Είναι τελικά η κρουαζιέρα πρόβλημα για ορισμένους πολύ δημοφιλείς προορισμούς, ευθύνεται για τον υπερτουρισμό ή είναι εσφαλμένη η άποψη αυτή;

To ερώτημα αυτό τέθηκε και στο 7ο Posidonia Sea Tourism Forum που έγινε στο μέσον της εβδομάδας στη Θεσσαλονίκη.

Κρουαζιέρα: Φέρνει 10,8 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλονίκη

Και αφορά στη χώρα μας κυρίως τη Σαντορίνη και τη Μύκονο, και στη «γειτονιά» μας αφορά τη Βενετία, προορισμοί που κατά διαστήματα καταγράφεται υπερβολικός αριθμός προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων στη διάρκεια μιας ημέρας.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου

Ωστόσο, όπως ήταν αναμενόμενο οι εκπρόσωποι του κλάδου εκτίμησαν ότι δεν ευθύνεται η κρουαζιέρα για τυχόν φαινόμενα υπερτουρισμού. Τόνισαν ότι όπου υπάρχει πρόβλημα πολλών ταυτόχρονων προσεγγίσεων υπάρχει η απαραίτητη ευελιξία εκ μέρους των εταιρειών να προσαρμόζουν τα δρομολόγια των πλοίων.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκαν της μη ευθύνης του κλάδου φέρνοντας και παραδείγματα. Όπως αναφέρθηκε υπήρξε Σαββατοκύριακο στη Βενετία που είχε 200.000 τουρίστες και μόνο ένα κρουαζιερόπλοιο και αυτό με μόλις 900 επιβάτες.

Η βιομηχανία της κρουαζιέρας αποτελεί μόλις το 2% της παγκόσμιας βιομηχανίας τουρισμού είπε άλλος ομιλητής.

Πάντως ο Πρόεδρος της Cruise Lines International Association (CLIA) και διευθύνων σύμβουλος της MSC Cruises  Pierfrancesco Vago, στην ομιλία του στο  7th Posidonia Sea Tourism Forum ήταν ξεκάθαρος. Ακούω και διαβάζω και εγώ διάφορα άρθρα είπε αλλά πρόσθεσε ότι πρόκειται για εσφαλμένη αντίληψη περί υπερτουρισμού από την κρουαζιέρα.

Ο κ. Vago υποστήριξε ότι ως κλάδος είμαστε  πάντα έτοιμοι να ασχοληθούμε με κρίσιμα ζητήματα και να βρούμε λύσεις», και έδωσε το παράδειγμα της Ακρόπολης της Αθήνας.

Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες και οι εταιρίες κρουαζιέρας, είπε, συνεργάζονται για να συντονίσουν τα δρομολόγια των επισκέψεων και να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει συνωστισμός ή συμφόρηση στάθμευσης σε αυτό το παγκοσμίου φήμης μνημείο.

Ο πρόεδρος της Cruise Lines International Association (CLIA) για να διαλύσει κάθε προβληματισμό, τόνισε ακόμη ότι η κρουαζιέρα είναι μια υγιής και προσοδοφόρα επένδυση για τις παράκτιες κοινωνίες καθώς έξι στους 10 ταξιδιώτες κρουαζιέρας επιστρέφουν τα μέρη που επισκέφτηκαν στο πλαίσιο μιας κρουαζιέρας, για μεγαλύτερη διαμονή.

Μάλιστα προέβλεψε μεγαλύτερη ανάπτυξη στο μέλλον καθώς έρευνα της CLIA δείχνει ότι η πρόθεση για κρουαζιέρα είναι σήμερα υψηλότερη από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία. Το 85% των ατόμων που έκαναν κρουαζιέρα στο παρελθόν είναι πιθανό να κάνουν ξανά κρουαζιέρα – 6% υψηλότερο ποσοστό από ό,τι το 2019.

Όφελος για τις τοπικές οικονομίες

Και για να μην αφήσει περιθώρια αμφισβητήσεων «επιτέθηκε» στους «αρνητές» με «δισεκατομμύρια». Ο κλάδος της κρουαζιέρας ωφελεί τις τοπικές οικονομίες εδώ και σε ολόκληρη την Ευρώπη, τόνισε.

Το 2021, και παρά τους υγειονομικούς περιορισμούς η κρουαζιέρα είχε θετικό οικονομικό αντίκτυπο ύψους 41 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ολόκληρη την ήπειρο, υποστηρίζοντας 315.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη.

Ειδικότερα στην Ελλάδα, το οικονομικό όφελος ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ δημιούργησε περισσότερες από 15.000 θέσεις εργασίας στη χώρα. Στην Ελλάδα σήμερα, τα οικονομικά οφέλη από τους τουρίστες που φθάνουν στις ελληνικές ακτές με κρουαζιερόπλοια είναι ήδη υψηλότερα από ό, τι το 2019.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο σημαντικό έργο των τοπικών αρχών για την αύξηση των υποδομών και των υπηρεσιών homeporting στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ.Vago.

Πέρυσι, από τα 87 κρουαζιερόπλοια της CLIA που λειτουργούσαν στην Ελλάδα τα 47 είχαν λιμάνι επιβίβασης (homeporting) στην ελληνική επικράτεια (54%).

Το homeporting αποφέρει τα μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη σε κάθε προορισμό.

Αυξάνει το χρόνο που οι τουρίστες περνούν στην ξηρά τόσο πριν όσο και μετά την κρουαζιέρα, συμπεριλαμβανομένης της ζήτησης για διαμονή κοντά στο λιμάνι επιβίβασης.

Υπάρχουν επίσης τα οφέλη των χρημάτων που ξοδεύουν οι επιβάτες κατά τη διάρκεια της διαμονής τους, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών, της εστίασης, της ψυχαγωγίας και των αγορών.

Κάθε τουρίστας κρουαζιέρας ξοδεύει συνήθως περισσότερα από 400 ευρώ στο λιμάνι επιβίβασης, ενώ το ποσό που ξοδεύουν στα λιμάνια που επισκέπτονται κατά την κρουαζιέρα εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον 100 ευρώ ανά επιβάτη.

Ο εφοδιασμός, η συντήρηση και ο ανεφοδιασμός με καύσιμα των πλοίων είναι φυσικά επιπλέον όλων αυτών και έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες θέσεις εργασίας στα λιμάνια επιβίβασης.

Τέλος ο πρόεδρος της Clia αναφέρθηκε στις προσπάθειες του κλάδου να «πρασινίσει» με την αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων και ηλεκτροδοτείς των κρουαζιερόπλοιων από τη στεριά όταν είναι στα λιμάνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
Στυλιανίδης: «Στηρίζουμε τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας»
Ναυτιλία |

Στυλιανίδης: «Στηρίζουμε τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας»

Ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης στις συναντήσεις του στις Βρυξέλλες ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, για την εξέλιξη των έργων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ