Σαφέστατο μήνυμα για το τι είναι η Πρωτομαγιά δίνει η λακωνική και απόλυτα ακριβής φράση «Η Εργατική Πρωτομαγιά δεν είναι αργία είναι απεργία».
Πώς όμως και από πού ξεκίνησε να γιορτάζεται η απεργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς;
Γράφει στο «ΒΗΜΑ» της 30ης Απριλίου 2006, η τότε προϊσταμένη της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών, Φωτεινή Τομαή:
«Η προέλευση της Πρωτομαγιάς τοποθετείται στην Αμερική του 19ου αιώνα. Κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια και μικρής διάρκειας απεργίες συνεχίστηκαν σε όλο το πρώτο μισό του 19ου αιώνα με στόχο να ψηφισθεί πολιτειακή και ομοσπονδιακή νομοθεσία για οκτάωρη εργασία».
«Παραθυράκια» για εργοδότες
Όπως εξηγεί η Φωτεινή Τομαή αν και ως το 1868 έξι πολιτείες και πολλές πόλεις είχαν ήδη ψηφίσει νόμους για το οκτάωρο των εργαζομένων, η σχετική νομοθεσία είχε πολλά «παραθυράκια» που μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οι εργοδότες. Μερικοί μάλιστα μείωσαν τα μεροκάματα ανάλογα με την αλλαγή των ωρών.
»Σκληρότερη τακτική οι βιομήχανοι ακολούθησαν την περίοδο της οικονομικής ύφεσης 1873-1879. Οι ώρες εργασίας έφθαναν συχνά τις δώδεκα και δεκαπέντε και σε πολλές βιομηχανίες οι εργαζόμενοι δούλευαν ακόμη και τις γιορτές και τις Κυριακές, αδιάκοπα όλον τον χρόνο. Ακόμη πιο απάνθρωπη τακτική ήταν να υποχρεώνονται οι εργάτες να δουλεύουν 24 ώρες συνεχώς όταν άλλαζαν βάρδια από ημερήσια σε νυχτερινή.
Το Τάγμα των Ιπποτών Εργασίας
»Από τις διάφορες οργανώσεις που εμφανίστηκαν ως τότε, δυναμικότερη και πολυπληθέστερη ήταν το Τάγμα των Ιπποτών Εργασίας που ιδρύθηκε το 1886 και πολύ γρήγορα βρέθηκε να αριθμεί 700.000 μέλη.
»Ανάμεσά τους πολλοί μαύροι και γυναίκες. Σύνθημα της οργάνωσης ήταν “ζημιά στον ένα, ζημιά για όλους μας!”. Σύντομα η οργάνωση δέχθηκε ανάμεσα στα μέλη της και μισθωτούς, απέκλεισε όμως χρηματιστές, δικηγόρους, γιατρούς, χαρτοπαίκτες και ιδιοκτήτες σαλούν!
«Δεύτερη ημέρα της Ανεξαρτησίας»
»Στην αρχή αργά αλλά μετά το 1884 με την επιρροή μαρξιστών που αναρριχήθηκαν στην ηγεσία της οργάνωσης, ανάμεσά τους ο επιπλοποιός Τζορτζ Εντμοντστον, η αδελφότης των Ιπποτών έφθασε να κάνει λόγο για μια «δεύτερη ημέρα της Ανεξαρτησίας», αφού ως τότε κάθε χρόνο στις 4 Ιουλίου οι εργάτες συνήθιζαν να προβάλλουν τα αιτήματά τους την ημέρα της επετείου ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.
1η Μαΐου
»Για ποιο λόγο ο Εντμοντστον διάλεξε την 1η του Μάη και όχι την καθιερωμένη 4η Ιουλίου παραμένει αδιευκρίνιστο. Αλλοι συνδέουν την ημερομηνία με την τακτική των οικοδόμων που, καθώς υπέφεραν από ανεργία λόγω καιρικών συνθηκών σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα, συνήθιζαν να συγκεντρώνονται την Πρωτομαγιά που ο κόσμος γιόρταζε το καλωσόρισμα της άνοιξης απαιτώντας από τους εργοδότες τους την υπογραφή συμβάσεων εργασίας σε ετήσια βάση.
»Ισως πάλι ο Εντμοντστον διάλεξε την Πρωτομαγιά σε ανάμνηση της μεγάλης πορείας στο Σικάγο την 1η Μαΐου 1867 για το οκτάωρο στην εργασία με συμμετοχή 10.000 εργατών.
Με την είσοδο στην Ομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων των αναρχικών της Βοστώνης, της Φιλαδέλφειας και του Σικάγου οι απεργιακές κινητοποιήσεις άλλαξαν περιεχόμενο. Υιοθετήθηκε ακόμη και η τρομοκρατία ως μέσο για κοινωνικές διεκδικήσεις, και πράγματι δεν έλειψαν τα γεγονότα βίας όπως και η διά των όπλων καταστολή τους.
Η Πρωτομαγιά του 1886
»Κορυφαία εκδήλωση στην παγκόσμια ιστορία του εργατικού κινήματος παραμένει έκτοτε η Πρωτομαγιά του 1886 με την κινητοποίηση 400.000 εργατών σε μεγάλες αμερικανικές πόλεις.Στο Σικάγο 90.000 διαδηλωτές και 10.000 Βοημοί, Γερμανοί και Πολωνοί, που κατέβηκαν χωριστά, διαδήλωσαν στη Γιούνιον Σκουέαρ ζητώντας να καθιερωθεί το οκτάωρο στην εργασία.
»Τα αιματηρά γεγονότα στην πλατεία Χεϊμάρκετ του Σικάγου δύο ημέρες μετά και στο Μιλγουόκι την επομένη κατά των απεργοσπαστών με πολλούς τραυματίες και έναν νεκρό εντυπωσίασαν τους ευρωπαίους ηγέτες των εργατικών κινημάτων και των σοσιαλιστικών κομμάτων.
»Το 1889, τρία χρόνια δηλαδή μετά το Συνέδριο της B´ Διεθνούς που συνήλθε στο Παρίσι, η Πρωτομαγιά καθιερώθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη ως ημέρα διεθνούς εκδήλωσης για την προβολή των εργατικών διεκδικήσεων.
Πηγή: tovima.gr
Latest News
Οι απίστευτες ταχύτητες του Oreshnik – Φτάνει Λονδίνο και Παρίσι σε 20 λεπτά
Ανησυχία προκαλούν οι μεγάλες ταχύτητες που μπορεί να αναπτύξει ο ρωσικός υπερηχητικός πύραυλος Oreshnik, προσεγγίζοντας ευρωπαϊκές πόλεις σε μερικά λεπτά
Νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Σωκράτης Φάμελλος
Η μεγάλη συμμετοχή είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους προϊδέασαν για το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνουν κορυφαία στελέχη
Ρωσία: Επέλαση σε Ουκρανία, Κουρσκ – Σοκάρουν τα νέα στοιχεία για τον Oreshnik
Η Ρωσία πιέζει σε όλα τα μέτωπα τους Ουκρανούς, ενώ ο βαλλιστικός πύραυλος Oreshnik δημιουργεί εφιάλτες στην ουκρανική αεράμυνα
Υπουργικό συμβούλιο τη Δευτέρα υπό τον Μητσοτάκη – Τα θέματα της συνεδρίασης
Τα θέματα της συνεδρίασης για το υπουργικό συμβούλιο - Συνάντηση με Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο o Κυριάκος Μητσοτάκης
Τι συζήτησαν τηλεφωνικά Πούτιν και Ερντογάν
Την επικοινωνία έκανε γνωστή το Κρεμλίνο
Πυραυλικό «ΟΚ» στο Κίεβο και από τη Γαλλία
Η Ουκρανία μπορεί να χτυπήσει και με τους δικούς μας πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς μέσα στην Ρωσία, διαμήνυσε η Γαλλία
Μέρκελ: Ο «θαυμασμός» της για τον Τσίπρα – Τι γράφει στα απομνημονεύματά της
Η Μέρκελ γράφει για τις επαφές τις με τους Έλληνες πρωθυπουργούς
Γερμανία: Η «Εναλλακτική» περιορίζει τις εναλλακτικές
Με βάση τα σταθερά ποσοστά των δημοσκοπήσεων εδώ και μήνες, από τις εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου δεν θα προκύψουν πολλές διαφορετικές δυνατότητες κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Εκλεισαν οι κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ - Πότε θα βγουν τα αποτελέσματα
Παρατάθηκε η διαδικασία στα εκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ ανά την επικράτεια λόγω της μεγάλης προσέλευσης μελών του κόμματος
Η Άγκυρα προσπαθεί να «διαβάσει» τον Τραμπ
Ανησυχεί η τουρκική ηγεσία, τόσο για το Κουρδικό ζήτημα, όσο και για το Παλαιστινιακό, εξαιτίας της «φιλοϊσραηλινής» στάσης του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ. Στην Άγκυρα τη Δευτέρα ο Μαρκ Ρούτε