![JPMorgan: Γιατί το deal της εξαγοράς της First Republic είναι θρίαμβος του Τζέιμι Ντίμον](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/07/ot__prosopa_JamieDimonJPmorgan-768x606-1.png)
Ο 67χρονος Τζέιμι Ντίμον, αφεντικό της JPMorgan, δεν θεωρείται τυχαία ο κορυφαίος τραπεζίτης στις ΗΠΑ.
JPMorgan: Γιατί εξαγοράσαμε την First Republic Bank
Αυτό απέδειξε και με τη στρατηγική την οποία εφάρμοσε στην περίπτωση της εξαγοράς της περιφερειακής τράπεζας των πλουσίων, First Republic Bank, μετά την κατάρρευσή της που προκάλεσε έντονους κλυδωνισμούς στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ικανοποίηση επενδυτών
Όπως φαίνεται από τα πρώτα μηνύματα που στέλνουν οι αγορές, ο Ντίμον έκανε για άλλη μια φορά μια επικερδή συναλλαγή προς όφελος των μετόχων της τράπεζάς του.
Οι μετοχές της JPMorgan σημείωσαν άνοδο 2,5% το απόγευμα της Δευτέρας στα 141,68 δολάρια, υψηλότερα από τις μετοχές των Bank of America, Morgan Stanley και Goldman Sachs Group.
Απλά μαθηματικά
Το Barron ‘s ανέλυσε σε απλά μαθηματικά το deal για την ανάληψη της μέχρι πρότινος 14ης μεγαλύτερης περιφερειακής τράπεζας των ΗΠΑ από τη JPMorgan δίνοντας μια ιδέα για το εύρος της επιτυχίας του Τζέιμι Ντίμον.
Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι η JPMorgan ανέλαβε περίπου 186 δισεκατομμύρια δολάρια ενεργητικού και υποχρεώσεις 168 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθαρά περιουσιακά στοιχεία 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ πληρώνει 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια στην Federal Deposit Insurance Corp. Αυτό ισοδυναμεί με κέρδος σχεδόν 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αν και η τράπεζα θα αναγνωρίσει αρχικά μόλις 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια και θα απορροφήσει 2 δισεκατομμύρια δολάρια από το κόστος αναδιάρθρωσης το 2023 και το 2024.
Επιπλέον, η JPMorgan αγοράζει το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων —περίπου 173 δισεκατομμύρια δολάρια δανείων— για μόλις 87% της αξίας τους. Πληρώνει, δηλαδή, 150 δισεκατομμύρια δολάρια για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο δανείων, 23 δισεκατομμύρια δολάρια λιγότερο από τη λογιστική του αξία. Τα περισσότερα από τα δάνεια είναι στεγαστικά για μονοκατοικίες υψηλών προδιαγραφών που εκδίδονται σε βασικούς πελάτες και η τράπεζα λαμβάνει σημαντική κάλυψη από το FDIC για να την προστατεύσει από ζημίες. Ο κύριος λόγος για την μειωμένη τιμή στα στεγαστικά δάνεια είναι ότι έχουν μέσο επιτόκιο περίπου 3%, το μισό από αυτό που ισχύει σήμερα μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed.
Η JPMorgan θα απορροφήσει επίσης ένα ελκυστικό δίκτυο διαχείρισης πλούτου. Η επέκταση των δραστηριοτήτων της στη διαχείριση περιουσίας ήταν καιρό τώρα μεταξύ των στόχων της τράπεζας. Η First Republic έχει περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία διαχείρισης πλούτου και περισσότερα από 800 εκατομμύρια δολάρια σε ετήσια έσοδα από αυτά.
Εκτίμηση για τη μετοχή της JPMorgan
Ο αναλυτής της Wells Fargo, Mike Mayo, σε σημείωμά του νωρίτερα τη Δευτέρα, αναβάθμισε τις προβλέψεις του για την τιμή της μετοχής το 2023 κατά 15 σεντς ανά μετοχή στα 14,50 δολάρια και αύξησε την πρόβλεψή του για το 2024 κατά 10 σεντς στα 13,80 δολάρια. Δίνει overweight rating στη JPMorgan με τιμή στόχο τα 174 δολάρια, την οποία μάλιστα θεωρεί συντηρητική. Η μετοχή βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση πλέον για 10 φορές τα αναμενόμενα κέρδη ανά μετοχή για φέτος και η απόδοσή της ανέρχεται περίπου στο 3%.
Μια πρόκληση που αντιμετωπίζει η JPMorgan είναι η διατήρηση της πελατειακής βάσης υψηλών εισοδημάτων της First Republic. Σύμφωνα με τον ίδιο, μένει να φανεί πώς η JPMorgan θα μπορέσει να το πετύχει αυτό χωρίς ελκυστικά χαμηλά επιτόκια, που ήταν η πρακτική της περιφερειακής τράπεζας που κατέρρευσε.
Η JPMorgan ανακοίνωσε ότι η συμφωνία θα προσθέσει 500 εκατομμύρια δολάρια στα ετήσια κέρδη της, τα οποία αναμένεται να ανέλθουν συνολικά σε 40 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος. Αυτό το νούμερο θα μπορούσε να αποδειχθεί συντηρητικό δεδομένου ότι η First Republic κέρδιζε περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια ως αυτόνομη τράπεζα.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου