Σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για την Ασία-Ειρηνικό, προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λέγοντας ότι η ανάπτυξη της περιοχής θα λάβει ώθηση κατά κύριο λόγο από την ανάκαμψη της Κίνας και την «ανθεκτική» ανάπτυξη στην Ινδία. Αυτό συμβαίνει καθώς ο υπόλοιπος κόσμος προετοιμάζεται για πιο αργή ανάπτυξη λόγω της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο διεθνής οργανισμός προβλέπει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ασίας-Ειρηνικού θα αυξηθεί κατά 4,6% φέτος, το οποίο είναι 0,3 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από την πρόβλεψή του τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις περιφερειακές οικονομικές προοπτικές του Μαΐου που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη .
Διχασμένη η ΕΕ για τα «μάτια» της Κίνας
Οι αναβαθμισμένες προοπτικές του ΔΝΤ θα σήμαιναν ότι η περιοχή θα συνεισφέρει περίπου το 70% της παγκόσμιας ανάπτυξης, ανέφερε. Η περιοχή επεκτάθηκε 3,8% το 2022.
«Η Ασία και ο Ειρηνικός θα είναι οι πιο δυναμικές από τις σημαντικότερες περιοχές του κόσμου το 2023, κυρίως λόγω των ανοδικών προοπτικών για την Κίνα και την Ινδία», ανέφερε στην έκθεσή του το ΔΝΤ.
«Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες αναδυόμενων αγορών της περιοχής αναμένεται να συμβάλουν περίπου στο ήμισυ της παγκόσμιας ανάπτυξης φέτος, με την υπόλοιπη Ασία και τον Ειρηνικό να συνεισφέρουν ένα επιπλέον πέμπτο», ανέφερε.
Σε επίπεδο χώρας, ο οργανισμός αύξησε τις προοπτικές ανάπτυξης για την Κίνα, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες και το Λάος σε 5,2%, 4,5%, 6% και 4% αντίστοιχα.
Ενώ περιόρισε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της Ινδίας για ολόκληρο το έτος, το ΔΝΤ εξακολουθεί να αναμένει ότι η οικονομία –η οποία βρίσκεται στο κατώφλι να γίνει η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο– θα επεκταθεί κατά 5,9% το 2023.
Οι πιο «αργοί»
Παρά τη συνολική αισιοδοξία για την περιοχή – κυρίως λόγω των πιο ευνοϊκών προοπτικών για τις αναδυόμενες αγορές – το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Σιγκαπούρη και τη Νότια Κορέα.
«Η ισχυρότερη εξωτερική ζήτηση από την Κίνα θα προσφέρει κάποια ανάπαυλα στις προηγμένες οικονομίες της περιοχής, αλλά αναμένεται να αντισταθμιστεί σε μεγάλο βαθμό από την αντίσταση άλλων εγχώριων και εξωτερικών παραγόντων».
Ειδικότερα, μείωσε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της Ιαπωνίας για το 2023 στο 1,3% για να αντικατοπτρίζει την «ασθενέστερη εξωτερική ζήτηση και επενδύσεις και τη μεταφορά από την απογοητευτική ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο του 2022».
Η αποδυνάμωση της εγχώριας ζήτησης στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία από τη σύσφιξη των κεντρικών τραπεζών αναμένεται επίσης να «μειώσει τις προοπτικές ανάπτυξης» φέτος στο 1,6% και 1,1%, αντίστοιχα, ανέφερε.
«Οι πληθωριστικές πιέσεις στις προηγμένες οικονομίες της Ασίας αναμένεται να είναι πιο επίμονες από ό,τι αναμενόταν στην Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική του Οκτωβρίου 2022, καθώς η αύξηση των μισθών έγινε πρόσφατα πιο εμφανής στην Αυστραλία, την Ιαπωνία και τη Νέα Ζηλανδία», αναφέρει στην έκθεσή του το ΔΝΤ.
Spillover από την Κίνα
Η υψηλή κατανάλωση στην Κίνα είναι πιθανό να διαχυθεί και στην υπόλοιπη Ασία-Ειρηνικό, δήλωσε το ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι η επαναλειτουργία της Κίνας μετά την άρση των περισσότερων αυστηρών περιορισμών για την Covid θα «οδηγήσει σε ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης που θα οδηγήσει την ανάκαμψη της ανάπτυξης της Κίνας».
Αυτή η επίδραση αναμένεται να ξεπεράσει αυτή άλλων παραγόντων ανάπτυξης, όπως οι επενδύσεις.
Ο βραχυπρόθεσμος οικονομικός αντίκτυπος της ανάκαμψης της Κίνας «θα διαφέρει πιθανότατα μεταξύ των χωρών, με εκείνες που εξαρτώνται περισσότερο από τον τουρισμό πιθανότατα να αποκομίζουν τα περισσότερα οφέλη», ανέφερε, σημειώνοντας ότι η αύξηση των εισαγωγών της Κίνας θα αντανακλάται πιο έντονα στις υπηρεσίες.
Latest News
Το διάστημα είναι το νέο πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας - Οι συμμαχίες
Οι ΗΠΑ νικούν την Κίνα στον αγώνα για να κερδίσουν συμμάχους στην κούρσα για το διάστημα
Η Κίνα βάζει στο στόχαστρο πλούσιους και εταιρείες για να αυξήσει τα έσοδα
Οι αρχές στην Κίνα τους ζητούν να κάνουν «αυτοελέγχους» και να πληρώσουν τυχόν φορολογικές υποχρεώσεις που αμέλησαν
Τα υπερκέρδη της βιομηχανίας όπλων και οι θιασώτες της στήριξής τους
Οι ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες βγάζουν πολλά χρήματα — και αυτό είναι πρόβλημα, γράφει το Politico
Πώς ξόδεψαν οι καταναλωτές στο κινεζικό Black Friday
Το Singles Day είναι το αντίστοιχο Black Friday στην Κίνα και διαρκεί για βδομάδες
Η Gen Z είναι τελικά η γενιά που τα βρήκε πιο δύσκολα από τις προηγούμενες;
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι είναι πιο δύσκολο από ποτέ για τους νέους να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι, σε ένα τοπίο αυξανόμενης οικονομικής ανασφάλειας
Το κρυφό υπερόπλο των αλυσίδων φαστ φουντ - Πώς κρατούν πιστούς τους καταναλωτές
Οι αλυσίδες φαστ φουντ προσφέρουν αποκλειστικές υπηρεσίες σε πιστούς πελάτες και κερδίζουν μία σίγουρη πηγή εσόδων
Ανταγωνισμοί στους λιωμένους πάγους - Πώς θα αποφευχθεί το χάος στην παρθένα ήπειρο
Το μόνο που βρίσκεται μεταξύ του status quo και του χάους στην Ανταρκτική είναι μια εύθραυστη Συνθήκη του 1959
Η επόμενη μέρα για την οικονομία - Τα σενάρια μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ [γράφημα]
Τεράστια πρόκληση το μεγάλο έλλειμμα - Κλειδί οι ισορροπίες στο Κογκρέσο μετά τις εκλογές
Το δυστύχημα στα Τέμπη, δεν έπρεπε να συμβεί - Η ασφάλεια κορυφαία προτεραιότητά μου, λέει ο Τζιτζικώστας
Ο υποψήφιος για τη θέση του Επιτρόπου Μεταφορών μιλώντας στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο είπε ότι « Ένα τέτοιο δυστύχημα δεν πρέπει να ξανασυμβεί πουθενά στην Ευρώπη»
Μείωση ρεκόρ, 250 μονάδες βασης, στα επιτόκια απο την κεντρική τράπεζα του Πακιστάν
Μετα τη μείωση, το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας του Πακιστάν είναι στο 15%