Τρίτη – Πού υπάρχουν προβλήματα, τι αναμένεται τις επόμενες ώρες
Επικαιρότητα |

Χιόνια και βροχές έως την Τρίτη – Τι αναμένεται τις επόμενες ώρες

Η κακοκαιρία επελαύνει σε πολλές περιοχές, με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, βροχές και καταιγίδες και χιόνια – Ποια έκτακτα μέτρα έχουν τεθεί σε εφαρμογή και ποια σχολεία είναι κλειστά.